Home Modele noi DeLorean Alpha5 – Revenire electrică. Un fel de înainte, în viitor

DeLorean Alpha5 – Revenire electrică. Un fel de înainte, în viitor

de Dan Damian
DeLorean Alpha5

După 40 de ani, DeLorean revine cu un model strict electric. Îi știm numele, DeLorean Alpha5, dar și caracteristicile preliminare.

Istoria DMC (DeLorean Motor Company) este tumultoasă și complicată. Au trecut peste 40 de ani de când John DeLorean a început producția unui model spectaculos la nivel de design, dar complet banal la capitolul performanțe, deși inițial s-a urmărit cu totul altceva. Norocul acestei companii și a unicului său model, DMC-12, cunoscut simplu, ca DeLorean, a fost prezența mașinii în serialul Back to the Future (Înapoi în viitor), prezență care i-a conferit o imagine de cult acestui model.

DeLorean Alpha5

Nu prezentăm aici istoria DeLorean, dar trebuie să știm că drepturile pentru această marcă și logo-ul ei au fost cumpărate în 1995 de britanicul Stephen Wynne, care a fondat o nouă companie, cu sediul în Houston, Texas. S-a încercat o resuscitare a  modelului inițial, ca un fel de reiterare aniversară, plus alte proiecte. Nimic nu a mers. Până anul acesta, când vom vedea primul model DeLorean pe 18 august în cadrul Concursului de Eleganță de la Pebble Beach. Evident, strict electric.

De fapt, îl vedem chiar acum, ba chiar îi știm și câteva caracteristici, doar că acestea sunt unele preliminare, atribuite exemplarelor de prescrie. Ideea este că noul DeLorean Alpha5 promite multe din punct de vedere estetic și măcar să compenseze lipsa de performanță a modelului inițial, la nivel tehnic.

DeLorean Alpha5

Cum spuneam, estetic, noul DeLorean Alpha5 atrage instantaneu atenția prin designul său semnat de Italdesign, un coupe foarte aerodinamic (coeficient 0,23), cu lungimea de 4.995 mm, care păstrează ideea liniei laterale a modelului din 1981. La fel cum păstrează și portierele gullwing, foarte mari, care asigură accesul atât în față, cât și la cele două locuri din spate. Spatele este și mai spectaculos, cu stopuri formate din linii orizontale, unite în partea superioară, cu numele “DeLorean” luminat, între ele.

Interiorul este cât se poate de modern, cu linia rotunjită a planșei de bord care se continuă pe portiere. Tabloul de bord, stil floating, este completat de un display central care vine în continuarea consolei centrale stil floating. Oricum, stilul este minimalist, dar foarte elegant.

DeLorean Alpha5

Caracteristicile tehnice sunt sumare, deocamdată. DeLorean spune că vizează accelerația 0 – 100 km/h în cam 3 secunde, viteză maximă de 250 km/h, iar autonomia ar trebui să fie în jurul a 500 km, asigurată de o baterie de peste 100 kWh.

Cifrele exacte le vom afla însă pe 18 august, când mașina va fi lansată oficial. Debutul vânzărilor ar trebui să fie chiar la finalul lui 2022.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.