Știri Tehnologie

Primele modele Mercedes EQ vin de la… Smart

Primul automobil de serie al brandului „de produs și tehnologie” EQ de la Mercedes-Benz nu era așteptat înainte de 2019 – în persoana crossover-ului EQC – însă iată că germanii au adus la Salonul Auto de la Geneva deja trei modele sub egida EQ.

Este însă vorba despre o „găselniță” ce are mai degrabă legătură cu divizia de marketing decât cu o strategie de produs veritabilă – Mercedes pur și simplu a adăugat denumirea EQ la noile modele în serie specială smart fortwo/forfour nightsky, prezentate publicului în capitala Elveției. Ele poartă culoarea de brand EQ – un albastru închis – și sunt compuse din fortwo coupe și cabrio, disponibile din primăvară, precum și din versiunea electrică a modelului forfour nightsky. Mai importante este poate anunțul tranziției brandului Smart la electricitate – din 2017 ei oferă doar produse cu zero emisii în SUA, Canada și Norvegia, cu Germania și Vestul Europei urmând în 2020 și apoi restul piețelor de desfacere.


Noile ediții speciale smart fortwo și forfour EQ nigthsky au parte de aportul specialiștilor de la Brabus în privința elementelor de design exterior și interior, ce includ jantele speciale de 16 inch Brabus Monoblock VIII. În plus, constructorul introduce și o funcție opțională de încărcare rapidă ce va permite atingerea unei valori de 80% a bateriei în doar 40 de minute, în timp ce o nouă aplicație va face posibilă gestionarea de oriunde a parametrilor caracteristici unui model electric.


Smart – pardon Mercedes EQ – nu au fost singurii care au marșat pe introducerea oarecum fictivă a unui model electric. Audi a prezentat la Geneva prototipul modelului E-Tron, îmbrăcat însă într-un năstrușnic camuflaj digital – zona portocalie practic descrie localizarea elementelor electrice, precum bateria și sistemele de comandă și control aferente. În plus, după terminarea programului de vizitare în capitala Elveției constructorul din Ingolstadt va trimite pe șosele nu mai puțin de 250 de prototipuri pentru a acoperi 5 milioane de kilometri în cele mai variate condiții pe patru continente și la temperaturi ce variază între -20 și 50 de grade Celsius.