Home Știri Exige 430, probabil cel mai șocant Lotus stradal

Exige 430, probabil cel mai șocant Lotus stradal

de Aurel Niculescu

Constructorul de automobile sport britanic probabil deja a pornit dezvoltarea noilor generații de modele cu banii noului „părinte” Geely, însă până la sosirea lor mai este cale lungă – presărată din fericire cu noi și interesante serii speciale.

Dacă Porsche este recunoscut ca producător pasionat de versiuni derivate ale modelelor sale (911 are probabil în orice moment minim 20 de variante), putem spune cu siguranță despre Lotus că iubește edițiile limitate. Exemple din trecutul recent includ Elise Cup 260 sau Evora GT430, dar cel mai probabil puține dintre ele sunt mai importante istoric decât noul Exige Cup 430. El sosește cu promisiunea de a fi „cel mai extrem Exige din istorie”, dar și cu oportunitatea disponibilității inclusiv în afara Regatului Unit. Prețurile sunt pe măsură însă – £99.800 acasă, €127.500 în Germania sau €128.600 în Franța.

Viitorii proprietari vor primi însă destulă valoare – inclusiv un model capabil să parcurgă istoricul circuit Hethel în doar un minut și 24,8 secunde, cu 1,2 secunde mai rapid decât spectaculosul Lotus 3-Eleven. După cum o spune și numele, motorizarea supercharged V6 de 3,5 litri de la Toyota, preluată de pe Exige 380, a fost acum împinsă la 430 CP și 440 Nm. Ea este legată la o clasică cutie de viteze manuală în șase trepte și cu rapoartele expuse, ce livrează puterea roților din spate. Apăsarea aerodinamică a fost crescută la 200 kg, performanțele fiind pe măsura greutății și mai reduse de acum – de doar 1056 kg. Astfel, cu jantele forjate îmbrăcate în pneuri de performanță, Exige 430 sare la 100 km/h în doar 3,2 secunde și apoi atinge maxim 290 km/h.

Dacă nici asta nu vi se pare suficient de extrem în stil britanic, poate veți dori să recreați performanța de record mondial a medaliatului cu aur olimpic (de patru ori) Sir Chris Hoy, ce s-a jucat de curând cu un Caterham Seven 620R. Alături de Caterham, el a celebrat 60 de ani de existență ai iconicului model retro Seven, reușind să facă în doar 60 de secunde un total de 19 „donuts”. Poftă bună!

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.