Auto util

Ieftin versus scump în cazul anvelopelor de iarnă

anvelope de iarna

Având în vedere că sezonul rece este tot mai aproape, iar temperatura din termometre coboară tot mai mult, anvelopele de iarnă își fac loc cu prioritate pe lista de cumpărături a șoferilor. Ofertele și mărcile disponibile pe piață sunt diverse, caracteristicile acestora având un rol important în determinarea prețului. Iar dacă din anumite puncte de vedere poți economisi, există aspecte cărora trebuie să le acorzi o mai mare atenție.

La fel ca în cazul altor produse, calitatea și marca anvelopelor pot influența foarte mult prețul de vânzare. De obicei, cu cât calitatea este mai crescută, cu atât va crește și prețul. Acest lucru nu înseamnă însă că atunci când îți dorești să economisești singura opțiune este să cumperi cauciucuri de proastă calitate. Există o serie de factori care influențează costul anvelopelor, calitatea fiind doar unul dintre ele. Poți achiziționa la prețuri rezonabile anvelope de iarnă care îți vor oferi siguranța necesară în condiții de drum specifice sezonului rece.

Prin înțelegerea factorilor care influențează prețul anvelopelor, poți face o evaluare mai corectă a opțiunilor și, implicit, o alegere mai bună.

Durabilitatea

Durabilitatea anvelopelor determină până la urmă dacă investiția făcută este sau nu una bună. O rezistență crescută în timp te va scuti de cheltuiala cumpărării unui nou set de cauciucuri, chiar dacă s-ar putea ca prețul de achiziție să fie puțin mai ridicat.

Durabilitatea depinde de mai multe criterii, printre care compoziția pneurilor. În cazul în care sunt folosiți compuși din polimeri mai moi pentru realizarea acestora, va exista un plus de flexibilitate, care va îmbunătăți performanțele mașinii pe timp de iarnă. Însă uzura va fi mai rapidă, anvelopele mai moi având o durabilitate mai redusă.

Anvelopele rigide rezistă mai bine, pe o perioadă mai lungă de timp.

De asemenea, structura și flancurile întărite vor crește semnificativ rezistența. Cere aceste detalii comerciantului înainte de a cumpăra.

Manevrabilitatea

Anvelopele de o calitatea superioară vor crește manevrabilitatea mașinii în condiții meteo dificile. Acest lucru este însă în general echivalent cu un preț mai mare. Fiind un aspect foarte important pe timp de iarnă, este recomandat să acorzi atenție detaliilor oferite de producător în acest sens. Manevrabilitatea poate fi influențată de materialul din care sunt fabricate anvelopele, de profil, design, forma canalelor etc.

O manevrabilitate mai crescută înseamnă o mai bună stabilitate, aderență crescută, frânare eficientă. Se reduce cu mult riscul de derapare, vei putea evita obstacolele cu mai multă ușurință și acționa mai rapid în caz de urgență.

Distanța de frânare

Pentru fiecare model de anvelope se estimează o anumită distanță de frânare, iar prețul este semnificativ influențat de acest aspect. Cu cât este mai mică distanța de frânare, cu atât va trebui să scoți mai mulți bani din buzunar. Acest detaliu este în primul rând determinat de aderența pneurilor și nu ar trebui trecut cu vederea.

În condiții de umiditate, distanța de frânare poate scădea cu până la 30% în cazul unei viteze de 80 de km/h, în cazul unor anvelope de clasă superioară. Ceea ce înseamnă că vei putea opri mult mai repede în caz de urgență.

Banda de rulare

Profilul și grosimea benzii de rulare poate influența prețul anvelopelor. O grosime mai mare, o formă mai pronunțată a petei de contact și canelurile mai late vor contribui la manevrarea mai ușoară a mașinii pe zăpadă, gheață, noroi sau în condiții de umiditate crescută. Cu cât tehnologia utilizată este mai performantă, cu atât te va costa mai mult achiziționarea anvelopelor.

Dezavantajul este că nivelul de zgomot va fi mai ridicat. Este recomandat să faci alegerea în funcțiile de condițiile de vreme și de drum din timpul iernii specifice zonei în care locuiești. Uneori, în cazul iernilor mai blânde, nu este necesar să investești în cauciucuri foarte performante.

Marca anvelopelor

Marca anvelopelor are o influență majoră asupra prețului. La fel ca în cazul altor produse, dacă producătorul este mai renumit, vei plăti mai mult. De o obicei, un produs devine un brand datorită unei reputații crescute și, de cele mai multe ori, o astfel de achiziție garantează o calitate superioară. Nu uita însă că fiecare producător realizează mai multe categorii de produse.

De asemenea, acest aspect nu este foarte important, existând producători mai puțin cunoscuți care fabrică anvelope de o calitate comparabilă cu cea a marilor companii din domeniu. Singura diferență este renumele, care ar putea fi obținut în timp. Până atunci, însă, poți profita de prețurile mult mai accesibile pe care aceștia le oferă.

Prețul anvelopelor este determinat de o serie de factori. Iar dacă unele aspecte trebuie luate în considerare, fiind esențiale pentru a conduce în siguranță pe timp de iarnă, altele sunt mai puțin importante. Iar dacă te informezi corespunzător, poți face alegerea potrivită pentru buzunarul și nevoile tale.

 

Sursa foto: Shutterstock