Home ȘtiriProiecte secrete Porsche 718 Boxster/Cayman electric cu baterie centrală din 2025

Porsche 718 Boxster/Cayman electric cu baterie centrală din 2025

de Răzvan Măgureanu
Porsche 718 Boxster electric

Primul model sport full electric de la Porsche va fi Porsche 718 Boxster/Cayman în 2025. Colegii de la auto motor und sport au prezentat o randare pe computer despre cum ar putea arăta acesta.

Ilustrație digitale: Christian Schulte

Deși consideră că bateriile sunt încă prea grele pentru o mașină sport pură, Porsche a luat decizia de a oferi din 2025 o versiune pur electrică a lui 718 Boxster/Cayman. pe termen mediu, 718 Boxster/cayman vor avea doar versiune electrică dar Porsche nu specifică dacă asta se va întâmpla la generația următoare.

Porsche 718 Boxster/Cayman vor utiliza o variație a platformei PPE destinată viitoarelor Porsche Macan electric și Audi Q6 e-tron. Acestea nu vor avea bateriile amplasate în podea ci în poziție centrală, în spatele scaunelor, în locul unde se afă motorul boxer la modelele 718 Boxster/Cayman. Aceeași soluție va fi utilizată și de noua mașină sport de la Lotus. Astfel, Porsche se asigură că va păstra caracterul sportiv al micului roadster și coupe.

Platforma PPE are tehnologie pe 800V ceea ce conferă o viteză de încărcare mai mare. Porsche nu anunță capacitatea bateriei dar unele surse vorbesc despre o autonomie WLTP de 400 km. Într-un interviu recent în revista auto motor und sport, Oliver Blume a spus că Porsche nu va urmări autonomii record de 1.000 km dar are ca obiectiv autonomii de 500 km în regim de condus dinamic. De aceea, este posibil ca până la lansarea din 2025 Porsche să poată oferi o autonomie WLTP mai mare de 400 km.

În același interviu, întrebat cum va rezolva Porsche problema greutății, Blume a spus că printr-o construcție ușoară și printr-o chimie îmbunătățită a bateriei. Din ultimele informații se pare că masa versiunii 718 Cayman va fi în jur de 1600 kg, acceptabilă pentru o mașină sport.

Ambele modele vor avea standard un motor la puntea spate iar versiunile de perfromanță vor avea două motoare electrice, câte unul la fiecare punte, ceea ce va da naștere unei tracțiuni integrale electrice.

Porsche cochetează cu ideea unui Cayman electric de mai mult timp. În 2017 la Simpozionul de la Montral, Porsche a prezentat un concept numit Cayman e-volution, adaptat după modelul convențional. Acesta avea baterii cu o capacitate de 38 kWh care cântăreau 365 kg. Conceptul era propulsat de două motoare, unul în spate de 200 kW și unul în față de 140 kW pentru un total de 340 kW (462 CP). Cayman e-volution accelera de la 0 la 100 km/h în numai 3,3 secunde.

Din punct de vedere al designului, 718 Boxster/Cayman se vor inspira după liniile conceptului Mission R și nu este nicio surpriză că partea frontală va semăna cu cea a lui Taycan. Surse interne de la Porsche menționează că interiorul va fi mai modern decât la Taycan deoarece Porsche vrea să atragă cu noua mașină sport electrică clienții mai tineri din China și SUA.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.