Home Modele noi Kia EV3 Concept prefigurează un SUV electric mai mic decât Niro

Kia EV3 Concept prefigurează un SUV electric mai mic decât Niro

de Răzvan Măgureanu
Kia EV3

În cadrul Kia EV Day, Kia a prezentat conceptul Kia EV3 al unui SUV de clasă mică care se va plasa în gamă sub Niro.

Kia vrea să democratizeze segmentul electric și pregătește un rival pentru Jeep Avenger, Peugeot 2008, Renault 4 și viitorul SUV electric de la Dacia. Acesta ar urma să se plaseze între Kia Stonic și Soul, fiind mai mic decât Niro EV.

Deși conceptul EV3 este încă în stadiul de concept, acesta prezintă asemănări de design cu  noua Kia EV5 prezentată în forma finală de producție în cadrul aceluiași eveniment și cu SUV-ul de lux Kia EV9.

Designul se remarcă prin formele  angulare și protecțiile din plastic negru care înconjoară întreaga mașină. Farurile și stopurile au forma literei Y și luminile de zi din față  se prelungesc în lateral până aproape de montantul față. Barele de protecție față și spate  vopsite în culoare contrastantă se întind numai în zona centrală a mașinii. În spate, se observă montantul C divizat pe orizontală.

Materiale sustenabile la interior

Ușile care se deschid în sens invers s-ar putea regăsi în producția de serie dar nu și materialele inovative obținute din producție sustenabilă. Alături de fibrele naturale, Kia utilizează materialul numit mycelium pentru suprafața consolei centrale. Designerul de interior Marilia Biil spune că “este obținut din rădpcini de ciuperci și combină o excelentă rigiditate cu o suprafață foarte moale”. Prelucrarea acestui material este abia în fază de cercetare dar în viitor ar putea înlocui pielea.

Interiorul aflat încă în stadiu initial de concept are banchetă spate care se poate ridica la verticală precum la Honda Jazz astfel că se poate transporta o bicicletă la nevoie sau obiecte înalte. De asemenea, EV3 dispune de mese mici care se rotesc sau se înclină sub diverse unghiuri.

Împreună cu mișcarea scaunelor, mesele pot fi așezate în patru moduri – Focus, Social, Refreshing și Storage. La fel ca și la EV5, planșa de bord este minimală cu displayul sistemului multimedia montat în partea superioară a bordului, la același nivel cu instrumentele digitale de bord.

Kia spune că EV3 va fi primul model Kia cu sistem multimedia cu inteligență artificială. Acesta va interacționa cu șoferul și va permite printre altele rezervarea de locuri de parcare sau bilete la cinema.

Platformă E-GMP simplificată 

Kia EV3 utilizează o versiune simplificată a platformei E-GMP d ela EV6 și EV9 pe 400V în loc de 800V. Coreenii nu au dat mai multe detalii despre propulsie. Premiera lui Kia EV3 ar trebui să aibă loc în 2025 iar lansarea pe piață în 2026. Prețul estimat ar urma să fie în jur de 33.000 euro, mai ieftin decât Jeep Avenger.

Kia EV3Kia EV3Kia EV3Kia EV3Kia EV3Kia EV3

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.