Home Motorsport Raliul Dakar 2014 a fost dominat de MINI

Raliul Dakar 2014 a fost dominat de MINI

de

Raliul Dakar 2014 a reprezentat încununarea unui vis pentru Joan “Nani” Roma. Pilotul spaniol a reuşit, la un deceniul după triumful la categoria moto, să câştige şi la auto. Succesul său a fost cel de-a treilea consecutiv pentru MINI.

Raliul Dakar 2014, Michel Perin & Joan "Nani" Roma

Raliul Dakar 2014, Michel Perin & Joan “Nani” Roma

Cu cea mai puternică echipă din istoria participărilor sale la Raliul Dakar, X-raid a dominat competiţia de la un capăt la altul. Echipa germană a câştigat 9 din cele 13 etape, a monopolizat podiumul cu modelul MINI ALL4 Racing şi a plasat şapte maşini în Top 10. Aceasta fără a ţine cont că modelul Haval de pe locul al optulea este construit pe platforma vechiului BMW X3 dezvoltat de X-raid.

Celelalte victorii de etapă au revenit lui Carlos Sousa (una; şi el pilot pe un Haval), Carlos Sainz (două; a fost şi lider al competiţiei, dar abandonat) şi Giniel de Villiers (una; a triumfat în ultima etapă). Cu susţinere Red Bull, Sainz a pilotat un buggy SMG, a devenit lider după ziua a patra (la finalul primei etape câştigate), apoi au apărut primele necazuri la motor. Ziua a şaptea i-a adus un nou succes de etapă, doar ca aventura sa în Raliul Dakar 2014 s-a încheiat două în runda a noua.

Sébastien Loeb a fost o prezenţă interesantă în bivuacul celebrului rally-raid. Francezul nu şi-a ascuns intenţia de a concura în viitor în celebra competiţie off-road. Zvonurile leagă numele său de un proiect Peugeot, care ar urma să-l cuprindă şi pe Stéphane Peterhansel. Recordmanul all-time al victoriilor în Raliul Dakar a căutat obţinerea celui de-al treilea succes consecutiv cu MINI, doar că a fost întârziat de o problemă tehnică. Revenirea sa din final a fost stopată de ordinele de echipă impuse de Sven Quandt (şeful X-raid). Le-a nesocotit în penultima zi, după care la final a redus gazul şi i-a cedat victoria coechipierului “Nani” Roma.

Ford este gata pentru Dakar 2014

Dacă privim clasamentul final, nu putem omite performanţa obţinută de modelul Duster, chiar dacă a figurat ca Renault din motive comerciale. Nu este puţin lucru să închei Raliul Dakar în Top 20 în faţa unor adversari cu experienţă mult mai vastă în întrecerile off-road.

La categoria moto, Marc Coma s-a instalat la şefia competiţiei după etapa a cincea şi nu a mai cedat fotoliul de lider până la final. Astfel, catalanul îşi trece în cont cel de-al patrulea succes personal în Raliul Dakar. În competiţia camioanelor, Kamaz bifează încă un succes, de data aceasta prin Andrei Karginov.

Raliul Dakar 2014, Joan "Nani" Roma (MINI ALL4 Racing)
Raliul Dakar 2014, Stephane Peterhansel (MINI ALL4 Racing)
Raliul Dakar 2014, Nasser Al-Attiyah (MINI ALL4 Racing)
Raliul Dakar 2014, Giniel de Villiers (Imperial Toyota Hilux)
Raliul Dakar 2014, Orlando Terranova (MINI ALL4 Racing)
Raliul Dakar 2014, Ford Ranger
Raliul Dakar 2014, Kamaz şi MINI, cine merge in directia corecta?
Raliul Dakar 2014, bivuac
Raliul Dakar 2014, ambianta
Raliul Dakar 2014, ambianta
Raliul Dakar 2014, Carlos Sainz (Red Bull SMG)

Raliul Dakar 2014, clasament final auto

1. Joan “Nani” Roma – Michel Périn (Spania – Franţa / MINI ALL4 Racing) 50h44:58

2. Stéphane Peterhansel – Jean-Paul Cottret (Franţa – Franţa / MINI ALL4 Racing) +5:38

3. Nasser Al-Attiyah – Lucas Cruz (Qatar – Spania / MINI ALL4 Racing) +56:52

4. Giniel de Villiers – Dirk von Zitzewitz (Africa de Sud – Germania / Toyota) +1h19:07

5. Orlando Terranova – Paulo Fiúza (Argentina – Portugalia / MINI ALL4 Racing) +1h27:44

Articole similare

Comentarii închise.