Home Teste Electric vs benzină: Opel Mokka-e sau Mokka 1.2 DI Turbo?

Electric vs benzină: Opel Mokka-e sau Mokka 1.2 DI Turbo?

de Dan Damian
Opel Mokka vs Opel Mokka-e

Cum platforma CMP a Grupului PSA a fost dezvoltată și pentru mașini electrice, ambele modele sunt practic identice la exterior și interior, indiferent de motorizare. Să vedem care dintre ele poate face anumite lucruri mai bine și care ar fi acestea.

Cum face designul „expresiv și precis“ al unei mașini de-i încurajează pe oameni să fie „curajoși și să se elibereze“? Conform Departamentului de marketing de la Opel, Mokka este chiar atât de inspiratoare, deși nu specifică ce caracterizează un design „precis“ și nici ce înseamnă „să se elibereze“. De vreme ce sloganurile „Mai mult curaj. Mai multă Mokka” și „Mai puțin normal. Mai multă Mokka“ sunt repetate în textele de promovare a mașinii, am putea înțelege că micul crossover n-ar trebui să fie în rând cu celelalte modele din clasă, pentru că e complet diferit. La fel cum este Mokka-e, cea cu propulsie electrică și toate celelalte versiuni de motorizare, care au, de asemenea, designul Opel Vizor al părții frontale. În spate, modelul german are stopuri cu LED moderne, care totuși folosesc o suprafață mult prea mică pentru semnalizare. Neobișnuit pentru acest segment e și faptul că șezutul scaunelor se află la 57 cm deasupra asfaltului (VW Golf, 47 cm), dar, dacă te raportezi la poziția față de planșa de bord și capotă, stai totuși destul de jos în Mokka, pe scaune decente, la care ajungi după ce treci de pragul lat al mașinii și cărora le lipsește ajustarea suportului lombar.

Opel Mokka vs Opel Mokka-eÎn rest, Mokka este un crossover absolut normal – înalt, cu protecții din plastic de jur împrejurul părții inferioare a caroseriei, plus o linie a plafonului care, pe banchetă, reduce oarecum spațiul pentru cap. Pe lângă spătarul banchetei rabatabil în format 60:40 și suportul ajustabil al podelei portbagajului, nu este mai versatilă decât o mașină convențională, de clasă mică. O parte bună e că Opel Mokka-e oferă mai puțin spațiu decât versiunea cu motor termic doar în zona spațiului de depozitare a roții de rezervă, nu și la interior. O parte mai puțin bună este că polița portbagajului poate fi plasată sub podeaua acestuia, dar nu și geanta cu cablul universal de încărcare 3,7–22 kW (1096 de euro). Soluția? Pui oricum geanta sub podeaua portbagajului și o presezi acolo – nu arată chiar frumos, dar e singura soluție ca să poți folosi întreaga capacitate a portbagajului.

Nu pentru călătorii lungi

Pentru că Opel Mokka-e, cu a sa baterie de 50 kWh cunoscută de la Corsa-e, a înregistrat un consum de 25 kWh/100 km (corespunzător unui consum clasic de 2,8 l/100 km), are autonomie reală de 184 km (WLTP, 313 km). În ciuda motorului eficient, nu este potrivită călătoriilor lungi. Echipamentul suplimentar de încărcare nu e necesar în aceste condiții, dacă ai acasă un wallbox. Mașina testată, care costă 39.107 euro în echiparea de top, Ultimate (30.017 euro, cu Rabla Plus), încarcă la curent trifazat cu maximum 11 kW, în timp ce versiunea de bază, Edition, are doar încărcător monofazat de 7,4 kW. La încărcare rapidă (DC), bateria poate trage peste 90 kW, ceea ce face ca încărcarea de la 20% la 80% să dureze doar 30 de minute.

Opel Mokka-eLa fel ca în cazul lui Volvo XC40 Recharge, tabloul de bord digital de 12 inchi (standard, 7 inchi) arată stadiul de încărcare în autonomie/oră (km/h, câți kilometri câștigi la o oră de încărcare), nu în kilowați. Mai multe informații tipice mașinilor electrice, cum ar fi setările de încărcare și diagramele fluxului de energie, sunt disponibile pe touchscreen-ul central, de 10 inchi (standard, 7 inchi). Așa cum se poate vedea în poza de interior cu harta sistemului de navigație, cele două bare negre laterale de pe display, care afișează setările climatizării și temperatura exterioară, fac să se piardă o treime din afișaj. Micile butoane tactile sunt dificil de operat în timpul mersului pe mica suprafață utilă rămasă. Și e păcat, pentru că, în general, concepția operării cu destule butoane fizice – de exemplu, cel pentru avertizare la depășirea marcajului benzii și cel pentru ghidarea activă pe bandă, la fel și butoanele de volan – este bine gândită. Comenzile climatizării, cu butoane rotative pentru ajustarea temperaturii și a ventilatorului, sunt excelente. Totuși, rămâne un mister de ce setarea fluxului de aer (parbriz, interior, picioare) este controlată de pe touchscreen, deși sunt trei spații de butoane nealocate pe panoul climatizării.

În interior, în general te simți bine pe locurile din față, asta și pentru că materialele și calitatea de fabricație sunt decente pentru un crossover mic. Plasticul tare, tipic pentru acest segment, este camuflat cu linii decorative atrăgătoare, dar ar trebui să-ți placă mult suprafețele high-gloss negre, pentru că Opel a fost extrem de generos cu ele. Pe ici, pe colo este puțină piele artificială, deși aproape că nu există căptușeală pe micuța cotieră de pe panoul portierei – cotiera centrală glisantă e mult mai moale. Este păcat însă că panourile portierelor vibrează uneori, la anumite frecvențe ale basului difuzoarelor.

Pe banchetă e mai puțin confortabil, picioarele ți se blochează sub scaunele din față, spațiul la genunchi este redus, iar catarama centurii locului din spatele pasagerului din față te apasă pe șold la virajele de dreapta. În plus, în spate simți mai clar faptul că amortizează mai dur, dar și că la interior se simt mișcări ușoare și permanente la trecerea peste denivelările mici. Mai grea, versiunea electrică rulează ceva mai relaxat în toate situațiile.

Fără mari diferențe de dinamică

Cele 321 kg în plus par să calmeze puțin modelul Opel Mokka-e. De asemenea, masa suplimentară nu aduce dezavantaje sesizabile când rulezi pe drumuri secundare. Când conduci mai alert, tot această masă suplimentară face mașina mai așezată pe cariile din asfalt. Modelul cu motor termic reacționează puțin mai spontan la nivelul direcției, dar, deși ambele se conduc bine, sunt la o distanță suficient de mare de ideea de sportivitate pentru a putea clasifica drept irelevante diferențele în ceea ce privește direcția. Totuși, când abordezi mai dinamic virajele cu asfalt cariat, șocurile se simt destul de puternic în sistemul de direcție.

Opel Mokka-eCând vine vorba despre plăcerea de a conduce, mașina electrică este superioară, deoarece cutia automată cu opt trepte și convertizor de cuplu a modelului pe benzină lucrează mai degrabă relaxat și nu întotdeauna schimbă lin treptele. Când treci în modul Sport, schimbă destul de des, dar rareori nimerește exact treapta potrivită la ieșirea din viraj. Există padele pe volan, dar, cum transmisia schimbă automat la turație mare, chiar și atunci când ești în modul manual, nu ai mare lucru de controlat la acest capitol.

Opel MokkaPe de altă parte, plecarea de pe loc cu motorul de 1,2 litri turbo este rapidă și plăcută, iar până la 50 km/h, chiar puțin mai rapidă, deși modelul electric, cu 136 CP și 260 Nm, are 6 CP și 30 Nm în plus. Totuși, controlul său de tracțiune eliberează puterea la plecare într-o manieră orientată către confort, ceea ce protejează pneurile de atacurile cuplului. Nu simți impulsul puternic caracteristic propulsiei electrice nici la plecare și nici în cazul reprizelor. Modelul electric se descurcă mai bine, mai rapid și mai plăcut, fără schimbări de treaptă. La capitolul numere, diferența de viteză nu este foarte mare, Opel Mokka-e se plafonează la 150 km/h pe autostradă, în timp ce Mokka cu motorul turbo cu trei cilindri poate ajunge la 200. Oficial, eventual la vale, pentru că altfel rămâne la 180 km/h.

Frâne cu care trebuie să te obișnuiești

Un alt avantaj al modelului pe benzină este mult mai buna dozare a pedalei de frână, pentru că pedala modelului Mokka-e e destul de nervoasă în reacții și complet amorțită în special la începutul cursei – alte mașini electrice, care oferă adesea mai multe moduri de recuperare a energiei, se descurcă mai bine la acest capitol. În orice caz, condusul cu o singură pedală nu este posibil, deși nu-i obligatoriu să-ți placă acest mod de condus. În modul B de recuperare, întârzierea reacției când iei piciorul de pe accelerație crește simțitor.

Opel MokkaRămân avantajele evidente ale motorului termic. Cu un consum ușor mărit în test, de 7,5 l/100 km, rezervorul plin e suficient pentru a parcurge 586 km, alimentarea se face rapid și oriunde, pompele de benzină afișează dinainte prețul și, în general, sunt plasate la adăpost, sub un acoperiș, ba chiar poți plăti cu numerar.

Dar, pentru că statul oferă acum un bonus de 9090 de euro (Rabla Plus) pentru achiziția lui Opel Mokka-e, care costă cel puțin 33.835, electrica este cu minimum 2500 de euro mai scumpă decât modelul pe benzină cu aceleași echipări. Așa că, dacă vrei să fii „mai puțin normal“, ești rugat să te pregătești singur. Sau ceva în genul ăsta. În orice caz, Mokka-e nu va fi mai accesibilă de-atât. Totuși, doar modelul turbo poate merge oriunde, oricând.

Text: Thomas Hellmanzik/Traducere și adaptare: Dan Damian/Foto: Hans-Dieter Seufert

Model    
Opel Mokka-e UltimateOpel Mokka 1.2 DI Turbo GS Line
Propulsie
Tip motor/nr. cilindriMotor electric sincron/–L/3
Antrenare vilbrochen/supraalim.curea/turbo
Cilindree cm31199
Putere maximă kW (CP)/rpm100 (136)96 (130)/5500
Cuplu maxim Nm/rpm 260 230/1750
TransmisieTracțiune față, cutie cu raport fixTracțiune față, cutie automată cu 8 trepte
Pneuri în test 215/55 R 18 V215/55 R 18 V
Michelin Primacy 4Michelin Primacy 4
Mase și dimensiuni
Masă proprie/sarcină utilă/nr. locuri kg1575/440/51254/486/5
Sarcină remorcabilă/cu frâne kg–/–640/1200
Lungime × lățime mm4151 × 17914151 × 1791
(cu oglinzi) × înălțime(1987) × 1534(1987) × 1534
Ampatament mm25612557
Diametru de bracaj st./dr. m11,2/11,411,2/11,4
Volum portbagaj l/VDA310/1060350/1105
Înălțime margine de încărcare mm770770
Lățime interioară față/spate mm1405/13751405/1375
Înălțime interioară față/spate mm1045/9601045/960
Spațiu de ședere standard mm680680
Înălțime poziție de condus mm570570
Consum/autonomie/CO2
Consum în test  la 100 km25,0 kWh7,5 l
ams – eco19,1 kWh6,2 l
ams – cotidian24,8 kWh7,3 l
ams – sportiv31,7 kWh9,6 l
Emisii CO2 în test g/km1001)174
Consum WLTP total la 100 kmEnergieSuper
17,4 kWh5,9 l
Normă de poluareEuro 6d
Emisii CO2 (WLTP) g/km133
Capacitate baterie/rezervor 50 kWh (brută)44 l
Autonomie în test/eco km184/241586/710
Accelerații/viteză maximă
Accelerații s
0–  80 km/h6.66.7
0–100 km/h9.89.8
0–120 km/h14.313.9
0–130 km/h17.116.5
0–140 km/h20.719.5
0–160 km/h28.4
0–400 m17.117
Reprize s
60–100/80–120 km/h5,4/7,75,5/7,2
Viteză maximă km/h
Distanță de frânare150200
de la 100 km/h, rece2) m
de la 100 km/h, cald2)35.134.2
Zgomot interior3535.4
la   80 km/h ultima treaptă
la 100 km/h dB(A)6468
la 130 km/h6769
la 160 km/h7071
Teste dinamice74
Slalom 18 m TC/ESP on/off
Dublă schimbare de bandă km/h60.760.8
Preț de bază euro 122.6132
 Preț de bază cu Rabla Plus euro 3910723810
1) Pe baza consumului în test și a mixului energetic din Germania, de 401 g CO2/kWh; 2) de la 100 km/h, viteza de testare pentru mașini cu vmax. < 180 km/h; 3) cu 45.000 lei (echivalent 9090 euro) bonus pentru mașini electrice prin programul Rabla Plus30.0173)23810

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?