Home ȘtiriProiecte secrete Subaru STI E-RA conceptcar electric de 1.088 CP pentru Nurburgring

Subaru STI E-RA conceptcar electric de 1.088 CP pentru Nurburgring

de George Grosu

Cu conceptul electric STI E-RA, Subaru dorește să demonstreze cum ar putea arăta calea diviziei sportive STI către un viitor electric sportiv. Obiectivul declarat de conducerea Subaru: un nou record pe circuitul de la Nurburgring.

Până mai de curând, propulsia electrică nu a reprezentat o prioritate pentru producătorul auto nipon Subaru. Între timp însă, pentru conducerea japoneză subiectul referitor la propulsia electrică a început să preocupe tot mai mult. Un prim pas a fost deja făcut cu lansarea primului său model propulsat electric – Subaru Solterra, care a avut premiera la Salonul Auto de la Los Angeles din 2021. În timpul dezvoltării sale, cei de la Subaru au colaborat foarte strâns cu inginerii de la Toyota pentru acest proiect comun care în cazul celor de la Toyota se numește BZ4X. Recent, la Salonul Auto de la Tokyo, considerat mai nou ca un salon de tuning, Subaru arată acum propulsia electrică din viitor care ar putea fi implementată cu ușurință și pe un model super sport. Conceptcar-ul Subaru STI E-RA dotat cu propulsie electrică care sărbătorește premiera mondială la micul salon auto japonez, anunță practic „noua eră electrică a mărcii Subaru în privința performanțelor”.

Conceptul Subaru STI E-RA se prezintă ca un model supercar propulsat electric, radical de plat, cu un spoiler frontal generos dimensionat și un eleron spate impresionant. La partea din spate, conceptcar-ul japonez iese în evidență cu un difuzor aerodinamic spectaculos care nu lasă nicio îndoială că cei de la Subaru au planuri ambițioase cu conceptul E-RA. După finalizarea dezvoltării proiectului și a testelor corespunzătoare pe circuitele japoneze, pilotul ar trebui să stabilească un nou record pe circuitul de la Nurburgring în 2023. Echipa de competiții a lui Subaru, denumită STI, a stabilit deja un punct de referință adecvat pentru asta și care ar trebui să fie de 400 de secunde, sau echivalentul a 6:40 de minute. Bazat pe cei mai buni timpi oficiali de pe circuitul german, acesta ar putea fi un nou record pentru o mașină sport, deținut anterior de Porsche 991 GT2 RS cu un timp de 6:43.300. Reglementările sunt de asemenea importante. Pentru a-l învinge oficial pe Porsche, Subaru ar trebui să concureze ca vehicul de serie. Și chiar și atunci, o comparație între modelele cu motoare pe combustie și cele electrice nu ar avea sens.

Din punct de vedere tehnic, însă, japonezii au alcătuit un pachet extrem de performant. Subaru STI E-RA Concept vine cu o putere totală de 800 kW sau 1.088 CP, care este dezvoltată de la patru motoare electrice, fiecare amplasat aproape de fiecare roată. Ideea de bază a setării: Vectorizarea cuplului extrem de eficientă, adică distribuția perfectă a forței motrice către fiecare roată individuală, care poate fi controlată individual de către cele 4 motoare electrice. De asemenea, sunt luate în considerare semnalele de la senzorii pentru viteza roții, viteza vehiculului, unghiul de virare, forța de accelerație, viteza de rotire, presiunea de frânare și sarcina pe roată.

Yamaha Motors oferă pentru conceptul Subaru, o transmisie specială care are scopul de a optimiza și mai mult distribuția puterii. Conceptul Subaru STI E-RA stochează energia într-o baterie de 60 kWh, a cărei poziție exactă de instalare nu este încă cunoscută. Nimeni din conducerea de la Subaru nu a dorit să dezvăluie dacă este planificat și un model echivalent de serie al Conceptului E-RA. Cu toate acestea, japonezii subliniază că, conceptul de propulsie al lui E-RA corespunde reglementărilor FIA pentru noua serie de curse electrice Electric GT (E-GT), care este programată să înceapă în 2023. De asemenea, participarea conceptului STI E-RA în curse nu poate fi exclusă.

Dacă totuși ar putea exista un model pentru producția de serie, atunci Subaru E-RA ar fi de fapt imaginabil ca un model identic din punct de vedere tehnologic cu Toyota MR-2 electric, despre care se zvonește că va fi dezvoltat în colaborare cu Suzuki și Daihatsu. Adăugarea lui Subaru la acest trio de modele nu sună exagerat, cel puțin. Nici Toyota, nici Suzuki sau Daihatsu și cu siguranță nici Subaru nu au momentan detalii tehnice despre un succesor electric MR-2. Este puțin probabil ca modelul electric cu două locuri să se bazeze pe platforma E-TNGA de la Toyota, care este utilizată de Toyota BZ4X și Subaru Solterra. Atletul Toyota prezentat, cât și Subaru STI E-RA Concept sunt pur și simplu mult prea plate pentru asta. În consecință, stivele de baterii nu trebuie instalate în partea de jos a caroseriei, ci poziționate în spatele celor două locuri de la interior. În plus, platforma electrică E-TNGA este proiectată pentru tracțiune față și pe toate cele patru roți. În segmentul modelelor sport, Toyota are mai multe șanse să se bazeze pe tracțiunea spate și opțional pe tracțiunea integrală.

Prin conceptul E-RA, Subaru vrea să demonstreze mai presus de toate că se poate adapta la tendința actuală privind implementarea propulsiei electrice pe scară largă. Mai mult, cu acest concept de vectoring de cuplu bazat pe 4 motoare electrice amplasate aproape de roată, japonezii arată și modul în care ideea de tracțiune integrală poate fi transmisă în viitor de către un model sport.

Totuși, pentru a nu rămâne complet în urmă când vine vorba de viitorul electric, Subaru trebuie să lanseze rapid noi modele. Deoarece dezvoltarea este costisitoare și îndelungată și cu greu poate fi refinanțată, mai ales pe segmentul sport, singura cale rămasă este prin intermediul platformelor și tehnologiei din cooperări la nivel înalt. Colaborarea cu Toyota se află în plină derulare, iar portofoliul grupului gigant oferă o mulțime de puncte de plecare.

Foto: Subaru

Conceptcar Subaru STI E-RA
Conceptcar Subaru STI E-RA
Conceptcar Subaru STI E-RA
Conceptcar Subaru STI E-RA
Conceptcar Subaru STI E-RA
Conceptcar Subaru STI E-RA

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.