Acest Mercedes W124 Coupe echipat cu motor Porsche V8 de 300 CP, reprezintă unul dintre puținele prototipuri care au supraviețuit din cadrul unui proiect care ulterior a fost abandonat.
Inginerii responsabili cu dezvoltarea noilor modele utilizează aceste prototipuri pentru a testa anumite componente ale unor automobile care nu se află încă în faza de finalizare. Aceste componente pot fi spre exemplu un motor sau un tren de rulare complet. Acest lucru este avantajos pe de o parte, pentru că întregul automobil nu trebuie să fie pregătit în totalitate pentru acest experiment, dezvoltarea fiind mai rapidă iar pe de altă parte, tehnologia nouă poate fi testată în mod discret și ideal, pentru că nimeni nu va observa acest experiment. Acest lucru poate fi foarte util atunci când un producător auto plănuiește să realizeze un model complet nou.
În cazul de față este vorba despre constructorul auto Porsche. La sfârșitul anilor ’80, compania germană de modele sport cu sediul la Zuffenhausen, avea în proiect un model sport cu patru locuri. Deja cu aproape 20 de ani înainte de premiera lui Panamera, se prefigura acest ambițios proiect. Inginerii Porsche au instalat un motor V8 pentru testare. Noua tehnologie a putut fi cu greu observată din exteriorul prototipurilor experimentale cu acest tip de motor.
Unul dintre aceste prototipuri există și astăzi iar Porsche chiar dispune de fotografii la o calitate de studio foto cu acest prototip experimental rămas. În acest caz, caroseria provine de la un Mercedes 230 CE din Seria W124. Sub capota frontală a acestui prototip se găsește un motor V8 de 300 CP. La exterior, acesta amintește puțin de look-ul modelului 500E din Seria W124, care a avut premiera la Salonul Auto de la Paris din toamna anului 1990 și care a fost dezvoltat în colaborare cu Porsche. Pasajele de roților evazate și pneurile cu dimensiunile 225/55 ZR 16 amintesc, de asemenea, de modelul 500E. Spre deosebire de modelul de serie 500 E, motorul V8 al prototipului experimental are o capacitate de doar 3,6 litri în loc de 5 litri si este asociat cu o transmisie manuală cu 5 trepte în locul celei automate în 4 trepte.
La interior, tehnicienii de la Porsche au montat propriile scaune sport cu tetiere integrate, un volan Porsche dotat cu airbag și un schimbător de viteze din propriul magazin de piese aflat în interiorul fabricii. În loc de frâna de parcare cu pedală, tipică pentru Mercedes, acest prototip C124 are o manetă tradițională de frână de mână poziționată în consola centrală pe tunelul median.
Cu toate acestea, dezvoltarea coupe-ului nu a mai ajuns să fie finalizat, motivul principal fiind plecarea din cadrul companiei în anul 1992, a șefului de dezvoltare Ulrich Bez și mangerului general Arno Bohn. În anul 1993, Wendelin Wiedeking a devenit manager general la Porsche, a stopat proiectul respectiv și a concentrat departamentul de dezvoltare a companiei aflată atunci în dificultate financiară, pe noul model Boxter (986) și noul 911 (seria 996) cu motoare răcite cu apă și cu multe componente comune. Modelul 928 a fost eliminat treptat din gamă iar un motor V8 a fost disponibil din nou doar pe Cayenne și bineînțeles aproape în același timp cu prototipul 989 cu patru portiere și Mercedes-ul 500E, pe care Porsche l-a asamblat la Zuffenhausen.
Ideea de a construi un model cu patru locuri a reprezentat mereu o prioritate pentru conducerea Porsche. În istoria bogată a constructorului german, au existat prototipuri cu tehnologie de la modelele 356, 911 iar în 1984 a existat chiar și un prototip 928 cu ampatament și lungime majorate realizat cu ocazia aniversării de 75 de ani a lui Ferry Porsche. Cu toate acestea, primul Porsche cu patru portiere și interior cu cinci locuri nu a fost un model sport ci un SUV, Cayenne, care a fost lansat în anul 2002. A urmat apoi sedanul sportiv de lux Panamera în anul 2009 și un model de asemenea sedan sport cu patru uși și patru locuri dar cu propulsie electrică, denumit Taycan și lansat în anul 2020.
Foto: Porsche








