Știri Tehnologie

Jaguar vine din viitor, însă doar cu volanul

Poate nu toată lumea a rămas fan al mărcii britanice odată cu trecerea sub tutela Indienilor de la Tata, dar nimeni nu poate contesta succesul Jaguar, mai ales odată cu „îngenuncherea” tradiției forțată de apariția primelor modele crossover cu „pisica” pe capotă – F-Pace, E-Pace și viitorul full electric I-Pace.

Iar acum Jaguar a decis să arunce o privire în viitor dintr-un loc complet surprinzător (ediția inaugurală a Tech Fest, desfășurată la colegiul de artă, design și tehnologie Central Saint Martins din Londra), dacă ținem cont de evenimentele de prim rang desfășurate în această perioadă – IFA Berlin și 2017 IAA Frankfurt. Să lăsăm nedumeririle și să ne concentrăm asupra produsului – ce arată cu adevărat SF, cel puțin când ne gândim la tradiționalul și omniprezentul volan. Acesta este „Sayer”, un concept de volan ce poate fi asemuit unui „animal de companie”, deoarece conform JLR el va „locui în casa utilizatorului și va deveni un companion de încredere.” Nu latră, dar este inteligent, conectat, controlat din voce și dotat cu Inteligență Artificială pentru a fi capabil să îndeplinească sute de comenzi.

În mod efectiv, el ar trebui să înlocuiască smartphone-ul ca asistent personal, și să fie utilizat la drum în combinație cu un vehicul autonom – fie cel personal, fie ca parte a unei adevărate comunități de utilizatori car sharing. JLR imaginează viitorul ca fiind autonom, conectat și electric, iar consumatorul nu mai deține un singur automobil – ci are acces la vehiculul potrivit în funcție de nevoi, Sayer fiind în mod efectiv singurul element al vehiculului pe care îl deține în proprietate. Cu un design minimalist și modern, volanul nu are parte de butoane sau ecrane, ci proiectează informația direct pe suprafața din aluminiu.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta