Știri Video

(Video) SUV-mania: Genesis GV80 & GMC Yukon

SUV-mania: Genesis GV80 & GMC Yukon

Genesis GV80 este răspunsul de lux sud-coreean la noile mega-SUV-uri, precum Audi Q8 sau BMW X7. Americanii, în schimb, sunt deja niște clasici în viață în această categorie – dovada fiind noua generație GMC Yukon / Yukon XL.

Constructorul asiatic Genesis este unul dintre cei mai tineri reprezentanți ai segmentului de lux – fiind născut din ambiția mărcii Hyundai de a concura cu Lexus, Acura sau Infiniti. Totuși, până acum nu prea a fost în ton cu moda – oferind doar un trio (G70/G80/G90). De acum încolo, „all bets are off” cum spun americanii – Genesis a introdus noul SUV GV80. Este adevărat, momentan marele 4×4 este consemnat la piața locală – însă știm deja că nu va mai dura mult până va ajunge și în SUA. Europa, în schimb, mai are de așteptat – încă nu există planuri concrete de a introduce brand-ul Genesis pe Bătrânul Continent.

SUV-mania: Genesis GV80 & GMC Yukon

Noul GV80 este gândit pentru o gamă largă de clienți, oferind configurații cu două sau trei rânduri de locuri. Este disponibil cu tracțiune spate sau integrală și sub capotă se ascunde un propulsor turbodiesel de 3 litri și 278 CP / 588 Nm. Cel mai probabil, în SUA va ajunge cu alte motoare ale casei – 2.5 turbo în patru cilindri cu 304 CP și un 3.5 litri în șase cilindri care livrează 380 CP, pentru o accelerație în stil american de la 0 la 60 mph (96 km/h) în 5,7 secunde.

SUV-mania: Genesis GV80 & GMC Yukon

Designul exterior este reminiscent marelui sedan G90, însă Genesis pare să-și fi concentrat toate eforturile la capitolele interior și tehnologii ambarcate. Astfel, instrumentarul de bord este complet digital iar interfața de infotainment are parte de un ecran central de 14,5 inch – în timp ce sistemul de navigație are parte și de funcție de realitate augmentată. Un Genesis Integrated Controller permite recunoașterea scrisului de mână cu ajutorul tehnologiei AI, iar GV80 este echipat și cu un sistem activ de suprimare a zgomotelor neplăcute.

SUV-mania: Genesis GV80 & GMC Yukon

Trecem marea Japoniei și oceanul Pacific și ajungem în SUA, acolo unde General Motors dezlănțuie noua generație a unui alt SUV premium: GMC Yukon (și versiunea sa ultra-masivă, Yukon XL). Fratele de platformă al modelelor Chevrolet Tahoe și Suburban are parte de o stilistică nouă și foarte dinamică (pentru formatul său), numeroase noi funcționalități și o nouă versiune mai aventuroasă, Yukon AT4. Designul variantei de lux, Yukon Denali, este și el aparte – iar modelul nu este doar un Suburban rebotezat, primind un design interior diferit și funcții aparte, precum consola centrală motorizată!

SUV-mania: Genesis GV80 & GMC Yukon

De notat, atât Yukon cât și Yukon XL cresc din punct de vedere dimensional, oferind mai mult spațiu pasagerilor și portbagaje cavernoase: maxim 3480 litri / 4097 litri. Interiorul de pe versiunea Denali mai include și HUD de 15 inch, sau sistem de monitorizare panoramic la 360 de grade. Noile Yukon și Yukon XL au trei motorizări – un V8 de 6,2 litri îmbunătățit, un V8 de 5,3 litri nou și o versiune turbodiesel de 3 litri. Versiunea cea mai puternică livrează 420 CP și toate trei propulsoarele sunt legate la o transmisie automată cu 10 rapoarte. Sistemul AWD este de tip „Active Response”, iar Yukon mai primește amortizoare tip „magnetic ride control”, un nou diferențial electronic cu alunecare limitată și suspensie independentă multilink pe spate.