Home Motorsport Jurnal de bord: Timiș Rally, etapa a II-a CNR 2013

Jurnal de bord: Timiș Rally, etapa a II-a CNR 2013

de

Adrian Dragan-Valentin Bradateanu - Timis 2013 - 105

Adrian Drăgan, primele puncte în Clasa 3

Timiș Rally a avut darul de a ne mai descreți frunțile, deși,
pentru a ajunge la sosire, nu au lipsit emoțiile.

Text: Adrian Drăgan. Foto: Radu Chindriș, Attila Balázs, Cătălin Stoia, Sorin Pop.

 

Sezonul 2013 este, cu siguranță, unul care va sta sub semnul capriciilor vremii. După un Brașov înzăpezit, încheiat a doua zi cu un viraj alunecos, pe Babarunca – unde ne aștepta deja Dan Gîrtofan și unde a venit după noi și Rareș Tomiță –, a urmat, destul de repede, Timiș Rally, al doilea raliu de asfalt și primul pe… ploaie. O vreme mohorâtă și apăsătoare ne-a acompaniat în cele două zile de concurs ce au avut programate 15 probe speciale din care, în final, s-au derulat numai 13, două fiind anulate ca urmare a vi­tezelor medii foarte ridicate pentru un… raliu. Totuși, probele speciale din apropiere de Lugoj au fost rapide și tehnice, dar marele plus al raliului a fost reprezentat de cele două superspeciale derulate în centrul orașelor Lugoj, respectiv Timișoara, în fața unui public numeros.

O inițiativă de lăudat: raliul a avut două superspeciale în două orașe diferite, Lugoj și Timișoara.

O inițiativă de lăudat: raliul a avut două superspeciale în două orașe diferite, Lugoj și Timișoara.

Pentru noi, raliul nu a fost lipsit de emoții. Lipsa de kilometri cu Subaru Impreza N15 și probele alunecoase ne-au pus din nou în fața dilemei privind alegerea pneurilor. Astfel că am decis să adoptăm un ritm „de siguranță“, mai ales că, în prima zi, chiar ne-am simțit precum un bolnav care iese din convalescență și face primii pași. Am plecat pe pneuri supersoft, ceea ce ne-a dat încredere, dar nu prea ne-a ajutat la capitolul viteză. În plus, și mașina părea cam nervoasă. În primul parc de service al zilei, i-am cerut inginerului de soft să schimbe setările, iar din acel moment, lucrurile au început să meargă din ce în ce mai bine. La finalul primei zile, după opt probe speciale, ocupam poziția a 8-a la Clasa 3, dar speranțele unui rezultat mai bun în ziua secundă s-au năruit repede când, pe prima probă specială a zilei, a noua a raliului, turbina motorului a pierdut presiunea, de vină fiind, așa cum aveam să descoperim mai târziu, ruperea unui colier.

Ploaia și asfaltul stricat pe alocuri au sporit gradul de dificultate al probei lungi, dar pentru spectatori a fost interesant.

Ploaia și asfaltul stricat pe alocuri au sporit gradul de dificultate al probei lungi, dar pentru spectatori a fost interesant.

După primele două două probe pe care am mers „aspirat“, am ajuns în parcul de service, unde mecanicii conduși de George Morar au rezolvat problema, dar… prea târziu, zarurile erau deja aruncate. Am forțat puțin pe ultimele două probe speciale și ne-am păstrat poziția a 8-a, ceea ce ne-a adus și o zestre de patru puncte în Clasa3. Raliul s-a încheiat cu superspeciala din Timișoara, unde mai mult am făcut spectacol, diferența de timp față de poziția a șaptea fiind imposibil de recuperat pe cei 1,5 km ai probei.

Organizat în curtea unei fabrici, parcul de service nu a avut, din păcate, spectatori!

Organizat în curtea unei fabrici, parcul de service nu a avut, din păcate, spectatori!

Oricum, cu toate că nu suntem satisfăcuți de rezultat, faptul că am reușit să luăm startul după ce mașina a fost practic reconstruită în doar două săptămâni reprezintă o victorie în sine. Iar probele tehnice și foarte rapide ne-au ajutat să ne îmbunătățim mult dictarea, ceea ne dă o încredere mult mai mare pentru raliurile viitoare.

Jurnal de bord: Tess Rally Dunlop 42, etapa I CNR 2013

Următoarea etapă, Raliul Deltei, reprezintă nu doar primul macadam al sezonului, dar și o noutate absolută pentru toți concurenții. Raliul Deltei vine cu multe noutăți organizatorice și se anunță deja a fi o adevărată sărbătoare… astfel că abia așteptăm să luăm startul în 31 mai.

Articole similare

Comentarii închise.