Modele noi Știri

Kia Stonic facelift: tehnologie mild-hybrid și noi sisteme de asistență

Kia Stonic facelift 2020
Kia Stonic facelift 2020

Kia propune un facelift tehnic pentru cel mai mic SUV din gamă. Kia Stonic facelift oferă acum un nou sistem de infotainment, dar și tehnologie mild-hybrid, plus o nouă cutie de viteze.

Kia Stonic facelift nu vine cu modificări notabile de design, nici la exterior și nici în habitaclu, dar oferă noi combinații de culori pentru caroserie și plafon și un nou model de jante.

Oricum, facelift-ul este strict tehnic, la acest capitol fiind implementate noutăți importante, în speciale legate de motorizări și transmisie.

Kia Stonic facelift  va oferi noul sistem de propulsie pe benzină ‘EcoDynamics+’ MHEV. Cuplat la noul motor T-GDi de 1.0 litri ‘Smartstream’ cu sistemul MHEV de 48V, sistemul de propulsie EcoDynamics+ oferă o eficiență mai bună prin livrarea și recuperarea puterii electrice. O baterie compactă litiu-ion polimer de 48V suplimentează cuplul motorului cu putere electrică și extinde perioada în care mașina rulează cu motorul oprit, cu ajutorul unui nou generator MHSG (Mild-Hybrid Starter-Generator)
 
Generatorul MHSG este conectat cu ajutorul unei curele la arborele cotit al motorului și comută între modurile ‘motor’ și ‘generator’ în funcție de condițiile de rulare. În modul ‘motor’, în timpul accelerării, sistemul MHSG oferă un plus de putere electrică pentru a reduce sarcina motorului și emisiile. Pe măsură ce automobilul decelerează, sistemul MHSG are capacitatea, în anumite condiții, să comute în modul ‘generator’, recuperând energie de la arborele cotit pentru a reîncărca bateria.
 

Kia Stonic facelift 2020

 
Noul motor Smartstream înlocuiește generația anterioară a motorului ‘Kappa’ T-GDi de 1.0 litri al modelului Stonic și este echipat cu tehnologia CVVD (Continuously Variable Valve Duration). Tehnologia CVVD permite motorului să comute între diferite cicluri de combustie în funcție de sarcină, maximizând eficiența în toate condițiile de rulare. Motorul Smartstream oferă aceleași puteri ca și motorul Kappa anterior – 100 CP sau 120 CP – dar permite un cuplu maxim mai mare, în funcție de transmisie. De exemplu, cuplul maxim oferit de modelele echipate cu motorul de 120 CP și transmisia automată cu dublu ambreiaj și șapte trepte de viteze (7DCT) este cu 16% mai mare, de 200 Nm.
 
Noul sistem de propulsie EcoDynamics+ este oferit atât în versiunile de putere de 100 CP cât și de 120 CP ale noului motor și dispune de sistemul Drive Mode Select care permite șoferilor să-și personalizeze modul de condus cu ajutorul modurilor ‘Eco’, ‘Sport’ și ‘Normal’.
 
Modelele cu sistemul EcoDynamics+ sunt de asemenea disponibile cu noua transmisie manuală inteligenta iMT dezvoltată de Kia. Sistemul ‘clutch-by-wire’ contribuie la scăderea consumului de combustibil și la scăderea emisiilor CO2  ale sistemului MHEV, în timp ce păstrează implicarea șoferului similar unei transmisii manuale convenționale. În locul unei legături mecanice, ambreiajul transmisiei iMT operează pur electronic și se integrează perfect cu sistemul de propulsie MHEV de 48V. Transmisia iMT lucrează împreună cu generatorul mild-hybrid (MHSG) pentru a opri motorul mai devreme decât sistemul Idle Stop & Go, din momentul decelerării și până la oprirea completă.
 
Ambele transmisii, iMT și 7DCT, permit perioade de rulare cu motorul oprit (“coasting”) pentru a scădea consumul de combustibil. Acesta operează la viteze de până la 125 km/h, iar motorul este reactivat în momentul în care șoferul apasă una dintre pedale – accelerație, frâna sau ambreiaj.
 
La interior, Kia Stonic facelift dispune de un sistem de navigație cu touchscreen actualizat, care oferă sistemul telematic UVO Connect de generația a doua, îmbunătățind conectivitatea și controlul automobilului.
 

Kia Stonic facelift 2020

 
Un display touchscreen mai mare, de 8 inch, este oferit în varianta de echipare standard, cu un display audio sau navigație prin satelit oferită opțional, în funcție de specificațiile automobilului. Noul sistem are conexiune multiplă Bluetooth, ce permite utilizatorilor să conecteze până la două dispozitive mobile în același timp – unul pentru utilizarea hands-free a telefonului și media și celălalt doar pentru utilizare media. Sistemul oferă aplicațiile wireless Apple CarPlay și Android Auto pe modelele echipate cu noul sistem audio de 8.0 inch, anulând nevoia multor proprietari de a-și conecta smartphone-ul printr-un cablu.
 
Modelul Stonic îmbunătățit oferă multe dintre cele mai recente sisteme avansate de asistență și siguranță pentru șofer dezvoltate de Kia, în funcție de versiunile de echipare. Acestea includ Sistemul de asistare la evitarea coliziunii frontale cu pietonii, automobilele și cicliștii (FCA – Forward Collision-Avoidance Assist), Sistemul de asistare la păstrarea benzii de circulație (LKA – Lane Keeping Assist), sistemul de monitorizare a atenției șoferului (DAW – Driver Attention Warning), sistemul de avertizare pentru evitarea coliziunii cu obiectele aflate în unghiul mort (BCW – Blind-Spot Collision Warning) și sistemul de asistare la evitarea coliziunii cu obiectele aflate în unghiul mort (BCA – Blind-Spot Collision-Avoidance Assist), sistemul inteligent de avertizare la depășirea limitei de viteză (ISLW – Intelligent Speed Limit Warning), Smart Cruise Control (SCC). și sistemul de asistare la păstrarea benzii de rulare (LFA – Lane Following Assist).
 
Sistemul LFA (Lane Following Assist) în colaborare cu sistemul SCC (Smart Cruise Control) controlează accelerația, frânele și direcția în funcție de automobilele din față și  condițiile de trafic. Operând la viteze sub 180 kmh, sistemul folosește o cameră video și senzorii radar pentru a menține o distanță sigură față de automobilul din față, în timp ce monitorizează marcajele rutiere pentru a menține mașina în centrul benzii sale de circulație. De asemenea, este disponibil sistemul RCCA – Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist, cu senzori față și spate pentru parcare și sistemul  ROA – Rear Occupant Alert, care alertează șoferul dacă lasă din neatenție un pasager sau un animal de companie în automobil.
 
Kia Stonic facelift va fi comercializat în Europa în cursul trimestrului 3 al anului 2020.