Ediția 2019 a Salonului Auto de la Geneva se pregătește de o aglomerare majoră de noutăți. Astăzi avem în program noua Skoda Kamiq, dar și noutăți de la toate mărcile FCA, sau modele Lamborghini Huracan Evo Spyder, Kia e-Soul, Toyota Corolla GR Sport & Trek sau VW Touareg V8 TDI. În plus, din afara Elveției avem Jaguar XE cu facelift, Mercedes-AMG GLE 53 și BMW Natural Interaction de la MWC 2019.
Constructorul ceh Skoda iubește piața auto din China – în principal datorită vânzărilor excelente și a profiturilor mari. Însă nu uită să-și cinstească regiunea de bază – Europa. Astfel, la Geneva producătorul va prezenta versiunea pentru Bătrânul Continent a crossover-ului Kamiq – model deja lansat de ceva vreme în Asia, pe ce mai mare piață auto a lumii. Însă, cele două au un singur element major comun: numele. Astfel, trebuie evitată confuzia cu varianta pentru China, Kamiq de Europa este un mic SUV realizat după rețeta clasică – ambianță premium și un design interesant. Culmea, dacă frații mai mari Karoq și Kodiaq au fost aspru criticați pentru conservatorismul exagerat, Kamiq adoptă o personalitate complet diferită – așa cum și înruditele VW T-Roc și T-Cross sunt foarte îndepărtate stilistic de Tiguan sau Touareg.
Astfel, partea frontală are parte de un aranjament disociat al farurilor – așa cum am mai văzut și la alte modele din segment (Hyundai Kona, de exemplu). Spatele este un pic mai „liniștit”, însă Skoda debutează pe Kamiq și stopurile cu semnale secvențiale – pentru un plus de atitudine premium. Încălțat cu jante de până la 18 inch, Kamiq este lung de 4,24 metri și aparența de spațiu pe care ne-o inspiră designul se traduce în habitaclu într-o capacitate cargo generoasă: 400 litri standard, 1395 litri cu bancheta rabatată și o lungime de încărcare de 2447 mm cu scaunul pasagerului față rabatat. Pasagerii din spate beneficiază de aportul ampatamentului de 2651 mm, având un spațiu pentru genunchi de 73 mm. Apropo de interior, acesta este în mare parte preluat direct de la noua compactă Scala, versiunile de top având parte de instrumentar de bord digital cu ecran de 10,25 inch, în timp ce ecranele tactile centrale oferă datele de infotainment pe diagonale de 6,5 / 8 sau 9,2 inch.
Sistemele de asistență și siguranță pot forma o listă aproape fără sfârșit, iar printre opțiunile Simply Clever Kamiq adaugă de acum pe listă și protecțiile din plastic pentru marginile portierelor. Sub capotă, Skoda oferă doar motorizări cu injecție directă și turbo, precum și cu start/stop și recuperare a energiei la frânare. Baza este reprezentată de măruntul 1.0 TSI cu doar 95 CP / 175 Nm, cuplat la o cutie cu doar cinci rapoarte. Versiunea de 115 CP are manuală cu șase sau DSG cu șapte trepte, în timp ce 1.5 TSI-ul de 150 CP / 250 Nm este vârful de gamă pentru benzină. Doar un TDI este disponibil – 115 CP /200 Nm (6 sau 7 drepte DSG). Kamiq are o gardă la sol cu 37 mm mai mare decât Scala, însă sistemul opțional Sport Chassis Control ia înapoi 10 mm pentru o atitudine mai dinamică și oferă control electronic al tăriei amortizoarelor.
Kia va introduce versiunea europeană e-Soul la Geneva, model care nu doar se alătură gamei de modele hybrid, plug-in hybrid și electrice a constructorului – ci va reprezenta propunerea exclusivă pentru a treia generație a crossover-ului urban Kia. Clienții vor avea posibilitatea de a alege între două sisteme de propulsie spre sfârșitul primului trimestru al anului 2019. Standard, e-Soul este oferit cu pachetul de acumulatori de 39.2 kWh și motor electric de 100 kW (136 CP). Cu un consum de 145 Wh/km WLTP, e-Soul va fi capabil să parcurgă un maxim de 277 kilometri. Cuplul motor este de 395 Nm, identic cu al versiunii de 64 kWh, care dispune de un motor mai puternic, de 150 kW (204 CP), pentru o autonomie de 452 kilometri la un consum mediu de 157 Wh/km.
Producătorul de supercar-uri italian Lamborghini a așteptat show-ul elvețian pentru a ne oferi mărțișorul perfect pentru o primăvară blândă – versiunea Huracán Evo Spyder. Are toate atu-urile variantei coupé, precum și un pavilion textil ce poate fi rabatat în 17 secunde și până la o viteză de 50 km/h. Huracán Evo Spyder s-a îngrășat un pic – de la 1422 kg la 1542 kg, păstrând nealterate caracteristicile tehnice. V10-ul de 5,2 litri produce 630 CP și 600 Nm, trimițând puterea către ambele punți prin intermediul unei transmisii cu dublu ambreiaj și 7 rapoarte. Suficient pentru a atinge 100 km/h în 3,1 secunde (2,9 la Huracan Evo) și un total de 325 km/h.
Fiat Chrysler Automobiles nu a sosit la Geneva cu noutăți majore, compensând însă prin cantitate. Începem cu Abarth, care a dus în Țara Cantoanelor o „rachetă de buzunar” și un cabrio cu hardtop cu pedigriu de motorsport. 595 Esseesse este urmașul direct al modelului 500 Esseesse din 2009 și un omagiu indirect adus modelului cu același nume din 1964. Nu chiar o nouă generație – dacă ținem cont că nici Fiat-ul 500 nu a fost regândit, ci doar reîmprospătat – 595 Esseesse are de acum 20 CP în plus – 180 de ponei și o coloană sonoră marca Akrapovic, dezvoltată special. Și alți parteneri importanți și-au oferit contribuția – filtrul de aer vine de la BMC, amortizoarele selective spate sunt de la Koni, iar frânele de la Brembo.
Celălalt debut Abarth este și mai interesanta ediție specială 124 Rally Tribute. Modelul 124 Spider standard a fost vopsit în nuanțele Costa Brava Red sau Turini White (cu o capotă și capac al portbagajului negru mat) și echipat cu sistemul hardtop din fibră de carbon de la Mopar. Modelul va fi limitat la doar 124 de exemplare și este gândit drept un omagiu dedicat succesului din sezonul trecut în FIA R-GT Cup. Toate bunătățile posibile sunt la bord – inclusiv bară de rigidizare de dimensiuni mari, frâne special pregătite de Brembo și jante de 17 inch Racing White. Și în tabăra Alfa Romeo totul se învârte în jurul competițiilor de motorsport. În afară de marele debut, bătrâna Giulietta în specificații Veloce și Executive, sau SUV-ul Stelvio Ti, compania italiană le-a făcut cadou fanilor și edițiile limitate Stelvio Quadrifoglio / Giulia Quadrifoglio Alfa Romeo Racing.
Cele două celebrează întoarcerea Alfa Romeo în lumea Formulei 1, seriile speciale fiind dotate cu exterioare apropiate de finisările utilizate pentru monoposturile piloților Kimi Raikkonen și Antonio Giovinazzi. Asta înseamnă nuanțele bi-ton Trofeo White/Competizione Red de pe C38 – precum și câteva elemente noi: scaunele scoică din fibră de carbon Sparco, măciulia transmisiei Mopar, logo-uri Alfa Romeo Racing la interior și volan îmbrăcat în piele/Alcantara/fibră de carbon. Giulia are parte de un plafon din fibră de carbon și de jante de 19 inch (20 inch pentru Stelvio), ambele fiind dotate și cu frâne carbo-ceramice cu etriere roșii, elemente exterioare din fibră de carbon și evacuări Akrapovic.
Nici Fiat nu s-a lăsat mai prejos și a sosit la Geneva cu trei modele gândite pentru a celebra aniversarea celor 120 de ani de existență ai celebrei mărci italiene. Fabbrica Italiana Automobili Torino a fost înființată în iulie 1899 de Giovanni Agnelli, iar Fiat vrea să-și impresioneze fanii cu un trio de modele 500 aniversare: 500, 500X și 500 L “120th.” Micul 500 av fi cel mai ușor de remarcat – nu datorită schemei alb/negru sau numeroaselor elemente cromate (comune pentru toate trei), ci mai ales datorită jantelor de 16 inch cu efect de cupru. Motorizările disponibile pentru hatchback, dar și versiunea convertible, sunt 1.2-ul de 69 CP, 0.9 Twin Air de 85 CP și un LPG de 69 CP. 500X primește și el schema de culori de „frac” – prima oară când este oferit cu nuanțe bi-ton – faruri full-LED și patru motorizări: 1.0 FireFly Turbo 120, 1.6 E-torq 110, 1.3 / 1.6 Multijet cu 95 sau 120 CP. Urâțelul 500L este dotat cu jante exclusive bi-ton de 17 inch, precum și trei motorizări: 1.4 litri pe benzină de 95 CP și diesel-urile de 95 și 120 CP. Pe scena de la Geneva mai urcă și noul Tipo Sport sau ediția specială Panda Connected by Wind.
Cum este cea mai strălucitoare reprezentantă FCA din punctul de vedere al vânzărilor, marca americană Jeep are și cele mai numeroase noutăți pregătite pentru Geneva. Din păcate, nici una dintre ele nu este majoră. Avem modelele Cherokee S și Compass S, oferite alături de Renegade și Grand Cherokee S. Compass S primește culoarea Low Gloss Granite Crystal și jante de 19 inch, în timp ce Cherokee S este vopsit în Granite Crystal Metallic și are nu doar jante de 19 inch, ci și piele Nappa la interior. Jeep Cherokee Trailhawk – cel mai capabil Cherokee în off-road – sosește pentru prima oară în Europa pe actuala versiune, dotat cu o gardă la sol cu 2 cm mai mare (22 cm), cinci moduri diferite de rulare și diferențial autoblocant spate. Înapoi la Compass, acesta poate fi achiziționat și în ediția limitată Night Eagle – elemente definitorii sunt vopseaua Laser Blue, elementele de caroserie Gloss Black și jantele de 19 inch în combinație Gloss Black/Diamond Cut. Jeep a mai pregătit și un Renegade Limited în culoarea Bikini cu elemente de caroserie Subshine Grey și interior din piele Polar Plunge, precum și un Wrangler dotat cu numeroase componente de la Mopar.
Toyota doar ce a prezentat noua generație Corolla – Hatchback, Sedan și Touring Sports – și deja a adus primele sale versiuni noi la Geneva. Este vorba despre Corolla GR Sport, care se alătură micului Yaris GR Sport și despre aventurosul Corolla Trek. Corolla GR Sport, disponibil pentru Hatchback dar și Touring Sports, adoptă personalitatea dinamică a diviziei Gazoo Racing pentru versiunile 1.8 și 2.0 hybrid. Din păcate, nu a trecut și pe la „sală” – astfel încât modificările sunt strict estetice: kit aerodinamic și jante speciale de 18 inch, precum și culoarea bi-ton Dynamic Grey. La interior primește scaune Sport și cusături negre/roșii pe panoul instrumentelor, volan și schimbător. Corolla Trek este dedicat fanilor stilurilor de viață active, fiind o versiune cu accente crossover dedicată modelului Touring Sports, realizată în parteneriat cu specialiștii de la Trek Bicycle.
Volkswagen este încă preocupat să ofere noi alternative fanilor tehnologiei diesel. Astfel, după T-Roc R pe benzină, compania germană a adus în Elveția și cel mai puternic model din gama sactuală: Touareg V8 TDI. Acesta este „frate” cu Audi SQ7 TDI, preluând masivul turbodiesel de 4 litri și 421 CP / 900 Nm, pentru accelerații rapide la 100 km/h (4,9 secunde) și o viteză maximă blocată electronic la 250 km/h. Clienții pot comanda noua versiune cu pachetele de design Elegance sau Atmosphere, standard fiind oferite elemente precum pachetele Light / Sight, suspensia pneumatică, jante de 19 inch, aplice din lemn sau finisarea în piele Vienna.
Iar ziua nu s-a încheiat odată cu prezentarea noutăților pentru Geneva. Britanicii de la Jaguar, de exemplu, au prezentat versiunea cu facelift a micului XE, care aduce cu sine schimbări vizibile, atât la exterior cât și la interior. Designerii au lucrat la „miniaturizarea” farurilor și stopurilor LED, redesenând și zonele parașocurilor pentru a se încadra cu noul stil al elementelor luminoase. XE primește și o nouă versiune – R-Dynamic, ce aduce cu sine un kit de caroserie agresiv, grile de aerisire tip „fagure” și noi opțiuni de jante. Interiorul are parte de schimbări și mai ușor de observat: scaune din piele electrice pentru toate echipările, panouri ale portierelor reprofilate și noi materiale.
Și mai detectabile sunt îmbunătățirile tehnologice: un nou head-up display, instrumentar de bord configurabil de 12,3 inch, un nou volan, o nouă manetă a schimbătorului de viteze, încărcare wireless pentru smartphone și noua oglindă retrovizoare digitală „ClearSight” ce oferă un FoW (unghi de vizualizare) de 50 de grade. Dar mai ales vom remarca noul sistem de comandă cu ecrane duble – unul pentru controlul climatizării și cel de-al doilea pentru sistemul de infotainment. Sistemul Touch Pro Duo, volanul și instrumentarul de bord au fost împrumutate de la electricul I-Pace, în timp ce selectoarele SportShift și JaguarDrive Control vin direct de pe F-Type. Opțiunile de propulsie nu sunt noi, ci doar simplificate. Toate XE-urile au transmisie automată și tracțiune spate sau AWD – în timp ce motorizările sunt doar din seria Ingenium. D180 este singura opțiune diesel, în timp ce versiunile pe benzină sunt P250 și P300.
Mercedes-AMG își îmbogățește oferta în zona SUV cu noua versiune GLE 53 4Matic+, specialiștii din Affalterbach punând la dispoziție propulsorul de 3 litri cu șase cilindri în linie, twin-turbo și EQ Boost pentru un total de 435 CP și 520 Nm. Sistemul mild hybrid pe 48V poate oferi un plus temporar de 16 kW și 250 Nm, iar GLE 53 4Matic+ ajunge la 100 km/h în 5,3 secunde și apoi până la o viteză maximă de 250 km/h (limitată electronic). SUV-ul sportiv va fi ușor de recunoscut ca făcând parte din familia AMG datorită grilei cu 15 elemente verticale „Panamericana”.
Înainte de Geneva, BMW s-a oprit la un alt show de renume mondial: Mobile World Congress 2019 (25-28 februarie 2019). Acolo, compania germană a prezentat Interacţiunea Naturală BMW, un sistem prototip de operare multimodală completă ce combină tehnologia de comandă vocală, controlul prin gesturi extins şi chiar recunoașterea privirii. Primele funcţii ale noului sistem vor fi disponibile pe modelul iNext, din 2021. La fel ca într-un dialog interpersonal, Interacţiunea Naturală BMW este gândită pentru a permite șoferului să-şi folosească vocea, gesturile şi privirea pentru a interacţiona cu automobilul său. Modul preferat de operare poate fi ales intuitiv, în funcţie de situaţie şi context. Comenzile vocale, gesturile şi direcţia privirii sunt detectate de către automobil, pot fi combinate, iar sistemul execută comanda/operaţia dorită. În plus, un algoritm de învăţare inteligent, care este rafinat constant, combină şi interpretează informaţiile complexe astfel încât automobilul să reacţioneze corespunzător.