Home Auto util Rute auto de un weekend, cu destinaţii de vis din România

Rute auto de un weekend, cu destinaţii de vis din România

de Aurel Niculescu

România este o țară mare şi impresionantă, care deşi nu se remarcă printr-o infrastructură foarte bine pusă la punct, compensează din plin prin peisaje.

Acest lucru transformă harta rutieră a României într-o destinaţie turistică în sine, oferindu-le şoferilor zeci de variante la alegere pentru a se bucura din plin de ţara în care trăiesc. Cei care doresc să îşi transforme weekendul într-o călătorie de neuitat, pot lua în considerare următoarele rute auto, toate spre destinaţii impresionante.

Transalpina
Acesta este un obiectiv în sine, deşi este practic un simplu drum. Cei care ajung să îl străbată rămân impresionaţi de ce poate să ofere harta Romaniei la altitudini foarte mari. Construit pe creasta munţilor, Transalpina leagă Oltenia de Transilvania şi deţine recordul celui mai înalt drum cu acces rutier din întreaga ţară. Punctul maxim la care poţi ajunge atunci când conduci pe acest drum este de 2145 de metri, iar acesta se atinge în Pasul Urdea. Distanţa de la Bucureşti până la intrarea pe Transalpina este de aproximativ 270 de kilometri. Pentru a te plimba pe Drumul Regelui, aşa cum mai este numit, ne trebuie cam 4-5 ore, însă aceste ore nu vor fi deloc plictisitoare, în condiţiile în care pe drum există o mulţime de alte obiective: Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Horezu sau Novaci. În Horezu, spre exemplu, se găsesc cei mai mari producători de ceramică din ţară şi întreaga localitate este construită în jurul meşteşugului de a lucra cu lutul. Transalpina, în sine, este un drum cu foarte multe curbe şi serpentine, la care îţi este foarte greu să îţi aţinteşti atenţia cu atât de multe peisaje impresionante în jur. Ruta Bucureşti – Transalpina se face, pe cel mai scurt traseu, pe autostrada până în Piteşti, Râmnicu Valea, Horezu, Novaci şi Rânca, de unde porneşte cel mai înalt traseu auto din România.

Gura Portiţei
Un alt paradis pe care ţara noastră îl dezvăluie este Gura Portiţei, iar drumul până la această localitate simplă şi atractivă dintre Mare şi Deltă poate să fie şi el foarte atractiv. O mini vacanţă în Gura Portiţei, cu plecare de vineri dimineaţă, se poate transforma într-un mic România Trip, cu escapade atractive în Tulcea, Medgidia sau Constanţa. Gura Portiţei este un paradis maritim pe care foarte mulţi îl preferă în detrimentul mult prea titratei Vama Veche. Pentru a ajunge în acest colţ de natură se poate merge atât cu barca, cât şi cu maşina. Cu barca există mai multe opţiuni, iar costul este de aproximativ 30 de lei, cu plecare din Jurilovca. Cei care aleg să meargă cu maşina, fie pentru că au rău de mare fie pentru că li se pare mai confortabil, pot pleca dinspre Constanța înspre Vadu. Partea mai puţin plăcută este că există o porţiune în care se poate circula doar cu maşina 4×4 şi mai există o mică porţiune în care nu se poate merge cu altceva decât pe propriile picioare. Drumul exact către Gura Portiţei implica o călătorie pe Autostrada Soarelui până la Constanţa, după care parcurgerea unei mici distanţe pe E87, care leagă Constanța de Tulcea. La un moment dat, trebuie să se facă dreapta către comună Baia şi Jurilovca, iar în Jurilovca sunt suficient de multe indicatoare către Gura Portiţei.

Peştera Urşilor
Aici avem în față cea mai importantă atracţie turistică din Parcul Natural Apuseni. O vizită aici se poate întinde pe un întreg weekend, ba chiar pe unul prelungit, în condiţiile în care drumul până în Apuseni poate să fie destul de lung. O plecare de vineri dimineaţă, cu oprire la obiectivele de pe drum şi cu vizitarea peşterei Sâmbăta, poate să fie o idee excelentă. Ceea ce este foarte interesant este faptul că această peşteră a fost descoperită accidental în anul 1975, un miner fiind responsabil de descoperire. Dintre cele 4 galerii ale Peşterii, doar 3 sunt accesibile publicului, însă acestea sunt impresionante prin faptul că oferă rămăşiţe ale ursului de cavernă şi diverse formaţiuni naturale foarte atractive din punct de vedere vizual.

Obiectivele de pe traseu pot fi:
• Mănăstirea Curtea de Argeş. Este o mănăstire construită între 1515 şi 1517 de Neagoe Basarab. Este un monument istoric ce trebuie să fie văzut cel puţin o dată în viaţă de orice român. Această mănăstire este deosebit de frumoasă şi ascunde o mulţime de secrete.
• Călimăneşti-Căciulata. Este o staţiune impresionantă din punct de vedere al peisajelor, care se află pe malul raului Olt şi îşi aşteaptă turiştii indiferent de anotimp. Aici există flora şi fauna deosebit de frumoase şi, de asemenea, există o mulţime de opţiuni balneare.
• Sibiu. Este oraşul în care se poate achiziţiona o primă noapte de cazare de pe traseu, în condiţiile în care are foarte multe lucruri de oferit. Începând cu Muzeul Naţional Brukenthal şi continuând cu Muzeul de Istorie, Turnul Sfatului şi Podul Minciunilor, toate sunt foarte interesante, atractive şi înţesate cu turişti.
Din fericire, traseul este unul destul de uşor de parcurs, în condiţiile în care include două autostrăzi, iar acolo unde nu este autostradă, drumul cucereşte prin frumuseţe. Peştera Urşilor se afla în Localitatea Chișcău, în care se poate ajunge de pe drumul naţional 763 din Sudrigiu. Pentru a se ajunge la Sudrigiu se poate merge din Bucuresti spre Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Sebeş şi Deva, iar apoi pe drumul către Oradea, prin Brad, Stei, iar după Stei se face dreaptă către Peştera Urşilor.

Romania este mult mai ofertanta de atat. O plecare din Bucureşti pentru trei zile poate să fie extraordinară indiferent de direcţia care se alege. Pot fi amintite Cazanele Dunării, săpate de fluviu într-un mod spectaculos şi transformate de romani într-un traseu cel puţin la fel de interesant, merită amintit şi Transfăgărăşeanul, care la fel ca şi Transalpina atrage prin altitudine, serpentine şi peisaje şi evident, numeroasele trasee din nordul ţării, care se împletesc de minune cu munţii şi dealurile, reuşind să fie excelente de parcurs atât pe timp de vară cât şi pe timp de iarnă. Fără costuri mari, România are ce oferi din punct de vedere turistic, aşadar tot ceea ce are de făcut bucureşteanul dornic de aventură este să se urce la volan şi să îşi aleagă destinaţia.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?