În cadrul Capital Market Day, Renault a anunțat planurile viitoare pentru marca Dacia în ceea ce privește gama de modele și profitabilitatea. pe lângă Dacia Bigster care apare în 2025 se mai lansează încă două modele de clasă compactă.
Poate părea surprinzător pentru o marcă low-cost precum Dacia să aibă o marjă de profit mai mare decât Renault. Acest lucru se întâmplă în prezent și se va păstra și în viitor. În 2022 Renault preconizează că marja de profit la nivelul Grupului va fi de 5% în timp ce Dacia are o marjă de profit de 10%. Renault vrea ca în 2025 marja de profit să ajungă la 8% și în 2030 peste 10%, în timp ce marja de profit a Dacia va crește la 15% în 2030.
Cum se va întâmpla acest lucru? Dacia, care este lider în segmentul de clasă mică, se va orienta mai mult și spre segmentul de clasă compactă. Astfel, pe lângă Jogger care va primi o versiune full hibrid în 2023, noul Duster în 2024 și Bigster în 2025, Dacia va lansa încă două modele de clasă compactă. Comunicatul Renault nu spune însă care vor fi aceste modele.
În paralel, Dacia va continua să își reducă costurile și va beneficia de dublarea volumelor platformei CMF-B care va atinge 2 milioane unități pe întreg grupul până în 2030.
Viitoarea gamă de motoare Dacia va fi furnizată de noul joint venture Renault-Geely (proiectul Horse) în urma căruia Geely a devenit proprietar și peste 50% din uzina de motoare Dacia de la Mioveni. Didier Michaud, șeful diviziei de motoare Dacia a declarat că trecerea la normele Euro 7 ar putea impune renunțarea la motorul 1.0 turbo în trei cilindri care este prea solicitat în anumite regimuri. Noile Norme Euro 7 anunțate acum câteva zile, prevăd și măsurarea emisiilor la rece pe distanțe scurte de numai 10 km. Astfel, este foarte posibil ca Dacia să revină la un motor în 4 cilindri de 1,2 sau 1,3 litri începând de la 1 iulie 2025 când vor intra în vigoare noile norme Euro 7.
Rămâne de văzut dacă se va păstra motorul diesel 1.5 dCi deoarece normele Euro 7 prevăd o scădere a emisiilor de NOx de la 80 la 60 mg/km ceea ce va duce la scumpirea și mai mult a motoarelor diesel. Dieselul a dispărut deja de pe modelele Dacia de clasă mică existând în prezent doar pe Duster.
Cert este că un al doilea model electric după Spring nu va apărea curând. Șefii mărcii Dacia au declarat că vor vinde motorul termic cât de mult va fi posibil și se va merge în continuare pe utilizarea GPL-ului. O Dacia Sandero electric nu este așteptată mai devreme de 2028, deoarece Renault trebuie să amortizeze mai întâi noua platformă CMF-B EV care va sta la baza viitoarelor Renault 5 și Renault 4.
CMF-B EV nu este o platformă electrică dedicată precum CMF-EV utilizată la noul Megane E-Tech și Nissan Ariya, ci o platformă derivată din cea convențională CMF-B de la Sandero/Logan/Jogger/Captur/Clio.
Planul de modele Dacia
2023 Jogger hibrid
2024 A treia generație Duster pe platfotrma CMF-B
2025 Bigster
2026-2030 două noi modele de clasă compactă