Home Știri Renault Eolab concept promite un consum de 1l/100 km

Renault Eolab concept promite un consum de 1l/100 km

de

Renault Eolab este un concept ce ar trebui să se transforme într-o mașină de serie extrem de economică, însă abia peste un deceniu.

Renault Eolab

Renault Eolab

Renault Eolab amintește, prin prisma performanțelor în ceea ce privește consumul de carburant, de Volkswagen XL1. Astfel, Eolab, un hibrid benzină-electric, consumă doar 1 l/100 km și are emisii de 22 g CO2/km. Conceptul s-ar putea transforma într-o mașină de clasă mică sau compactă de serie care să ofere aceste performanțe, însă abia peste un deceniu, în 2024.

Primele imagini-spion cu viitorul Renault Koleos

Masa lui Renault Eolab explică în bună măsură consumul redus de carburant. Față de un model de serie din gama actuală, conceptul utilizează o serie de materiale ușoare pentru caroserie și cântărește doar 955 kg. Asta înseamnă că este cu 30% mai ușor decât un Mégane și cu 20% mai ușor decât un Clio.

Renault Eolab_12

Coeficientul aerodinamic este de 0,235, cu 20% mai mic decât al lui Renault Clio. Capota mașinii e fixă, ceea ce a eliminat necesitatea unui mecanism de deschidere, plafonul cântărește doar 4,5 kg, iar parbrizul este foarte ușor. Mașina are flapsuri integrate în spoilere, ceea ce înseamnă că beneficiază de aerodinamică activă. La Paris, vom putea vedea Eolab în două versiuni – una studiu de design, cea de-a doua fiind un laborator mobil pentru viitoarele tehnologii dezvoltate de Renault.

Renault Twingo va primi o versiune sportivă

Propulsia lui Renault Eolab este asigurată de un motor electric ce dezvoltă 68 CP și de unul pe benzină, cu cilindree de 1,0 l cu trei cilindri, de 75 CP. Pentru a economisi spațiu, motorul electric e integrat în transmisia cu trei trepte. Interesant este și principiul de funcționare al cutiei. Primele două trepte sunt folosite de motorul electric, în timp ce a treia va fi utilizată doar de cel termic.

Interiorul lui Renault Eolab

Interiorul lui Renault Eolab

Interiorul e demn de o mașină futuristă. În habitaclu pot lua loc patru pasageri, iar scaunele sunt îmbrăcate în piele. Bordul este dominat de o tabletă de 11 inchi, de pe care pot fi controlate toate funcțiile mașinii. Oglinzile laterale au fost înlocuite cu camere video, imaginile fiind afișate la interior pe ecrane amplasate pe stâlpii din față.

Articole similare