Știri

Geely, proprietarul Volvo, este de acum și acționar… Volvo

În mod oarecum surprinzător, constructorul chinez Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd, pe numele său complet, a decis că deținerea (încă din 2010) a producătorului auto suedez Volvo Cars nu este suficientă, devenind de acum și acționar… AB Volvo.

Diferența dintre AB Volvo și Volvo Cars – companii separate încă din 1999 – este că prima se ocupă doar cu producția de autovehicule destinate uzului comercial. Iar Geely nu pare să aibă planuri de a reuni cele două grupuri, ținând cont că are acționariat minoritar la AB Volvo, în urma achiziției pachetului de 8,2 procente deținut anterior de compania de investiții Cevian Capital.

În afară de anunțul oficial: „În urma experienței anterioare cu Volvo Car Group, am decis să recunoaștem și să apreciem inclusiv istoria Scandinavă, cultura, poziția fruntașă pe piață dar și tehnologiile de vârf și capabilitățile în domeniul protecției mediului ale AB Volvo”, făcut de Li Shufu, chairman Geely Holding, nu se cunosc alte detalii despre această decizie considerată de specialiști drept surprinzătoare. Există totuși câteva indicii – Geely, care își formează un portofoliu auto din ce în ce mai puternic (LEVC, Lynk&Co., Lotus, Proton și Volvo Cars), pare interesat de tehnologiile din domeniul mobilității ale AB Volvo, precum sistemele de propulsie hibride/electrice sau cercetările din domeniul automatizării în sectorul comercial greu.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta