Home Știri Evora GT 430 Sport este cel mai rapid Lotus din istorie

Evora GT 430 Sport este cel mai rapid Lotus din istorie

de Aurel Niculescu

Britanicii cu o pasiune pentru „dieta” produselor proprii au anunțat dezvoltarea unei noi versiuni speciale – Evora GT 430 Sport, model ce devine cel mai rapid Lotus din istorie – probabil pentru a celebra intrarea sub tutela noului părinte Geely.

Lotus în ultimul timp a avut o multitudine de idei pentru serii și versiuni speciale ale modelelor casei – deoarece până la acordul dintre fostul deținător Proton din Malaezia și Geely nu dispuneau de mijloacele financiare necesare pentru dezvoltarea unor noi generații. Tot răul spre bine, am spune noi – deoarece ideile celor de la Lotus au fost în majoritate primite cu entuziasm de fani.

Același lucru se va întâmpla cel mai probabil și cu noul GT 430 Sport, derivat direct din Evora GT 430 și disponibil ca model cu spectru larg, datorită posibilității utilizării și a unei transmisii în șase trepte, automată (optimizată pentru schimbări ultra-rapide, de la padelele ușoare din aluminiu), spre deosebire de modelul standard GT 430 care este disponibil exclusiv cu o cutie manuală. Modelul Sport renunță și la o parte din elementele racing – difuzorul față sau aripa spate – reușind astfel o dietă de încă 10 kg, pentru un raport CP/tonă de 345, datorită masei uscate de doar 1248 kg.

Evora GT 430 Sport are însă parte de aceleași elemente de performanță – frâne AP Racing, amortizoare ajustabile Ohlins, sau diferențialul cu alunecare limitată Torsen. Propulsorul este și el același V6 supercharged de 3,5 litri, capabil de 430 CP și 440 Nm, suficient pentru un sprint la britanicul prag de 60 mph / 96 km/h în doar 3,6 secunde, față de 3,7 secunde la GT 430. Ce este însă mai important – Sport are cea mai mare viteză maximă atinsă vreodată de un Lotus de serie – 305 km/h.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.