Home ȘtiriIndustrie Efectele războiului din Ucraina asupra industriei auto

Efectele războiului din Ucraina asupra industriei auto

de George Grosu

Invazia Ucrainei de către Rusia a avut un impact enorm asupra industriei auto globale. Producătorii și furnizorii reacționează cu opriri de producție și livrări dincolo de sancțiunile aplicabile. Mai jos vă prezentăm evoluția actuală.

Volvo oprește livrările de automobile către Rusia.  Anterior, Volkswagen, General Motors și Land Rover luaseră o decizie similară și este probabil ca lista să fie actualizată în următoarele ore. Între timp, Stellantis creează un grup operativ de monitorizare.

01.03.2022 – ZF oprește livrările către Rusia

Furnizorul auto ZF a oprit livrările către societatea mixtă germane-rusă ZF Kama. În Rusia, 450 de angajați produc transmisii – „exclusiv pentru camioane uz civil”, așa cum a subliniat Friedrichshafener pentru publicația Stuttgarter Zeitung. Parteneriatele mixte din Rusia contribuie doar cu un procent din vânzările totale ale companiei ZF.

01.03.2022 – Bosch examinează impactul

Furnizorul Bosch produce, printre altele, componente pentru automobile în Rusia, cu aproximativ 3.400 de angajați. „În prezent evaluăm efectele sancțiunilor asupra afacerii noastre”, a declarat un purtător de cuvânt pentru Stuttgarter Zeitung. „Cu toate acestea, este clar că sunt de așteptat consecințe semnificative pentru activitățile noastre în regiune și nu numai”. În 2021, în Rusia au fost realizate vânzări în valoare de 1,2 miliarde de euro.

28.02.2022 – Volvo oprește livrarea de automobile în Rusia

Potrivit unui raport al agenției de presă Reuters, Volvo Cars a anunțat că nu va mai livra automobile noi clienților din Rusia. „Volvo Cars nu va mai livra niciun vehicul pe piața rusă până la o stabilizare a situației”, a declarat conducerea filialei grupului auto chinez Geely. Decizia a fost luată din cauza „potenţialelor riscuri asociate cu comerţul de materiale cu Rusia, inclusiv sancţiunile impuse de UE şi SUA”. Anul trecut, suedezii au vândut aproximativ 9.000 de vehicule în Rusia. De asemenea, producătorul suedez de camioane AB Volvo a oprit toată producția și vânzările pentru Rusia din cauza războiului din Ucraina.

28.02.2022 – Prețurile carburanților la niveluri record

Clubul auto german ADAC raportează că invazia Ucrainei de către Rusia, a avut un impact sever asupra prețurilor la combustibili în Germania. Duminică (27 februarie 2022) șoferii au fost nevoiți să plătească în medie cu 1,811 euro pentru un litru de Super (E10), adică cu 5,54 cenți mai mult decât în urmă cu o săptămână. Motorina costă în medie 1,729 pe litru, în trei zile acest preț a crescut cu 5,9 cenți. Aplicația gratuită pentru prețul combustibilului „Refuel more” (Google Play Store sau Apple App Store), care afișează prețurile curente ale combustibilului, o prognoză de preț și benzinăriile ieftine din apropiere, este ideală pentru o imagine de ansamblu actualizată.

28.02.2022 – Divizia de camioane a lui Daimler stopează colaboraea cu Kamaz

Potrivit unui raport publicat în Handelsblatt, vehiculele comerciale nu mai sunt produse în Joint Venture-ul dintre Daimler Trucks și producătorul rus de camioane Kamaz. Daimler Truck a confirmat această decizie prin Twitter fără să-l numească pe Kamaz. Activitățile comerciale vor fi suspendate până la o stabilizare a situației. De asemenea, conducerea Dimler examinează din punct de vedere juridic cât de repede s-ar putea despărți de participația de 15% din compania rusă.

28.02.2022 – BP vrea să renunțe la acțiunile Rosneft

Compania energetică britanică BP vrea să-și vândă acțiunile pe care le deține la compania petrolieră rusă Rosneft. Compania BP deține în prezent 19,75% din compania rusă.

27.02.2022 – Pod de autostradă cu mesaj de pace

În weekend-ul trecut, 70 de artiști au pictat un mesaj de pace pe 300 de metri lungime pe asfaltul podului de autostradă închis de lângă Lüdenscheid pe A45. „Hai să construim poduri. Peace #Bridgeplease”, precum și un semn de pace și steagul albastru și galben al Ucrainei care sunt blazonate pe asfalt.

25.02.2022 – Experții auto văd o creștere a costurilor pentru producția de automobile

Expertul auto Stefan Bratzel nu crede că efectele războiului pot fi încă evaluate cu precizie, dar se așteaptă la consecințe semnificative pentru industrie: „Practic, din cauza războiului Rusia-Ucraina și a sancțiunilor viitoare, trebuie să ne așteptăm la perturbări semnificative în lanțul de aprovizionare de producție în Rusia. Grupul Renault, cu fabricile sale auto din Rusia, este probabil afectat în mod deosebit. Dar și alți producători precum Volkswagen, dețin fabrici de vehicule în Rusia. Cele mai multe dintre aceste fabric, depind în mare măsură de aprovizionarea cu piese din străinătate pentru producția de vehicule. Sancțiunile previzibile ar putea în curând să depășească termenul limită și care va conduce în cele din urmă la oprirea furnizării de piese din Europa și din alte țări. Aceste lucruri conduc într-un final la blocarea liniilor de producție din Rusia. Pe de altă parte, Rusia și Ucraina pot juca doar un rol minor ca locații de furnizori pentru industria auto globală. De asemenea, aici ar putea apărea perturbări ale lanțului de aprovizionare. Datorită rețelelor complexe cu valoare adăugată din industria auto, furnizorii din etapele de producție, ar putea fi afectați negativ, ceea ce pot conduce la blocaje în furnizarea de piese către fabricile europene.”

Foto: Volkswagen; Willi&Shone via Youtube

Fabrică Volkswagen
Mesajul „Hai să construim poduri. Peace #Bridgeplease” pe podul de lângă Lüdenscheid
Mesajul „Hai să construim poduri. Peace #Bridgeplease” pe podul de lângă Lüdenscheid

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.