Home ȘtiriIndustrie Ofensiva electrică în SUA și Asia al lui Honda

Ofensiva electrică în SUA și Asia al lui Honda

de George Grosu

Viitorul producătorului japonez Honda va fi în mare parte electric. În SUA, japonezii cooperează deja cu concernul american General Motors iar în Asia vor încearcă singuri dacă nu apar unele oporunități. Modelele din categoria sport reperezintă o parte integrantă a noii strategii de electrificare a celor de la Honda.

Honda, face parte din acea categorie a producătorilor auto care și-a schițat deja planurile de electrificare a gamei pentru următorii ani. Cei din conducerea Honda se concentrează atât pe piața internă și cât și pe cele două cele mai mari piețe din lume, China și respectiv SUA. Pentru acesta din urmă, japonezii au anunțat la jumătatea lunii martie că vor extinde parteneriatul tehnologic cu General Motors. Honda a lucrat cu GM în trecut în domeniile electromobilității și tehnologiei pilelor de combustibil. În America de Nord, ambele companii doresc să construiască și să vândă atât automobile propulsate electric, cât și vehicule cu motoare cu ardere internă pe o platformă comună.

În centrul cooperării se află sistemul modular de baterii GM numit Ultium, care a fost prezentat în martie 2020. Platforma tehnică cu același nume servește drept bază tehnică pentru aproape tot ceea ce este electric din universul GM, de la naveta autonomă Cruise Origin la Cadillac Lyriq și  noul Hummer. Ca parte a parteneriatului intensificat, până în anul 2024, urmează să fie create două noi modele Honda EV complet electrice, care într-o primă fază vor folosi atât platforma Ultium, cât și sistemul de baterii. În perspectivă, cei de la Honda ar dori să înființeze un joint venture pentru baterii cu GM pentru piața nord-americană și să construiască propria fabrică de automobile electrice în SUA.

Când vine vorba însă de designul exterior și cel interior al modelelor sale, japonezii vor să meargă pe un drum propriu. În acest sens, noile modele electrice care vor concura în segmentul SUV-urilor ar trebui să fie imediat recunoscute ca fiind sub brandul Honda. Sub brandul Honda, primul model va fi Prolog, care a fost anunțat de ceva timp. Există, de asemenea, un alt SUV electric semnificativ mai mare de la divizia de lux Acura. Ca parte a colaborării extinse, Honda intenționează, de asemenea, să integreze serviciul telematic On-Star al lui GM pe modelele sale electrice. De asemenea, urmează să fie adaptate inclusiv sistemele de conducere autonomă.

Pe lângă modelele SUV, începând din 2027, Honda are în plan să lanseze modele propulsate electric „la prețuri accesibile” dezvoltate împreună cu GM, care să fie comparabile cu modelele dotate cu motor pe combustie din punct de vedere al costurilor și al autonomiei. În același timp, acesta este semnalul de plecare pentru o ofensivă electrică globală care urmează să producă nu mai puțin de 30 de noi modele electrice până în anul 2030. Gama ar trebui să varieze de la modele mini Honda EV utilitare la modele din clasa superioară”. La acel moment, volumul global de producție de vehicule electrice Honda este de așteptat să depășească două milioane de unități.     

La nivel global, însă, Honda dorește să-și mențină gama de modele electrice flexibilă și adaptată piețelor respective. Pe piața internă din Japonia, este programat să fie lansat la începutul anului 2024 un model mini Honda EV menționat mai sus, urmat la scurt timp de un model compact popular și de o flotă de SUV-uri electrice. China, pe de altă parte, urmează să primească zece noi modele electrice proprii începând cu anul 2027, ale căror baterii provin dintr-un parteneriat intensificat cu producătorul de baterii CATL și care sunt produse local în fabricile din Guangzhou și Wuhan. Honda are în vedere inclusiv tema bateriilor cu stare solidă. În primăvara lui 2024 ar trebui să înceapă producția de prototipuri pentru astfel de baterii iar producătorul concurent Nissan tocmai a anunțat ceva similar. Bateriile pentru mașini electrice care se pot fi înlocuite fac, de asemenea, parte din noua strategie.         

Cu toate acestea, cele două modele din segmentul sport cu propulsie electrică planificate își vor lăsa amprenta pe multe piețe. Ar trebui să fie „modele speciale și emblematice” iar unul dintre acestea este posibil să fie chiar modelul sport compact ZSX, despre care presa auto internațională a tot scris în ultimii cinci ani. Celălalt nou model sport va fi probabil succesorul lui NSX hibrid. Conducerea filialei Honda din USA a sugerat chiar că, următorul NSX, care va fi comercializat acolo sub brandul de lux al lui Honda, respectiv Acura, ar putea avea propulsie complet electrică.            

Dar indiferent dacă este vorba de un model din clasa mică sau sport, din anul 2026, „e: Architecture” va fi platforma electrică de bază pentru toate modelele Honda electrice. Și nu numai, platforma trebuie să fie conectată cu o arhitectură software adecvată și, de asemenea, cu un pachet de senzori Honda și propriile servicii cloud și telematice. Producătorul numește această platformă „Connected Platform”.

În loc să organizeze separat categoriile de afaceri cu automobile, motociclete și alte unități, ca în prezent, vor exista platforme bazate pe untități mobile în viitor. Astfel de domenii de bază includ produse și servicii electrificate, baterii, hidrogen sau tehnologii software/conectivitate. Acest lucru ar trebui să permită crearea de sinergii care au fost neexploatate anterior. Până în anul 2050, producătorul nipon vrea să fie într-un climat complet neutru. În acest scop, Honda dorește să investească în total opt trilioane de yeni (aproape 60 de miliarde de euro) în următorii zece ani. Numai cinci trilioane de yeni (aproape 37 de miliarde de euro) vor fi investiți în cercetarea și dezvoltarea de unități electrice și arhitecturi software.

În timp ce Ford utilizează platforma MEB de la Volkswagen, Honda EV devine „client” al noii platforme electrice de la GM. Cu toate acestea, cooperarea tehnică va rămâne probabil locală în America de Nord. În schimb, pe piața din Asia, Honda își va dezvolta noua gamă de modele electrice pe propria sa platformă, care va fi completată și de propriile dezvoltări pe partea software. Pe parcursul acestei strategii globale, în care piețele europene joacă doar un rol minor, Honda investește sume uriașe.

Strategia electrică Honda
Strategia electrică Honda
Strategia electrică Honda

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.