Home Știri Noul Cod Rutier: posibil 60 km/h în localități

Noul Cod Rutier: posibil 60 km/h în localități

de

Epopeea noului Cod Rutier continuă: viteză maximă în localități ar putea crește la 60 km/h, iar obligativitatea însoțirii pe timp de noapte a șoferilor începători dispare.

Codul-Rutier-2014

Comisiile Juridică, pentru Apărare şi Administraţie din Senat propun ca limita maximă de viteză în localităţi să fie de 60 km/h, potrivit unui amendament la proiectul de lege de modificare a Codului Rutier, adoptat luni, 10.02.2014, de membrii acestor comisii. Totodată, senatorii au votat ca limita maximă de viteză în afara localităţilor, pe drumurile expres, să fie de 110 km/h, pentru posesorii de permis auto categoria B. În prezent, limita maximă de viteză în localități este de 50 km/h, iar în afara acestora, pe drumurile europene, de 100 km/h. Amendamentele referitoare la modificarea limitelor de viteză au fost propuse de senatorul PSD Darius Vâlcov pe baza propriilor simțuri: ”este o problemă pe care o am eu în momentul în care schimbam vitezele, anume mi se pare că la 50 km/oră în localităţi suntem chiar între viteze şi este foarte mică această limită, de aceea fac propunerea de mărire la 60 km/oră”. Mai mult, conform Agerpres, întrebat despre faptul că în prezent în România nu există drumuri catalogate ca fiind “expres”, acesta a răspuns: “În momentul în care vor fi catalogate, pentru că ele există, numai cele spre Moldova, ele vor trebui să aplice această reglementare dacă va trece de plen şi de Camera Deputaţilor”.

Pe de altă parte, amenzile au rămas la fel de mari, iar pentru cele de până la 1700 lei, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii. Guvernul propusese, prin proiectul de lege pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aflat în dezbaterea celor trei comisii senatoriale, ca această prevedere să fie eliminată din viitorul Cod Rutier.

În legăturpă cu amendamentul senatorului Nicolae Moga, care instituia obligaţia pentru conducătorii de autoturisme care au o vechime mai mică de un an de la obţinerea permisului de conducere să fie însoţiti de o persoană adultă, membru al familiei sau posesor al permisului de conducere cu o vechime de cel puţin 5 ani, senatorii s-au răzgândit, respingându-l prin vot.

Articole similare

Comentarii închise.