Home Modele noi Lamborghini Lanzador: primul Lamborghini electric vine în 2028

Lamborghini Lanzador: primul Lamborghini electric vine în 2028

de Răzvan Măgureanu

Lamborghini a prezentat la Concursul de Eleganță de la Pebble Beach conceptul Lamborghini Lanzador care prefigurează primul Lambo full electric. Sub forma unui GT cu 2+2 locuri și gardă la sol înaltă, Lamborghini Lanzador este a patra linie de modele după Huracan, Revuelto și Urus și va debuta în 2028.

Ideea unei a patra linii de modele pe lângă cele existente – supercar (Huracan), hypercar (Revuelto), SUV (Urus) datează de mai mulți ani. În 2008, Lamborghini prezenta conceptul Estoque – un sedan cu patru locuri de 5,15 metri lungime, echipat cu motorul V10 de 5,2 litri de la Gallardo. Dar în 2010, fostul și actualul președinte al lui Lamborghini, Stephan Winkelmann, anunța că Estoque nu va intra în producție de serie.

După 9 ani, fosul șef al lui Lamborghini, Stefano Domenicali, anunța că firma italiană lucrează la a patra serie de modele, un GT clasic cu 2+2 locuri. Acum, succesorul dar și predecesorul lui Domenicali, Stephan Winkelmann, a confirmat a patra linie de modele Lamborghini prefigurată de conceptul Lamborghini Lanzador.

Acesta nu va apărea mai devreme de 2028 și Rouven Mohr, Chief Technical Officer la Lamborghini, a confirmat că “studiul este apropiat de al versiunii de serie și nu este doar o viziune fără șanse de industrializare”. Mohr îl numește “Ultra GT” și spune că acesta “combină limbajul de design al mașinilor sport Lamborghini de astăzi cu o gardă la sol mai înaltă și un hayon mare”. Însă în ciuda gărzii la sol mai înalte, de 17 cm, înălțimea totală nu depășeste 1,5 metri, astfel că Lanzador este mai scund decât un SUV de genul lui Urus care măsoară 1,62 metri înălțime.

Spre deosebire de un SUV, suprafața vitrată este mai mică și linia caroseriei urcă spre spate terminându-se cu un montant spate lat. De asemenea, pasajele roților spate sunt puternic evazate pentru a face loc jantelor de 23 inchi rezultând un spate impunător. Conceptul este vopsit într-o culoare specială pentru evenimentul de la Pebble Beach și se numește Azzurro Abissale.

În față grila radiatorului este divizată în trei părți, tipic pentru Lamborghini,  și înglobează luminile de zi subțiri cu LED, în timp ce farurile, de asemenea subțiri, sunt plasate deasupra.

Interiorul
Din pură coincidență sau lipsă de imaginație, planșa de bord este simetrică precum la noile modele Ferrari și tunelul median se conectează cu aceasta printr-o consolă centrală aeriană în formă de Y care adăpostește butonul de start ascuns sub clasica clapetă roșie și un selector rotativ pentru controlul mai multor funcții. Lamborghini spune că toate materialele sunt sustenabile și sunt produse în Italia, de la lâna Merino de cea mai bună calitate care îmbracă bordul, scaunele, consola centrală și fețele ușilor și până la fibra de carbon regenerabilă și plasticul realizat din fibre reciclate.

Lamborghini nu dă detalii despre sistemul multimedia dar se observă că pasagerul are displayul său, iar climatizarea ca și alte funcții vor putea fi controlate de la un buton rotativ amplasat pe consola centrală aeriană.

Lamborghini Lanzador este o mașină foarte practică având scaune spate rabatabile, iar prin rabatarea lor se creează spațiu suficient pentru încărcarea unui mountain bike. De asemenea, există un al doilea portbagaj sub capota față.

Platforma SSP de la VW și peste 1360 CP
Grupul VW livrează platforma SSP (Scalable Systems Platform) care la Lamborghini va fi utilizată în versiunea sa sportivă, la fel ca la Porsche și Rimac. Aceasta nu va debuta mai devreme de 2026. Modelul de serie nu se va numi probabil Lanzador și va avea două motoare, câte unul pe fiecare punte, însumând peste 1360 CP. Lamborghini se mărginește să declare că Lanzador va dispune de o “baterie de înaltă performanță de nouă generație”.

Lanzador se va produce la uzina din Santa Agata Bolognese, care va fi extinsă la fel cum s-a procedat la lansarea lui Urus și Lamborghini va angaja forță de muncă suplimentară.

Lamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador ConceptLamborghini Lanzador Concept

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.