Home Știri Dilema zilei – hypercar electric de la Pininfarina sau aeronavă de lux de la Aston Martin

Dilema zilei – hypercar electric de la Pininfarina sau aeronavă de lux de la Aston Martin

de Aurel Niculescu

Doar ce am luat o doză de auto-nebunie datorită recent încheiatului Goodwood Festival of Speed și suntem deja pregătiți de provocările viitorului – spre exemplu pentru hypercar-ul electric Automobili Pininfarina PF0, dar și pentru aeronava VTOL Aston Martin Volante Vision Concept.

Noile desene computerizate care ne înfățișează modelul de înaltă performanță electric de la Pininfarina arată… aproape normal față de ceea ce ne propune Aston Martin, însă îi vom trata pe italieni primii deoarece în acest caz suntem siguri că vehiculul promis va fi realizat și în realitate…


Nou creatul constructor exotic Automobili Pininfarina se pregătește cu sârg să dezvăluie lumii – întâi în cadru restrâns, la Monterey Car Week din august – primul său model, hypercar-ul electric PF0. Iar noutățile nu țin doar de prezentarea acestor schițe mai detaliate, ci mai ales de implicarea fostului pilot de F1 Nick Heidfeld, actual competitor Formula E, în procesul de dezvoltare. Pininfarina promite nu doar un design extrem de spectaculos – de așteptat de la casa de design – ci mai ales capabilități tehnice impresionante. Patru motoare electrice ar putea livra un total de 2000 CP, cu atingerea primei sute de km/oră în mai puțin de două secunde și cu o viteză maximă de peste 400 km/h. Iar dacă utilizatorul este atent, el poate obține chiar și o autonomie de peste 480 km…


Nici o grijă cu privire la autonomie în cazul Aston Martin, deoarece deocamdată nu știm dacă Volante Vision Concept va ajunge un produs de serie – iar dacă va fi cazul, el va fi stăpânul cerurilor, nu al șoselelor. Dezvoltat împreună cu Universitatea Cranfield, divizia Cranfield Aerospace Solutions dar și Rolls-Royce (compania aviatică), prototipul este practic o aeronavă de lux dotată cu capabilități de aterizare/decolare pe verticală (VTOL) – și un model care ar putea deveni concurent pentru numeroasele proiecte de transport personal aerian din ultimul timp (sunt implicate nume precum Airbus sau Uber). Ideea de bază – trei persoane adulte vor călători în lux cu ajutorul acestui vehicul zburător, electric și autonom în interiorul și în afara marilor centre urbane.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.