Home Auto util Mașini electrice second hand. Merită?

Mașini electrice second hand. Merită?

de Răzvan Măgureanu
Mini Test Renault Zoe Z.E. 50 R135 Intens – 10 (+) și (-)

Debutând pe piață acum circa 9-10 ani, mașinile electrice sunt disponibile pe piața second hand. Merită achiziția unei mașini electrice second hand? La ce trebuie să fim atenți când achiziționăm o mașină electrică second hand? Ce modele sunt disponibile și la ce prețuri? Citiți analiza noastră.

Cererea de mașini electrice este în creștere. Însă la modelele noi se așteaptă destul de mult astfel că unii sunt tentați să cumpere mașini electrice second hand însă nu foarte vechi.
PR-ul de la mobile.de ne-a declarat că față de septembrie 2020, la începutul lui 2022 numărul de anunțuri cu mașini electrice second hand a crescut cu 78,3%.  În medie o mașină listată pe mobile.de a fost cumpărată după 79 zile, un timp cu 12,8% mai redus comparativ cu 2020.

Valoare de revânzare în scădere 

De asemenea, s-a observat că la mașinile electrice mai vechi valoarea de revânzare este în cădere liberă. Autonomia relativ mică a primelor modele electrice și temerea cumpărătorului că bateria s-ar putea degraba putând necesita chiar și înlocuirea ei, ceea ce ar reprezenta o reparație ultra costisitoare, a contribuit la prăbușirea valorilor de revânzare.

În plus, presiunea creată de noile modele electrice, mai moderne, cu baterii mai evoluate tehnic cu conținut mai mare de energie pe unitatea de volum care conferă autonomii mai mari, au contribuit și ele la scăderea valorii de revânzare a modelelor electrice mai vechi. Pentru ca oamenii să fie mai interesați în achiziționarea de modele electrice second hand ar trebui ca producătorii să ofere perioade de garanție mai lungi pentru baterii sau pachete de garanție extinsă.

La începuturi, garanția era de 8 ani și 100.000 km iar în prezent s-a ajuns la unele modele la 10 ani și 250.000 km. Totuși, chiar și cu aceste perioade de garanție oamenii sunt reticenți deoarece înlocuirea bateriei este foarte scumpă și atunci când cumperi o astfel de mașină nu ai cum să știi starea de sănătate a bateriei.

Indicele SOH sau cât de fiabilă mai este bateria 

Au apărut însă firme care măsoară starea de sănătate a bateriei pentru mașini electrice second hand calculând așa numitul index SOH. Acest index nu ar trebui să coboare sub 80%, care este limita minim garantată de producător pentru perioada de garanție.

Însă măsurătorile colegilor de la auto motor und sport împreună cu firma specializată Aviloo au scos în evidență niște rezultate șocante.
– În cazul lui Hyundai Ioniq electric cu bateria de 28 kWh toate modelele măsurate aveau un indice SOH de peste 90% chiar și pentru exemplarele cu un kilometraj mare de peste 120.000 km.
– În cazul lui BMW i3 cu bateria de 18,8 kWh (prima generație), care este al cincilea cel mai popular model electric în căutările pe mobile.de, s-au înregistrat valori foarte diferite ale indicelui SOH, cuprinse între 94% și numai 65% deși mașinile testate aveau kilometraje apropiate în jurul a 96.000 km.

Concret, în cazul primei generații BMW i3 care avea o autonomie reală în jur de 150 km, o valoare SOH de 65% înseamnă o scădere a autonomiei undeva la 100 km, ceea ce e foarte puțin. Dar dacă totuși aveți nevoie de o mașină electrică pentru distanțe scurte, puteți negocia drastic prețul dacă aveți posibilitatea să măsurați coeficientul SOH și acesta are o valoare sub limitele normale.

Dar dacă vreți o mașină electrică cu care să parcurgeți distanțe mai lungi, în cazul în care indicele SOH scade sub 80% este necesară înlocuirea completă a bateriei sau eventual a unor module individuale dar treaba asta nu poți să o faci la orice service. În acest caz, nu mai merită să negociați prețul pentru că pur și simplu achiziția nu merită. Înlocuirea completă a unei baterii ar putea costa mai mult decât ați plătit pe mașină.

Apoi, mai trebuie să fiți atenți pentru că la începutul erei electrice au fost producători precum Renault sau Smart care vindeau doar mașina și motorul iar bateria era închiriată. Asta însemna pe de o parte că un client plătea o rată lunară pentru baterie dar pe de altă parte nu mai avea grija bateriei aceasta fiind proprietatea producătorului. Dar asta era valabil pentru 8 ani. Apoi, clientul avea opțiunea ori să prelungească contractul de închiriere cu 2 ani ori să cumpere bateria cu o garanție de un an.  De aceea, evitați să cumpărați astfel de mașini pentru că ar trebui refăcut contractul de chirie ceea ce e complicat pentru că azi toți producătorii vând mașina cu tot cu baterie.

Reparații mai scumpe

S-a acreditat ideea că mașinile electrice sunt mai ieftine la întreținere pentru că nu trebuie să schimbi uleiul și atâtea filtre și plăcuțele de frână sunt mai puțin solicitate. Acest lucru se confirmă în ceea ce privește întreținerea dar nu și reparațiile.

Un studiu realizat de Centrul Allianz pentru tehnologie a arătat că reparațiile la mașinile electrice sunt cu 10% mai scumpe. iar la mașinile Plug-In Hybrid chiar și cu 50% mai scumpe. Pe de altă parte, statistica defectelor a demonstrat că la inspecțiile periodice a fost înregistrată o rată scăzută de defecte.

Care e prețul corect?

În România, mașinile electrice au beneficiat de subvenții majore, cele mai mari din Europa care ajunheau la 45.000 lei, echivalent a 10.000 euro acum câțiva ani. Au mai fost și oferte speciale pe lângă bonusul dat de stat. Astfel, de exemplu, Porsche România a avut la un moment dat o ofertă pentru VW e-Golf dar doar dacă era cumpărat pentru activitatea de taxi cu un discount suplimentar de 8000 euro pe lângă cel de 10.000 euro acordat de stat. Astfel, prețul mașinii noi ajungea la 19.000 euro cu tot cu TVA. Nimeni nu a cumpărat o mașină electrică fără bonus de aceea trebuie să fiți atenți când negociați prețul.

La ce să fim atenți?

1. Atenție la perioada de garanție vs vechimea mașinii. Dacă garanția bateriei e de 8 ani nu merită să cumpărați o mașină de 8 ani vechime dacă nu puteți verifica indicele SOH. Dacă totuși vânzătorul poate face dovada că a schimbat bateria din cauza unei probleme după 2-3-4 ani, poate fi o afacere bună această achiziție.

2. Nu cumpărați mașini electrice cu kilometraj foarte mic. Uneori, mașinile electrice sunt cumpărate doar ca a doua mașină în familie și de aceea petrec mult timp în garaj. În acest caz ele sunt conectate la wallbox și sunt încărcate peste noapte până la 100%. O încărcare a bateriei până la 100% deteriorează bateria în timp.

3. Dacă mașina a fost condusă pe distanțe lungi, atunci cu siguranță a fost încărcată la stații rapide. Dar o încărcare rapidă până la 100% duce de asemenea la distrugerea bateriei la fel ca și condusul până bateria se descarcă aproape total. O încărcare moderată între 10 și 80% este ideală dar acest istoric este greu de aflat. Se poate verifica însă dacă există o limitare a curentului de încărcare.

4. Așa cum am spus mai sus, la mașinile mai vechi de la Renault și smart trebuie să verifici cine e proprietarul bateriei să nu te trezești că ai de plată și rată pentru baterie.

5. Verificați ce cabluri de încărcare are mașina. De obicei, ea vine doar cu un cablu pentru rețeaua de 220V. dar e un avantaj dacă vânzătorul vă oferă și un cablu Tip 2 pentru stațiile AC.

Ce mașini electrice second hand se găsesc pe piață?

BMW i3
Una dintre cele mai căutate mașini electrice second hand. Un motor electric de 125 kW acționează puntea spate. BMW i3 impresionează prin agilitate dar aerul condiționat are unele probleme. Recomandate: pompa de căldură și versiunea cu range extender mai ales la prima generație pentru că mărește autonomia destul de mică.
Versiunile din prima generație cu bateria mică de 60 Ah costă în jur de 13-15.000 euro, dar cele cu bateria de 94 Ah sunt cu 10.000 euro mai scumpe. cele cu ultima evoluție a bateriei, de 120 Ah, ajung și trec de 30.000 euro.
BMW i3
Nissan Leaf
Leaf a fost mult timp una dintre cele mai bine vândute mașini electrice. Este un model de încredere. Probleme au fost cu discurile de frână care ruginesc și cu încărcarea la AC care este lentă. Exemplare din prima generație cu bateria de 24 kWh costă în jur de 10.000 euro dar au o autonomie reală redusă de 130-150 km.
Renault ZOE
Din exterior, diferența între generații este nesemnificativă deși motoarele, bateria și viteza de încărcare sunt complet diferite. Modelul R240 din prima generație se încarcă cu 22 kW AC. O baterie de 41 kWh era disponibilă ca opțiune, dar, din păcate, nu exista încărcător DC. Cea mai căutată este echiparea Intens. Modelele până în 2016 costă între 6 și 10.000 euro dar atenție că la unele anunțuri scrie că bateria este în leasing. Renault ZOE cu motorul nou și bateria mai mare încep de la 12.000 euro.
Mini Test Renault Zoe Z.E. 50 R135 Intens – 10 (+) și (-)
Smart fortwo ED
Mașină mică, baterie mică, autonomie mică. 160 km oficiali se tranformă în viața reală în 120-130 km. Dacă nu ai nevoie de mai mult, smart electric este o alegere bună deoarece bateria e fiabilă la fel ca și mașina. Din păcate, încărcătorul opțional de 22 kW la AC, se găsește destul de rar la modelele second hand. Modelele din 2013-2015 cu motorul mic se găsesc la prețuri rezonabile cuprinse între 5 și 8000 euro dar cele de după 2018 cu motorul de 82 CP sunt scumpe ajungând la 11-13.000 euro.smart fortwo ED

Hyundai Ioniq Electric
Varianta electrică a lui Hyundai Ioniq Electric a fost introdusă în noiembrie 2016. Mașina are o conexiune de încărcare rapidă și pompa de căldură este standard pentru nivelurile de echipare Style și Premium. Pe langa valoarea SOH bună, Ioniq e un model fiabil, singurele probleme fiind cu frânele și iluminarea. Fiabilitatea foarte bună i-a păstrat prețul ridicat. Chiar și modele din 2017 cu peste 100.000 km la bord sau aproape de acest kilometraj nu se găsesc sub 20.000 euro.
VW e-Golf

VW e-Golf, care a ieșit de pe linia de asamblare între 2014 și 2020, este foarte fiabil. Cu toate acestea, dacă vreți să cumpărați un astfel de model, ar trebui să acordați o atenție deosebită arcurilor și sistemului de iluminare. Cei care doresc o baterie mai mare (35,8 kWh) trebuie să se orienteze la modelele din 2017 încoace. Modelele cu bateria mică și motorul de 116 CP sunt între 11 și 15.000 euro dar cele de după 2017 cu motorul de 136 CP și bateria mare ajung la 20.000 euro. Sunt practic mai scumpe decât a putut fi cumpărată mașina de nouă din România cu oferta pentru taxiuri care includea un bonus de 8000 euro pe lângă bonusul Rabla Plus de 10.000 euro.

VW e-Golf

VW e-Up
e-Up a fost lansat în 2013, la doi ani după modelul cu motor convențional și a fost una dintre cele mai populare mașini electrice alături de Skoda Citigo. Până în 2019 a fost disponibil doar cu încărcător cu o singură fază. Portul de încărcare DC

nu face parte din echipamentul standard. Cele mai frecvente probleme cu e-Up sunt frânele. Mașina a fost scoasă din producție în 2020 dar anul acesta VW a început din nou să îl producă. Cine caută bateria mare cu capacitate dublă trebuie să se uite după modelele din 2019 încoace. Modelele cu bateria mică au prețuri de 11-14.000 euro iar cele cu bateria mare de după 2019 costă mai scump decât se poate cumpăra mașina de nouă acum în România cu subvenții adică peste 17.000 euro.

VW e-Up

Hyundai Kona Electric
E-Kona cu bateria mare de 64 kWh este pe piață din august 2018. Bateria mare îi oferă o autonomie decentă. În funcție de model, Kona Electric este echipat cu un încărcător monofazat de 7,2 kW sau, din 2020, cu un încărcător trifazat de 11 kW.
Atenție: Cablul standard de încărcare din vehicul permite încărcarea cu doar 4,6 kW. În noiembrie 2020, Hyundai a desfășurat o campanie de rechemare la nivel mondial: a existat un risc de incendiu în bateria de propulsie. O actualizare a software-ului de gestionare a bateriei a rezolvat problema, iar bateria de înaltă tensiune a fost reparată dacă era necesar. Majoritatea exemplarelor aflate la vânzare sunt cu motorul mic de 136 CP și bateria mică de 40 kWh dar nu există nimic sub 20.000 euro. Și în acest caz merită mai mult să fie cumpărată de nouă.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.