Știri

Oficial: PSA și FCA vor fuziona

Oficial: PSA și FCA vor fuziona

PSA Peugeot Citroen și FCA (Fiat Chrysler Automobiles) au anunțat recent că au ajuns la un acord inițial pentru o fuziune cu drepturi egale. Dacă această uniune este aprobată și de autorități, cele două grupuri ar putea crea al patrulea cel mai mare constructor al lumii.

Acționarii Groupe PSA și cei ai FCA vor deține câte 50% din noul holding, ale cărui vânzări combinate (teoretice) ar putea depăși cifra totală de 8,7 milioane de unități (anual). Conform anunțului făcut de cele două companii, tranzacția ar putea rezulta în sinergii anuale combinate de 3,7 miliarde de euro fără ca vreo unitate de producție să fie în pericol de închidere. Noua entitate va avea personalitate juridică în Olanda, iar consiliul director format din 11 persoane va avea o reprezentare echitabilă – fiind condus de John Elkann drept președinte și Carlos Tavares în calitate de CEO și membru al consiliului.

Oficial: PSA și FCA vor fuziona

Un MOU (Memorandum of Understanding) va fi redactat în următoarele săptămâni, noul constructor urmând să se bazeze pe atu-urile fiecărui grup (FCA este puternic în America de Nord și Sud, PSA în Europa), dar mai ales pe veniturile combinate de 170 de miliarde de euro și profitul operațional de peste 11 miliarde de euro realizat la nivelul anului fiscal 2018. Costurile acestei fuziuni sunt estimate la 2,8 miliarde de euro, iar 80% din sinergii ar putea fi atinse după doar patru ani. FCA și PSA vor continua să opereze de la nivelul sediilor principale din Franța, Italia și SUA, noul holding urmând să fie listat la bursele Euronext (Paris), Borsa Italiana (Milan) și NYSE (New York Stock Exchange).

Mazda a dezvăluit prețul pentru România al noului său model complet electric MX-30. Crossover-ul EV, disponibil deja la precomandă, va fi disponibil clienților locali pentru un minim de 33.900 Euro (TVA inclus). Compania estimează că primele unități vor fi livrate în a doua jumătate a anului 2020, noul model având parte de o variantă specială pentru lansare, cu un pachet bogat de dotări. Acesta include și o garanție de 3 ani în limita a 100.000 de km, în timp ce bateria va fi protejată timp de 8 ani în limita a 160.000 km. 

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE