Știri

GR este noua serie sport de la Toyota, dar deocamdată nici o urmă de Supra

Toyota a inaugurat recent acasă în Japonia noua serie „GR” destinată modelelor sportive ale mărcii, fără însă a prezenta și modele complet noi, precum mult așteptata reîntoarcere a numelui Supra.

În schimb, de acum încolo toate modelele cu tentă sport – chiar și unele care de fapt nu au nici o legătură cu noțiunea – ale companiei vor exista sub însemnul GR, ele fiind împărțite apoi în trei categorii principale. Astfel, modelele de vârf vor avea și emblema „GRMN” precum recentul Yaris GRMN, inspirat de modelul din WRC. Cele care au totuși de-a face cu sportivitatea vor fi denumite mai simplu „GR” în timp ce modelele care de fapt nu au vreo valență dinamică sau fac parte din categoria entry-level vor avea parte de imaginea „GR Sport” – simplu, la fel ca în cazul noilor denumiri cu două cifre de la Audi, nu?!

Pentru Europa situația ar putea fi totuși mai puțin încurcată deoarece nu avem parte de toate modelele care se comercializează acasă în Japonia, precum SUV-ul Harrier sau MPV-ul Noah. Cel mai în măsură să poarte și badge-ul „GR” este desigur sportivul coupe GT86, dotat sub incidența noii serii sportive cu câteva elemente noi: noi piese aero, amortizoare Sachs, un diferențial cu alunecare limitată Torsen, plăcuțe de frână sport, scaune Recaro, noi jante din aliaj și un volan de dimensiuni mici. Evident, nu trebuie să uităm și de seria limitată Vitz GRMN, la noi denumită Yaris GRMN, ce acum are parte de jante forged de la BBS, un LSD, componente exterioare mai agresive și noi scaune plus volanul de dimensiuni mici la interior. Modelele GR vor avea disponibilitate globală – în mod gradual – iar Toyota va inaugura și o serie de ateliere „GR Garage” ca baze regionale pentru divizia sportivă Toyota Gazoo Racing.

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE