Home Modele noi Legendarul Opel Manta revine din 2025 dar ca un crossover

Legendarul Opel Manta revine din 2025 dar ca un crossover

de George Grosu

După recentul concept electric Manta GSe ElektroMOD, Opel dorește să construiască un nou Manta-e cu propulsie electrică dar de data aceasta sub forma unui crossover. Acesta ar putea fi finalizat cel târziu în anul 2025. Există deja propuneri de design, la fel și speculații despre autonomie și performanțe.

Opel ne-a oferit recent o idee despre viitorul său electric prin prezentarea unui concept electric Manta GSe ElektoMOD cu stilul unui model Manta clasic din prima generație (1970 – 1975). Într-un interviu acordat colegilor de la Auto Motor und Sport, șeful Opel de atunci, Michael Lohscheller, a fost uimit cât de bine a fost primit atât de public cât și de presa de specialitate conceptul Manta ElektroMOD și a recunoscut: „Pasionații germani și nu numai par să aștepte de ceva timp un nou model Manta! Ei încă speră că vor putea vedea în curând un nou model Manta! “.  Cercetătorii de piață ar trebui acum să evalueze această dorință, menționase atunci Lohscheller. Între timp, acest lucru se pare că a fost clarificat. Evaluarea cercetătorilor de piață a fost probabil clară, deoarece în cadrul strategiei EV-Day al concernului Stellantis, s-a anunțat că, Opel dorește să lanseze un nou model Manta la mijlocul deceniului.

Numele Manta-e arată clar că, viitorul model ar trebui să fie unul complet electric. Opel a oferit chiar și ideea de design potrivită, chiar dacă acest prim desen pe computer va primi în continuare modificările obișnuite pentru perfecționare în drumul către finalizarea modelului pentru producția de serie. Este deja clar că, Manta-e nu va fi un coupe compact obișnuit, ci un coupe crossover cu un stil impunător, având partea din spate în format fastback și care ar putea avea chiar patru portiere plus hayon. Portierele din spate sunt indicate în designul furnizat chiar de Opel și ar putea să se deschidă în sens opusă decât cele din față care au deschidere convențională. Designul accentuat în două tonuri este deja cunoscut de la recentul facelift al modelului Mokka, însă entuziaștii modelului Manta mai trebuie să aștepte pentru definitivarea mai multor detalii, precum dimensiunile caroseriei sau segmentul în care va concura. Aceste ultime două aspecte sunt legate în primul rând de întrebarea interesantă despre care platformă din grupul Stellantis ar putea fi utilizată în acest caz? Conducerea concernului Stellantis a anunțat recent lansarea a patru noi platforme electrice începând din anul 2023. Acest orizont de timp sugerează că Manta-e nu se va baza pe unul dintre platformele PSA mai vechi (CMP și EMP2), dar ar putea utiliza una dintre platformele STLA (Stellantis Architecture Platform). Acestea din urmă sunt flexibile în ceea ce privește arhitectura transmisiei iar viitorul Opel Manta-e ar putea, teoretic, să aibă chiar și tracțiune pe roțile din spate.

În ceea ce privește gama, nivelurile de putere dezvoltate de motoarele electrice și specificațiile tehnice, rămâne deschisă orice posibilitate. Presupunem că la mijlocul deceniului, adică în 2025 vom vedea dacă noul model crossover sport Manta de la Opel se va găsi deja la vânzare la dealerii autorizați sau dacă va fi doar prezentat oficial în fotografii însoțite de detalii tehnice. Referitor la autonomia și puterea motorului electric ale viitorului Manta-e, cunoscuta revistă britanică Autocar estimează o autonomie de până la 700 km și mai multe niveluri de putere de până la 299 kW (406 CP).

Spre deosebire de modelele actuale Corsa sau Mokka care dispun de diferite sisteme de propulsie, în cazul lui Manta-e, acesta este un model pur electric și care a fost dezvoltat constant în acest sens încă de la început. Cu aceste caracteristici, crossover-ul de la Opel cu denumirea clasică s-ar putea poziționa în același segment cu cel în care mai nou concurează Ford Mustang Mach-e, Kia EV6 și VW ID.5.

Foto: Opel

Concept Opel Manta GSe ElektroMOD & Opel Manta A & Opel Mokka
Concept Opel Manta GSe ElektroMOD & Opel Manta A
Concept Opel Manta GSe ElektroMOD
Concept Opel Manta GSe ElektroMOD
Concept Opel Manta GSe ElektroMOD
Cockpit Concept Opel Manta GEe ElektroMOD
Duză de încărcare în locul bușonului de la rezervor

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.