Home Auto utilSecond hand Ce riști să pățești când cumperi o mașină de ocazie? Cum te ferești de vânzătorii necinstiți?

Ce riști să pățești când cumperi o mașină de ocazie? Cum te ferești de vânzătorii necinstiți?

de Doinita Stanciu
mașină de ocazie
Cumpărarea unei mașini de ocazie este o opțiune bună, atunci când bugetul nu-ți permite să achiziționezi un vehicul nou, însă o asemenea experiență poate fi uneori una absolut dezamăgitoare. Înainte de a cumpăra o mașină second hand, e bine să te documentezi temeinic despre posibilele riscuri implicate, astfel încât să poți lua cea mai bună decizie, care să corespundă nevoilor tale, siguranței și bugetului tău.

Care sunt riscurile pe care le implică achiziția unei mașini de ocazie?

Fiecare mașină de ocazie, indiferent de motiv, este o mașină pe care altcineva nu și-o mai dorește, chiar dacă nu este nimic în neregulă cu ea. Unul dintre riscurile pe care le implică ideea de a cumpăra o mașină de ocazie, este faptul că nu cunoști motivul pentru care aceasta se vinde. Este posibil ca vehiculul să fi fost implicat într-un accident, să aibă piese deteriorate sau poate că proprietarul își dorește, pur și simplu, o altă mașină mai bună. De aceea, este foarte important să afli istoricul mașinii pe care intenționezi să o cumperi, pentru că astfel vei afla cu certitudine în ce stare se află vehiculul la acel moment.

Un alt aspect pe care trebuie să-l iei în calcul este acela că o mașină de ocazie a adunat deja un număr semnificativ de kilometri la bord, motiv pentru care, o astfel de mașină va fi întotdeauna mai puțin fiabilă decât una nouă. Când cumperi o mașină second hand, e complicat să-ți dai seama dacă mașina va mai rezista pe drumuri fără probleme, atâta timp cât ai tu nevoie de ea. Cel mai bine este să optezi pentru o mașină de ocazie cu un kilometraj cât mai mic posibil și, evident, să găsești o modalitate de a obține informațiile referitoare la istoricul vehiculului.

Cum poți evita să cumperi o mașină de ocazie de la un vânzător necinstit?

Cumpărarea unei mașini la mâna a doua este o decizie importantă. Achiziționarea vehiculului potrivit pentru nevoile tale individuale și situația financiară pot fi motive de stres și confuzie. Când vrei să cumperi o mașină second hand, s-ar putea să ai ghinionul de a întâlni vânzători fără scrupule, care vor încerca să profite de tine și de bunele tale intenții. Dacă ești dispus să-ți asumi riscul și să economisești bani fără prea multă bătaie de cap, nu vei mai avea garanția că mașina pe care urmează să o cumperi va funcționa fără probleme. Prin urmare, este mai înțelept să-ți aloci timp pentru a inspecta un vehicul uzat.

Cum afli istoricul real al mașinii de ocazie pe care urmează să o cumperi?

Pentru a evita cumpărarea unei mașini prea uzate pentru a mai putea fi utilizată în siguranță, este indicat să achiziționezi înainte un raport VIN. Raportul VIN este un raport de istoric al vehicului care îți poate arăta dacă mașina a fost implicată în accidente și a suferit daune, care este kilometrajul ei real, fotografii anterioare ale mașinii, dacă acestea sunt disponibile și multe alte informații esențiale ce pot influența decizia de cumpărare a unei mașini de ocazie. Raportul cu privire la istoricul vehiculului îți pune la dispoziție informații de specialitate, care nu sunt publice și pe care nu le vei găsi niciodată pe Internet. Cu un astfel de raport la îndemână, poți avea garanția că vei achiziționa o mașină cu un istoric dovedit.

Ce este un număr VIN?

VIN înseamnă Vehicle Identification Number, adică numărul de identificare a vehiculului, atribuit de către producător acestuia, sau seria de caroserie, așa cum o mai cunoaștem. Este un număr format din 17 caractere (litere și cifre), acest format fiind unic peste tot în lume. Acest lucru face posibilă verificarea istoricului real al unui vehicul, indiferent de țara de proveniență.

De unde poți comanda un raport cu istoricul vehiculului?

Poți obține foarte simplu un raport cu istoricul real al mașinii pe care intenționezi să o cumperi accesând platforma online internațională Automoli. În această platformă, vei introduce numărul identificare al vehiculului – numărul VIN – în câmpul aferent și vei afla ce date va conține acest raportul pe care urmează să îl achiziționezi. În funcție de vehicul, poți afla informații de bază precum anul de fabricație, marca și modelul mașinii, dar și informații avansate legate de istoricul evenimentelor în care a fost implicată mașina, kilometrajul sau dacă mașina este înregistrată în baza de date a vehiculelor furate. Toate informațiile incluse în acest raport sunt reale și extrem de precise, astfel încât tu știi clar pe ce urmează să dai banii atunci când intenționezi să cumperi o mașină de ocazie.

Foto: pexels

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?