SSC Tuatara a devenit, oficial, un model de producție la Philadelphia Auto Show 2020. Japonezii de la Nissan s-au apucat de filme – au construit un exemplar tip „camera car” dintr-un GT-R. L-au folosit pentru a filma modelul pentru 2020 de GT-R Nismo, desigur. Iar Audi lansează în România și A6 55 TFSI e quattro.
SSC Tuatara este o posibilă poveste despre tenacitatea de care dau dovadă uneori micile companii auto. Prima oară când am auzit de numele acestui hypercar – preluat de la reptila omonimă (dotată cu cea mai rapidă evoluție moleculară de pe Terra) a fost în 2011. SSC North America (anterior Shelby SuperCars Inc.) prezenta noul Tuatara la Pebble Beach Concours d’Elegance drept succesor al modelului SSC Ultimate Aero… tocmai în 2011.
De ce ne mai interesează SSC Tuatara în 2020?! Pur și simplu pentru că abia acum a reușit compania să lanseze producția de serie. Primul exemplar de client al SSC Tuatara a fost sărbătorit la Salonul Auto de la Philadelphia – iar asta înseamnă că mai rămân disponibile doar 99 de unități. Specificațiile sale tehnice sunt demne de orice hypercar modern, totuși. Un V8 twin-turbo de 5,9 litri livrează 1750 CP (E85) sau 1350 (benzină de 91) prin intermediul transmisie robotizate CIMA cu șapte rapoarte, capabilă să treacă de la o viteză la alta în doar 100 milisecunde.
SSC Tuatara se mai poate lăuda și cu o masă la gol de doar 1247 kg și o aerodinamică de inspirație aerospațială, cu un coeficient de doar 0,279. Nu avem încă datele despre performanțe, însă să nu uităm că modelul Ultimate Aero a fost pe vremuri unul dintre deținătoarele Guinness World Record pentru viteza sa maximă. Încă un detaliu – portierele cu deschidere în unghi diedru sunt acționate hidraulic, altfel ar fi cel mai probabil imposibil de operat.
Nissan a sărbătorit anul trecut 50 de ani de GT-R, iar modelul de top GT-R Nismo a fost și el îmbunătățit. Inginerii niponi nu s-au jucat cu nivelul puterii – acesta rămâne la valoarea de 600 CP. În schimb, au modificat V6-le de 3,6 litri cu nou turbo-uri ce îmbunătățesc timpul de răspuns la turații joase, în timp ce suspensia a fost regândită pentru un plus de stabilitate iar sistemul de evacuare a primit elemente terminale din titan. În plus, numeroase elemente ale caroseriei au fost trecute la o cură de fibră de carbon, pentru ca supercar-ul să piardă 10,5 kg în greutate.
Alte modificări au mai dus un minus de încă 20 de kg, iar GT-R-ul Nismo primește și noi rotoare carbo-ceramice de la Brembo. Iar compania japoneză a decisă să ne arate în format video toate aceste îmbunătățiri. Singura lor problemă a fost să găsească un automobil suficient de rapid pentru a lucra alături de GT-R Nismo. Drept pentru care, Mauro Calo, expertul de la Hollywood angajat să conducă „camera car-ul” echipei de filmări a decis să utilizeze un… Nissan GT-R. Cel standard, nu în versiune Nismo, totuși.
Audi a decis să lanseze în România și prima sa limuzină cu tracțiune integrală și sistem de propulsie hibrid plug-in. După SUV-ul Q5 e quattro, clienții de la noi vor putea comanda și modelul sedan A6 55 TFSI e quattro. Acesta are fix același sistem de propulsie plug-in hybrid, oferit de această dată într-o singură versiune, de 367 CP / 500 Nm. Acumulatorii au fix aceeași capacitate, de 14,1 kWh, iar autonomia WLTP este de maxim 53 km. Performanțele includ un timp 0-100 km/h de 5,6 secunde și viteze maxime de 135 km/h (EV) sau 250 km/h. Prețul de pornire la distribuitorii din România este de 59.997 euro, fără TVA.