Reportaje Știri

Retromobil Fest, un eveniment nu neapărat „vintage”, de care avem nevoie

În paralel cu faimosul Goodwood Festival of Speed, ajuns la jubileul primelor 25 de ediții, la Academia Titi Aur de lângă București a avut loc Retromobil Fest, un eveniment dedicat pasiunii pentru automobile retro, perfect pentru o ieșire cu întreaga familie.

„Retromobil Fest” mai are mult de crescut până va ajunge la nivelul unor festivaluri de gen din afara României, însă – la fel precum deja clasicul Concurs de Eleganță de la Sinaia, este nevoie de astfel de evenimente pentru ca industria auto românească să fie completă și capabilă să lupte de la egal la egal cu rivalele sale din jur. A ajuns acum doar la cea de-a treia ediție, organizat ca de obicei de Retromobil Club România, de două decade autoritatea FIVA națională – pentru prima oară pe durata a trei zile (13-15 aprilie), cu un nou record de audiență și de participare în cursele de Retro Grand Prix, cu peste 140 de concurenți.


Cine a reușit să „fugă” de aglomerația din București încă de vineri a avut parte de o premieră interesantă – evenimentul de deschidere al festivalului fiind o mini cursă de anduranță cu automobile Porsche, disputată conform variantei clasice a cursei de 24 de ore de la LeMans, și denumită sugestiv „RoMans”. Inclusă în seria de aniversări dedicate „70 de ani de automobile sport Porsche”, cursa a fost atât una de regularitate sportivă cât și de anduranță, fiind utilizate doar automobile Porsche – de apreciat faptul că marele constructor german a fost unul dintre partenerii evenimentului. Este foarte important pentru industria auto autohtonă să existe implicare la nivel local al producătorilor – astfel încât publicul poate fi atras nu doar de eveniment în sine, ci inclusiv la nivel de pasionat al unei anume mărci.


Sâmbătă, întreaga zi atât pista autodromului Academiei Titi Aur cât și cea de off-road au fost permanent ocupate, cu competiții de regularitate, antrenamente, manșe de calificare – chiar și o cupă a presei aproape de finalul zilei (noi am participat, însă mai avem să ne antrenăm până când vom reuși să câștigăm!). În paralel cu activitățile de pe pistă, pe zonele destinate spectatorilor au fost organizate demonstrații în tehnica restaurării, cursuri de dans tematice, târg și expoziție și special pentru cei mici, o „cursă” între „London Bus” și camionul „Optimus Prime”. Duminică au avut loc finalele pentru toate categoriile. În funcție de tipul vehiculului și anul de fabricație, vehiculele au fost împărțite astfel: Antebellum (vehicule din perioada interbelică), „Dacia Classic”, Experți (piloti profesionisti), Sport, Muscle Cars, Moto, Off Road și „The Porsche Challenge”. Noutățile pentru anul acesta au fost reprezentate de clasa „Youngtimer” pentru automobile fabricate între 1988 și 1998, precum și posibilitatea de a concura la nivel de echipă.