Unele sancțiuni propuse pentru noul Cod Rutier săptămâna trecută sunt prea mari și nu pot fi probate în instanță. Din acest motiv, MAI le va reevalua.
La mai puțin de o săptămână de la anunțarea unor sancțiuni drastice care urmau să fie introduse în Codul Rutier, oficialii Ministerului Afacerilor Interne anunță îmblânzirea lor. Radu Stroe, ministrul de resort, spune că anumite sancțiuni contravenționale sunt prea aspre și anunță revizuirea proiectului de modificare a legii.
Cum influențează folosirea luminilor siguranța traficului?
Mai mult, o parte din faptele menţionate în propunerea de modificare a Codului Rutier nu pot fi probate în faţa instanţei. „Amenzile sunt într-adevăr prea mari, iar anumite fapte ce nu pot fi probate în fața instanței e greu să le sancționezi direct prin lege. Prin urmare, ne vom revizui punctul de vedere, dar fapte precum conducerea sub influența alcoolului, depășirea vitezei, trecerea peste calea ferată, conducerea fără permis, toate acestea vor rămâne foarte grav sancționabile, inclusiv cu amenzi. Proiectul va suferi modificări“, a explicat Radu Stroe.
Schimbări în Codul Rutier pentru cei care vor carnet
Propunerea inițială viza amenzi mărite de peste zece ori (puncte de amendă) faţă de actualul Cod Rutier, acestea putând să ajungă la zeci de mii de lei în cazul în care un şofer nu ar respecta culoarea roşie a semaforului sau nu ar purta centura de siguranţă.
Printre propunerile care vor fi reevaluate se numără cele legate de durata perioadei de suspendare a permisului de conducere în cazul unor abateri soldate cu sau fără pagube materiale. În varianta inițială, suspendarea permisului putea merge până la 3 sau 4 ani. Totodată, posibilitatea măririi unor sancţiuni în cazul în care un şofer repetă contravenţia respectivă într-o perioadă dată de timp va fi revizuită.
Comentarii închise.