Home Știri Noul BMW X3

Noul BMW X3

de

BMW X3 a fost automobilul care, în 2003, a lansat segmentul SAV (Sports Activity Vehicle) de clasă medie. De atunci, BMW a vândut peste 1,5 milioane de unităţi de-a lungul celor două generaţii ale modelului. Acum, noul BMW X3 este pregătit să scrie următorul capitol al acestei poveşti de succes printr-un limbaj de design şi mai atractiv şi dinamic, sisteme de propulsie puternice şi eficiente totodată şi dotări de lux. Asemenea tuturor membrilor de succes ai familiei X, combină calităţile remarcabile de condus pe orice suprafaţă cu capacitatea de utilizare cotidiană fără restricţii.

Design exterior: Aspectul deosebit şi gamă mai mare de variante de model pentru mai multe posibilităţi de personalizare

Noul BMW X3 vine cu un plus de eleganţă. A treia generaţie a primului model Sports Activity Vehicle (SAV) premium din clasa medie urmează linia familiară a gamei BMW X prin combinarea aspectului off-road robust cu o apariţie sportivă. Dimensiunile exterioare ale noului X3 sunt în mare parte neschimbate, dar ampatamentul mai lung cu cinci centimetri, capota lungă şi consolele faţă foarte scurte, cu proporţii şi mai fin echilibrate – ceea ce accentuează distribuţia perfectă 50:50 a masei între punţile faţă şi spate -, îi oferă un avantaj faţă predecesor.

În partea frontală, formatul compact al grilei tridimensionale a radiatorului şi proiectoarele de ceaţă cu design hexagonal, o premieră pentru un model BMW X, subliniază caracterul încrezător al noului BMW X3. Mergând spre spate, stopurile (al căror aspect tridimensional, cu LED-uri integrale în variantă opţională, asigură o prezenţă marcantă), spoilerul de pe acoperiş – semnificativ înclinat în jos – şi ţevile de eşapament duble creează o imagine puternică.

Cele trei variante de echipate adaptează caracterul vizual al noului BMW X3 pentru a se potrivi şi mai bine cu gusturile personale ale clientului. De exemplu, varianta xLine – cu grilă a radiatorului şi alte detalii exterioare din aluminiu satinate şi jante speciale din aliaj uşor – accentuează robusteţea modelului Sports Activity Vehicle. De asemenea, BMW X3 este disponibil şi în echipare Luxury Line – barele cromate ale grilei radiatorului, scutul de protecţie în două tonuri şi jantele din aliaj uşor cu design clasic scot şi mai mult în evidenţă eleganţa designului exterior.

Modelul M Sport pune accentul pe calităţile dinamice ale noului BMW X3, cu dotări aerodinamice M, sistem de frânare sport evidenţiat de etrierele vopsite în albastru, designul foarte dramatic al roţilor şi culoarea opţională Phytonic Blue. Iar noul BMW X3 poate fi comandat şi cu dotări BMW Individual precum culoarea exclusivă pentru exterior Sunstone metalizat.

Interior şi echipamente. Interior orientat spre confort cu o ambianţă luxoasă

Interiorul noului BMW X3 urmează tradiţia BMW cu designul cockpitului optimizat ergonomic şi orientat către conducător. Numeroase aspecte ale designului exterior sunt reflectate şi la interior. De exemplu, formele hexagonale şi muchiile tăiate şi precise joacă un rol important şi la interior. Ca ansamblu, interiorul impresionează prin calitatea deosebită a materialelor şi a manoperei, dar şi prin funcţionalitate. Un exemplu este conceptul de depozitare bine gândit, care oferă mai mult spaţiu de stocare decât oricând şi asigură un acces mai uşor.

Dovezile privind atenţia acordată detaliilor de către designeri în interiorul noului BMW X3 includ logo-ul BMW X, care reapare în mod frecvent sub diferite forme. De exemplu, există un X gravat în accentele galvanizate din uşile faţă şi spate şi un altul pe montanţii B. Pachetul opţional de accente galvanizate adaugă interiorului un plus de clasă sub forma elementelor electroplacate pentru butoanele geamurilor, butonul Start/Stop şi comenzile de pe consola centrală.

Liniile de model creează o ambianţă de caracter specifică Pe lângă faptul că duce aspectul exterior al noului BMW X3 în direcţii proprii, cele trei linii de model adoptă şi abordări specifice privind aspectul şi specificațiile interiorului. Modelul xLine se caracterizează prin puritate şi eleganţă şi permite schimbarea scaunelor sport standard, cu tapiţerie din stofă/piele, pentru unele tapiţate integral cu piele, cu cusături contrastante şi benzi decorative de interior în Fineline Cove mat ca opțiune. Pentru clienţii care doresc să amplifice eleganţa inerentă a automobilului, modelul Luxury Line oferă tapiţerie cu piele, panou de instrumente acoperit cu Sensatec, cu cusături contraste şi benzi decorative de interior din lemn fin Dark Wood cu banda de accent în Chrome Pearl. La interior, modelul M Sport prezintă vizual talentele dinamice ale noului BMW X3 prin volanul M Sport îmbrăcat în piele, scaunele sport în design M, tapiţeria BMW Individual în culoare antracit a plafonului şi benzile decorative de interior noi în Aluminium Rhombicle – la exterior, o face prin pachetul aerodinamic M. De asemenea, sunt disponibile şi dotările opţionale BMW Individual pentru interior, centrate în jurul celor trei variante rafinate de piele Merino.

Noul BMW X3 poate fi comandat cu numeroase echipamente opţionale noi, în premieră pentru model, dedicate pentru îmbunătăţirea confortului. Acestea includ control pe trei zone al aerului condiţionat, care adaugă controlul separat al temperaturii pentru compartimentul spate printr-o unitate de comandă cu display modern. Acum, conducătorul şi pasagerul beneficiază de scaune ventilate, cu piele perforată, care, pe lângă încălzirea pentru zilele reci, oferă şi ventilaţie pentru maximizarea confortului atunci când este foarte cald. Pentru îmbunătăţirea suplimentară a confortului în compartimentul spate, unghiul spătarului divizat/rabatabil standard în raport 40:20:40 poate fi ajustat individual şi în diferite etape datorită funcţiei cargo opţionale. Această facilitate măreşte capacitatea de încărcare standard de la 550 de litri la un maxim de 1.600 de litri. De asemenea, clienţii pot oferi interiorului o senzaţie deosebită de aerisire şi eleganţă prin acoperişul panoramic de sticlă, cu suprafaţă generoasă. Altfel, sticla acustică – disponibilă standard – a parbrizului contribuie la nivelurile foarte reduse de zgomot din interior. Cele două geamuri laterale faţă sunt şi ele disponibile opţional cu sticlă cu funcţie de izolare acustică suplimentară, asigurând că zgomotul produs de vânt în jurul oglinzilor retrovizoare ajunge într-o şi mai mică măsură în interior şi reducând nivelurile de zgomot la viteze ridicate.

Noul BMW X3 poate beneficia opţional de BMW Display Key, deja disponibilă la BMW Seria 7, BMW Seria 5 şi BMW i8. BMW Display Key oferă o serie întreagă de informaţii, precum de combustibil şi activităţile de service sau întreţinere care trebuie efectuate sau dacă geamurile sau trapa au fost închise la părăsirea automobilului. În plus, poate fi utilizată şi pentru a opera încălzirea auxiliară opţională.

Combinaţia opţională de iluminare a conturului deasupra benzi decorative din panoul de instrumente şi iluminare ambientală, care direcţionează un flux uşor sub banda de accent, scaldă interiorul într-o ambianţă foarte elegantă şi relaxantă. În întuneric, monitorul central dă impresia că pluteşte literalmente deasupra panoului de instrumente. Clienţii pot alege unul dintre cele şase tonuri de culoare (Orange, Lilac, Mint, Bronze, Blue şi White). O apariţie nouă în lista de opţionale este pachetul Ambient Air, care permite clienţilor nu numai să parfumeze interiorul, în trei niveluri de intensitate, prin alegerea uneia dintre cele opt arome, ci şi să-şi purifice mediul prin intermediul ionizării aerului – şi astfel să contribuie la sentimentul general de bine de la bord.

Dinamica şi şasiu. Îmbunătăţirea calităţii sportive şi a confortului pe orice suprafaţă

Calităţile dinamice de manevrare ale noului BMW X3 îşi au originile în distribuţia ideală 50:50 a masei, şasiul îmbunătăţit cu meticulozitate şi sistemul inteligent de tracţiune integrală xDrive, care a debutat în 2003, odată cu lansarea primei generaţii BMW X3. Nu numai că sistemul a oferit o aderenţă superioară pe suprafeţe alunecoase, dar îmbunătăţeşte semnificativ şi dinamica maşinii. Sitemul este interconectat cu Dynamic Stability Control (DSC), ceea ce înseamnă că repartiţia puterii între cele patru roţi poate fi variată în mod constant pentru a oferi mereu manevrabilitatea pentru care BMW este renumit, chiar şi atunci când maşina este condusă la limită. Cea mai recentă soluţie xDrive a îmbunătăţit suplimentar capacitatea dinamică a noului BMW X3.

În plus, comutatorul Driving Experience Control disponibil standard permite conducătorului să aleagă între diferite configuraţii – precum modurile ECO PRO, COMFORT, SPORT şi SPORT + (numai la modelele 30i, 30d şi M40i) – concepute pentru ca automobilul să fie mai dinamic, mai confortabil sau mai eficient.

Şasiu: masă redusă şi plus de dinamică şi confort În ceea ce priveşte tehnologia şasiului, a treia generaţie BMW X3 continuă să se bazeze pe formula câştigătoare a unei punţi faţă cu dublu braţ transversal şi a unei punţi spate cu suspensie multibraţ. În acelaşi timp, acest Sport Activity Vehicle oferă o experienţă şi mai sportivă decât predecesorul său, fără a compromite confortul călătoriei. Inginerii au reuşit să obţină o reducere considerabilă a masei nesuspendate, prin montarea rulmenţilor de pivotare din aluminiu şi a barelor antiruliu tubulare mai uşoare, precum şi prin optimizarea amplasării roţilor față. În plus, dinamica de manevrabilitate, stabilitatea în linie dreaptă şi răspunsul direcţiei au beneficiat cu toate de pe urma cinematicii îmbunătăţite a punţii şi a sistemului de servodirecţie electrică cu funcţie Servotronic.

Într-un efort de a îmbunătăţi dinamica manevrabilității, momentul de ruliu a fost redistribuit mult pe puntea spate, iar orientarea spre spate a sistemului de tracţiune integrală xDrive a crescut şi mai mult. Gestiunea inteligentă a tracţiunii integrale permite efectuarea de ajustări în funcţie de situaţia de condus şi, în acelaşi timp, se asigură o tracţiune maximă.

În configuraţia de bază, noul BMW X3 dispune de jante de 18 ţoli, din aliaj uşor (anterior de 17 ţoli), în timp ce lista de opţionale – în funcţie de specificaţie şi varianta de motorizare – include jante cu dimensiuni de până la 21 de ţoli. Sistemul de frânare dispune de frâne uşoare, care oferă performanţe optimizate, precum şi Electric Parking Brake. Totodată, pentru maximizarea siguranţei, Driving Stability Control (DSC), care include ABS, Dynamic Traction Control (DTC), Automatic Differential Brake (ADB-X), Cornering Brake Control (CBC), Dynamic Brake Control (DBC), Start-Off Assistant şi Hill Descent Control (HDC) sunt de asemenea disponibile.

Opţiuni de dinamică: suspensie M Sport, Dynamic Damper Control, frâne M Sport şi direcţie sport variabilă Suspensia sport care face parte din pachetul M Sport poate fi comandată şi ca opţiune separată. Acesta oferă suspensie şi arcuri mai ferme şi consolidează barele antiruliu. Alternativ, există şi opţiunea Dynamic Damper Control cu amortizoare controlate electronic, care adaptează reacţiile amortizorului la suprafaţa drumului şi la situaţia de condus. În acelaşi timp, conducătorul poate folosi comutatorul Driving Experience Control pentru a schimba caracteristicile de bază ale suspensiei, de la cea mai confortabilă, la cea mai sportivă. De asemenea, sistemul de frânare sport inclus în pachetul M Sport este disponibil ca opţiune individuală. Etrierul fix cu patru pistoane, din aluminiu şi vopsit în albastru, şi discurile de frână supradimensionate au un nivel ridicat de rezistenţă termică şi oferă o putere ridicată de oprire, în ciuda masei foarte scăzute. Nu în ultimul rând, sistemul sport de direcţie variabilă de la BMW X3 M40i este disponibil opţional pentru celelalte modele din gamă.

Ca acasă şi pe teren accidentat Noul BMW X3 se bucură de aceleaşi abilități off-road ca şi predecesorul său. Garda ridicată la sol, de 204 milimetri, contribuie la asigurarea unui progres fără obstacole nu numai pe trasee neasfaltate sau acoperite cu nisip, ci şi atunci când se rulează prin oraş, pe străzi cu denivelări de reducere a vitezei. Unghiul de atac (25,7o) şi unghiul de degajare (22,6o) ale noului BMW X3, împreună cu un unghi de rampă de 19,4o, oferă o marjă suficientă pentru negocierea unor secţiuni abrupte sau a unor creste. Şi, cu o rază de trecere longitudinală de 500 milimetri, BMW X3 poate aborda uşor şi traversarea vadurilor.

Tren de rulare. Plăcere superioară a condusului, eficienţă excepţională

De la lansare, portofoliul noului BMW X3 constă din modele xDrive20d cu motor diesel cu patru cilindri, xDrive30d cu motor diesel cu şase cilindri dispuşi în linie şi vârful de gamă cu motor pe benzină, BMW X3 M40i. Curând, acestea vor fi urmate de BMW X3 xDrive30i, precum şi de varianta de motorizare 20i, care va fi disponibilă în versiuni cu tracţiune spate (sDrive, nu va fi disponibilă în Europa) şi cu tracţiune integrală (xDrive). Toate propulsoarele provin din ceam ai nouă generaţie de motoare BMW şi operează cu mai mare eficienţă decât modelele pe care le înlocuiesc. Alte îmbunătăţiri au fost făcute pentru eficienţa transmisiei Steptronic cu opt trepte, dar şi a sistemului inteligent de tracţiune integrală BMW xDrive.

Tehnologia BMW TwinPower Turbo de ultimă generaţie, aflată la baza motoarelor pe benzină, include turbocompresorul TwinScroll, High Precision Injection, controlul variabil al arborelui cu came dublu-VANOS şi sincronizarea complet variabilă a supapelor Valvetronic. În acelaşi timp, motoarele diesel utilizează un turbocompresor cu geometrie variabilă a turbinei, precum şi un sistem de injecție directă common-rail care generează presiuni de injecţie de până la 2.500 bar. Controlul emisiilor este tratat în ambele cazuri de tehnologia BMW BluePerformance, care cuprinde filtru de particule, catalizatori de oxidare şi absorbţie NOx, dar şi convertor catalitic SCR cu injecţie AdBlue.

BMW X3 M40i: noul vârf de gamă combină puterea cu manierele BMW X3 M40i deschide calea pentru apariţia primul automobil M Performance din istoria acestei game de modele. Noul vârf de gamă este propulsat de un motor M Performance nou, cu şase cilindri dispuşi în linie, care îmbină cu succes capacitatea de a urca în turaţii şi puterea mare de tracţiune cu un nivel exemplare al liniarităţii şi eficienţei. Motorul de 3,0 litri generează o putere de 265 kW/360 CP (consum mediu mixt: 8,4-8,2 l/100 km; emisii CO2 combinate: 193-188 g/km)*, o creştere de 40 kW/54 CP (+18%) faţă de cea mai puternică variantă pe benzină din actuala gamă (BMW X3 xDrive35i). Cuplul maxim de 500 Nm reprezintă o creştere de 100 Nm – adică 25%. Acest pachet de performanţă permite ca noul BMW X3 M40i să sprinteze de la 0 la 100 km/h în 4,8 secunde şi să atingă o viteză maximă de 250 km/h. Dar, în ciuda acestei creşteri substanţiale a puterii, modelul SAV de clasă compactă are un consum mediu de doar 8,2 l/100 km.

Variante de motor la lansare. Motoare pe benzină şi diesel eficiente, cu patru şi cu şase cilindri

Noul BMW X3 va fi lansat în toamna 2017 şi va fi prezentat în premieră la Salonul Auto de la Frankfurt.

BMW X3 M40i: motor pe benzină, cu şase cilindri dispuşi în linie, transmisie Steptronic cu opt trepte. Capacitate: 2.998 cmc, putere maximă: 265 kW/360 CP între 5.500 şi 6.500 rpm, cuplu maxim: 500 Nm între 1.520 şi 4.800 rpm. Acceleraţie (0-100 km/h): 4,8 secunde, viteză maximă: 250 km/h. Consum mediu mixt*: 8,4-8.2 l/100 km, emisii CO2 combinate*: 193-188 g/km.

BMW X3 xDrive30i (din decembrie 2017): motor pe benzină, cu patru cilindri, transmisie Steptronic cu opt trepte. Capacitate: 1.998 cmc, putere maximă: 185 kW/252 CP la 5.200 rpm, cuplu maxim: 350 Nm între 1.450 şi 4.800 rpm. Acceleraţie (0-100 km/h): 6,3 secunde, viteză maximă: 240 km/h. Consum mediu mixt**: 7,4 l/100 km, emisii CO2 combinate**: 168 g/km.

BMW X3 xDrive20i (din primăvara 2018): motor pe benzină, cu patru cilindri, transmisie Steptronic cu opt trepte. Capacitate: 1.998 cmc, putere maximă: 135 kW/184 CP la 5.000 rpm, cuplu maxim: 290 Nm între 1.350 şi 4.600 rpm. Acceleraţie (0-100 km/h): 8,3 secunde, viteză maximă: 215 km/h. Consum mediu mixt**: 7,2 l/100 km, emisii CO2 combinate**: 165 g/km.

BMW X3 sDrive20i (din primăvara 2018, nu în Europa): motor pe benzină, cu patru cilindri, transmisie Steptronic cu opt trepte. Capacitate: 1.998 cmc, putere maximă: 135 kW/184 CP la 5.000 rpm, cuplu maxim: 290 Nm între 1.350 şi 4.600 rpm. Acceleraţie (0-100 km/h): 8,3 secunde, viteză maximă: 215 km/h. Consum mediu mixt**: 7,4 l/100 km), emisii CO2 combinate**: 169 g/km.

BMW X3 xDrive30d: motor diesel, cu şase cilindri dispuşi în linie, transmisie Steptronic cu opt trepte. Capacitate: 2.993 cmc, putere maximă: 195 kW/265 CP la 4.000 rpm, cuplu maxim: 620 Nm între 2.000 şi 2.500 rpm. Acceleraţie (0-100 km/h): 5,8 secunde, viteză maximă: 240 km/h. Consum mediu mixt*: 6,0-5,7 l/100 km, emisii CO2 combinate*: 158-149 g/km.

BMW X3 xDrive20d: motor diesel, cu patru cilindri, transmisie Steptronic cu opt trepte. Capacitate: 1.995 cmc, putere maximă: 140 kW/190 CP la 4.000 rpm, cuplu maxim: 400 Nm între 1.750 şi 2.500 rpm. Acceleraţie (0-100 km/h): 8,0 secunde, viteză maximă: 213 km/h. Consum mediu mixt*: 5,4-5,0 l/100 km, emisii CO2 combinate*: 142-132 g/km.

* Datele de consum sunt bazate pe ciclul de testare EU şi pot varia în funcţie de dimensiunea anvelopelor alese. ** Datele de consum sunt provizorii, bazate pe ciclul de testare EU, şi pot varia în funcţie de dimensiunea anvelopelor alese.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.