Home Știri Noua KIA Sorento permite parcarea de la distanță

Noua KIA Sorento permite parcarea de la distanță

de Dan Damian
Noua Kia Sorento_SmartParking

Constructorul coreean a anunțat faptul că noua KIA Sorento va oferi un sistem care permite parcarea mașinii din exteriorul acesteia, cu ajutorul cheii de contact.

Accesul în locurile înguste de parcare este, de multe ori, o problemă în marile orașe. Poate că mașina încape, dar nu mai poți deschide ușile. O situație și mai întâlnită este aceea în care alte mașini parchează atât de aproape, încât accesul în mașină poate fi dificil. Pentru acest gen de situații, noua KIA Sorento oferă sistemul RSPA (Remote Smart Parking Assist).

Această a patra generație a modelului Sorento va fi primul automobil Kia vândut în Europa care va oferi sistemul RSPA, facilitând astfel parcarea SUV-ului în spațiile înguste. Tehnologia este concepută să faciliteze accesul atunci când șoferul trebuie sa-și parcheze automobilul, sau când se întoarce la automobilul său și observă că cineva a parcat prea aproape. Sistemul RSPA este disponibil pentru versiunile diesel ale noului Sorento în Europa, în funcție de anumite piețe de comercializare și specificațiile de echipare.
 
Noua KIA Sorento permite tuturor pasagerilor, inclusiv șoferului, să iasă din automobil și să-l controleze de la distanță pentru a finaliza ultima etapă a manevrei de parcare. În mod alternativ, sistemul poate fi folosit pentru a muta mașina dintr-un spațiu îngust, dacă este imposibilă deschiderea portierelor ușor și în singuranță.
 
Sistemul RSPA este controlat de la distanță utilizând telecomanda cheii inteligente a mașinii, permițând modelului KIA Sorento să se deplaseze înainte și înapoi în linie dreaptă într-un sau dintr-un spațiu de parcare, după ce automobilul a fost aliniat de către șofer. Tehnologia controlează accelerația, frâna și direcția pentru a muta automobilul în și în afara unui spațiu, în timp ce monitorizează zona din proximitate prin senzori cu ultrasunete.
Dacă automobilul detectează un pericol sau o potențială coliziune, cum ar fi un alt automobil în deplasare, un ciclist sau un pieton, sistemul aplică automat frânele până în momentul în care este eliberată zona de deplasare.
 
Sistemul nu este o premieră, dacă ne amintim că și BMW a introdus această funcție în 2015, pe actuala generație a Seriei 7.
 
În plus, noua KIA Sorento mai vine cu o serie de sisteme de siguranță pentru parcare. Aceste tehnologii includ sistemul de asistare la evitarea coliziunilor în momentul parcării cu spatele (Parking Collision-Avoidance Assist Reverse – PCA) și sistemul de asistare pentru evitarea coliziunilor la deplasarea cu spatele (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist – RCCA).
 
Operând la viteze mai mici de 10 km/h, sistemul PCA folosește o cameră amplasată în spate și senzori cu ultrasunete pentru a preveni o coliziune cu pietoni sau obstacole din jur în momentul parcării cu spatele. Sistemul RCCA face ieșirea cu spatele din spațiile de parcare mult mai sigură, utilizând senzori radar pentru a monitoriza unghiurile moarte ale șoferului din lateral și din spate și identifică automobilele care pot trece prin spatele mașinii în momentul deplasării cu spatele. Ambele sisteme emit o alertă sonoră și pot aplica frânele pentru a evita o coliziune.
 
La acest moment, noua KIA Sorento este disponibilă doar cu dieselul de 2,2 litri și 200 CP, cuplat la o cutie DCT cu 8 trepte. Versiunea de bază, cu tracțiune 4×2, are un preț de pornire de 42.769 euro, iar cea cu tracțiune integrală pleacă de la 44.316 euro.
 
 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?