Home Știri Daciile istorice din toată țara își dau întâlnire la Brașov

Daciile istorice din toată țara își dau întâlnire la Brașov

de

Peste 60 de automobile Dacia din toate colțurile țării se adună în Piața Sfatului din Brașov, sâmbătă, 9 mai, la Întâlnirea Națională Dacia Clasic.

Brasov - Panorama

Cele mai multe automobile participante la eveniment sunt modelul Dacia 1300, care a început să se fabrice în Romania acum 46 de ani. Berlina cu 4 uși, 54 de cai putere și tracțiune pe puntea față era printre cele mai moderne automobile ale Europei anilor 1970. Dacia 1300 a fost produsă la Mioveni până în 1981 și este un simbol puternic al istoriei auto a țării.

Un alt model prezentat este Dacia 1100, care s-a fabricat între anii 1968 și 1971. “Suticile” încep să devină o raritate. În țara noastră au fost construite doar 40.000 de astfel de mașini, și multe dintre ele au ajuns la REMAT. Șase Dacii 1100 restaurate vor putea fi admirate la Brașov.

Concurs impins masini

La eveniment și-au anuntat participarea și cateva modele rare: Dacia 1300 de competiție. Automobilul, fabricat în 1972, a fost restaurat de pilotul brașovean Dan Spuderka și transformat într-unul pentru raliuri, în conformitate cu regulamentul Federației Internaționale de Automobilism, trei Dacii 1300 de Miliție cu toate dotările vremii, inclusiv stație și girofar. Proprietarii vor veni îmbrăcați în costum de milițian și Dacia Shifterossa, un model extrem de rar, fabricat pentru a fi exportat în Marea Britanie. Este un fel de Dacia Papuc cu volan pe dreapta.

Militie

La toate acestea se adaugă “Tovarășa”, Dacia 2000 destinată cuplului Ceaușescu și înalților demnitari, mașină prezentă și la ediția de anul trecut a Întâlnirii Naționale Dacia Clasic. Ea a fost fabricată în 1981 și are dotări precum cutie de viteze automată, aer condiționat, geamuri electrice și pilot automat cu comenzi pe volan.

Bătrânele mașini, multe trecute de 40 de ani, nu își arată vârsta: au caroseria stralucitoare și motorul în stare perfectă.

Shifterossa

Programul întâlnirii

Daciile istorice se vor aduna în parcarea Motelului Timișul de Jos în dimineața de 9 mai, la ora 9:00. De acolo, vor pleca spre Piața Sfatului, în coloană. Mașinile vor fi expuse până la ora 13:30, timp în care puteți afla de la proprietari cum se restaurează o Dacie și ce trebuie să faceți ca să înscrieți o mașină istorică în Retromobil Club România. La ora 16:00, în parcarea Motelului Timișul de Jos, vor avea loc concursuri inedite care vor pune în valoare proverbiala creativitate a șoferilor de Dacia.

Raliu

 

Articole similare