Home Teste Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4: Momentul adevărului

Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4: Momentul adevărului

de Răzvan Măgureanu
Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4

Noile SUV-uri Porsche Macan și Audi Q6 e-tron, construite pe platforma comună PPE, înfruntă deja cunoscutul Mercedes EQE SUV, și vrem să răspundem la întrebarea cine construiește cel mai bun SUV premium electric cu tracțiune integrală.

Foto: auto motor und sport 

Primele întrebări: Cine a dezvoltat platforma PPE și arhitectura software în Ingolstadt și Zuffenhausen și de ce Mercedes nu oferă încă tehnologia de 800 de volți? Lăsăm deoparte acum aceste aspecte și vrem să vedem care sunt diferențele între frații de platformă Q6 e-tron și Macan electric, dar și față de rivalul de la Mercedes. Acesta a venit la test în versiunea EQE 500 4Matic și servește ca influență calmantă între cele doi nou-veniți și, în același timp, ca model de confort și calitate.

Audi Q6 e-Tron Quattro: cel mai accesibil

Așadar, să începem cu cel mai accesibil candidat, Q6 e-tron în versiune quattro, cu un preț de bază de 76.220 de euro. Un vehicul cu tracțiune integrală cu două motoare electrice. Mai exact, unul sincron cu excitație permanentă (PSM) la puntea din spate, cu putere și cuplu mari (280 kW, 580 Nm) și altul asincron la puntea din față, care funcționează intermitent și garantează un impuls suplimentar (275 Nm) în funcție de stilul de condus și condițiile de drum. Audi promite o putere maximă de 285 kW (Porsche, 300 kW). Cu o baterie similară, de 95 kWh utili, dar producători de celule diferiți, Audi are o putere suficientă pentru o accelerare de la 0 la 100 km/h în numai 5,8 secunde. Însă rivalii sunt și mai rapizi.

Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4

Șoferul lui Audi nu ar trebui să fie deranjat de acest lucru, deoarece, în afară de vibrațiile minime la aproximativ 100 km/h, livrarea lină a puterii se armonizează frumos cu mașina în ansamblu. Q6 este un Audi spațios, practic și cu puține aere, cu un interior exemplar și bine finisat. De exemplu, scaunele sport destul de simple, dar reușite, și afișajul mare, încadrat de inserții din lemn și benzi luminoase, merită laude. La fel, și compartimentul mare pentru depozitare, cu două prize USB ușor accesibile, de la baza consolei centrale. Prin comparație, Macan dovedește că poate fi și mai complicat.

În afară de volan și de supraîncărcatul panou cu butoane tactile din ușa șoferului, pentru încuietorile de siguranță pentru copii, memoria scaunelor, reglajul oglinzilor și faruri (!), Q6 e-tron dă foarte puține motive de distrageri. Oricum, operarea versatilului sistem de infotainment se învață rapid. Audi își tratează cumpărătorii chiar și cu un buton rotativ pentru volum. Câțiva centimetri mai încolo se află micul schimbător de viteze și un buton pentru schimbarea modurilor de condus.

În cazul acestui Audi vopsit în culoare albastră plasmă metalizată, butonul pentru modurile de condus a fost apăsat adesea, mai ales pentru a comuta între Comfort și Dynamic. Cu suspensia pneumatică opțională inclusă în pachetul scump, Tech Pro (7449 de euro), modelul din Ingolstadt se prezintă ca o mașină de croazieră confortabilă, care cu greu este deranjată de denivelările lungi și amortizează cu grijă denivelările scurte. În modul Dynamic, reglajele se înăspresc, ruliul caroseriei se reduce și mașina se conduce mai incisiv. Între timp, programul de stabilitate nu își ia sarcinile foarte în serios, ci permite ușoare drifturi din când în când. Așadar, dacă ai chef de un pic de acțiune, Q6 nu te va dezamăgi.

La stația de încărcare de mare putere, o face totuși. Este bine cunoscut faptul că Audi și Porsche se laudă cu arhitectura de 800 de volți, care ar trebui să culmineze cu o putere de încărcare de 270 kW. Dar în ziua răcoroasă de iarnă în care a avut loc testul, Q6 e-tron s-a încărcat cu un maxim de 213 kW și o medie de doar 167, de la 10 la 80%. Pe baza consumului înregistrat în test, de 27,4 kWh/100 km, Audi are nevoie de 33 de minute ca să se alimenteze cu energie pentru o autonomie de 300 km. În schimb, Macan este mai sportiv și la acest capitol, încărcându-se în medie cu 196 kW.

Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4

Mercedes EQE 500 4Matic: Blând, și nu sedat

Și acum, să analizăm EQE 500 4Matic. Cu un preț de 96.730 de euro, o lungime de 4,86 metri, o masă la gol de 2,65 tone și o baterie de 96 kWh, aerodinamicul SUV are o putere comparabilă cu a lui Q6 e-tron și Macan (există și versiuni AMG de 476 sau 625 CP). În urmă cu 2 ani, când s-a lansat, probabil că nu era clar (sau nu era fezabil din punct de vedere tehnic) dacă viitorii cumpărători vor solicita un mic compartiment sub capota puternic sculptată. Mufa de încărcare se află în dreapta-spate, ascunsă sub o clapetă micuță, care se deschide și se închide (electric) fără probleme, mai rapid și mai silențios decât cele ale concurenților cu tehnologie la 800 de volți. Dar pentru că nu există frunk, precum la Audi și Porsche, cablurile trebuie depozitate în portbagaj, ideal în compartimentul de sub podea, care, spre deosebire de ale lui Q6 și Macan, se extinde până la banchetă și poate găzdui și ruloul de la portbagaj.

Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4

Cu un volum maxim de 1675 de litri, Mercedes EQE SUV poate transporta o mulțime de bagaje. Chiar și Audi, cu formele sale angulare, are cu 146 de litri mai puțin, deși, cu o capacitate de tractare de 2,4 tone, ar putea trage un A1 Sportback și o rulotă, dacă ar fi necesar. Dar să revenim la EQE și să ne mutăm în spate. Este ușor să accesezi locurile de-acolo datorită decupajelor mari ale ușilor și poziției înalte a șezutului banchetei, care este și foarte confortabilă, încât merită să zăbovești acolo pentru o pauză. Două perne confortabile, spătare moi, bine conturate, tapițate cu piele Nappa maro, climatizare pe patru zone și mult spațiu pentru picioare – grozav!

Călătoria pe rândul din față este și mai confortabilă atunci când sunt configurate scaunele multicontur. „Multireglabile“ ar fi un eufemism dată fiind bogăția de funcții. Dar nu e totul perfect, pentru că la mașina de test tapițeria textilă din stânga-față se desprinde sub suportul pentru coapse. Atât de mult, încât simți spuma goală. Ceea ce îți lasă un gust amar la o mașină de test care costă aproape 120.000 de euro și care, în rest, este foarte bine asamblată. Punctul culminant e, bineînțeles, Hyperscreenul de 141 cm lățime, cu afișaje foarte luminoase și widgeturi mari, care facilitează operarea extinsului sistem de infotainment MBUX. Singurul lucru enervant este volanul cu suprafețele sale tactile, la care Mercedes ar fi fericit să renunțe.

În schimb, consola centrală parțial plutitoare, cu compartimente mari, stația de încărcare inductivă și bara de comenzi tactile din fața cotierei centrale sunt cele mai bune din clasă. Modurile de condus, asistenții, planificarea încărcării și volumul pot fi controlate aproape intuitiv aici. Sau poți utiliza controlul vocal MBUX, care nu greșește aproape niciodată și care în prezent anunță chiar și că Moș Crăciun locuiește la Polul Nord. Vrei să-ți planifici călătoria până acolo? Similar afișajului exemplar de la Audi și Porsche, care include prognoza meteo și costurile energiei electrice.

Un Mercedes sofisticat și scump ca acesta ar trebui să se și conducă în consecință. Impresia noastră? Da, un astfel de EQE este cel puțin impresionant la condus și, cu siguranță, mai versatil decât agilul Audi. Datorită celor două motoare PSM (împreună au 300 kW și 858 Nm) și a unui raport de reducere inteligent, EQE 500 4Matic accelerează extrem de vehement. La sprintul până la 100 km/h, este mai rapid cu 0,4 secunde decât Macan, care e la fel de puternic, deși EQE SUV este mai greu cu 218 kg. SUV-ul Mercedes are patru grade de recuperare, dintre care unul adaptiv, D Auto.

Sistemul de frânare decelerează puternic, EQE SUV frânând în 35 m de la 100 km/h, dar ar trebui să fie mai bine modulat. Și mai remarcabilă e direcția integrală opțională, cu un unghi de bracare de până la 10 grade (1547 de euro). Diametrul de bracare este redus de la 12,3 la 10,4 metri, ceea ce face manevrele în parcările subterane uimitor de ușoare, iar marele SUV e incredibil de manevrabil în curbele strânse de pe drumurile naționale. În cazul în care este montată și suspensia pneumatică (2032 de euro), EQE impresionează prin confortul excelent la rulare, rosturile transversale trecute în grabă pe autostradă nederanjând deloc. Doar pe drumurile naționale cu tot felul de denivelări și valuri mici, caroseria sa începe să se miște, să oscileze și să se onduleze considerabil.

Lucrurile au mers mai bine pe pista de testare de 500 de metri lungime, cu porțiuni dificile și accidentate, de la Centrul de testare Bosch din Boxberg. EQE SUV a trecut fără probleme peste această încercare, în timp ce Q6 și Macan și-au atins limitele cu câțiva kilometri/oră mai devreme.

Dar cele mai mari neajunsuri ale mașinii electrice produse în Alabama sunt consumul de 29,9 kWh/100 km (autonomie la temperaturi de iarnă 357 km) și puterea de încărcare slabă. Oficial, EQE SUV nu se poate alimenta cu mai mult de 170 kW, dar nici această valoare destul de redusă nu se confirmă, maximul la stația rapidă fiind de 144 kW. De aceea, timpii de inactivitate pentru încărcările parțiale de până la 80%, relevante pentru călătoriile lungi, sunt mai mari. Pe de altă parte, EQE SUV se încarcă la stații AC cu 22 kW, de două ori mai rapid decât rivalii săi pe platforma PPE, care acceptă doar 11 kW.

Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4
Multifunktionslenkrad
Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4

Porsche Macan 4: Mai repede, mai departe, mai bine?

Porsche Macan 4, propulsat de două motoare sincrone cu excitație permanentă, arată de ce este capabil, cu o putere maximă de încărcare de 286 kW (chiar peste maximul oficial, de 270 kW), o medie de 196 kW și un consum în test de 27,8 kWh/100 km. Consumul mai redus combinat cu puterea de încărcare mai mare vor face deliciul șoferului, care se va putea întoarce mai repede la volan și se va putea bucura de manevrabilitatea agilă. Versiunea Porsche Macan 4 cu 300 kW este mai blândă decât cea Turbo. Fără Porsche Torque Vectoring la puntea din spate, fără motor electric foarte performant în spate, dar totuși cu câteva delicatese tehnice opționale, cum ar fi suspensia pneumatică adaptivă (2779 de euro) și direcția integrală cu un unghi maxim de bracare de până la 5 grade (1946 de euro), pachetul este perfect.

Porsche Macan 4 se conduce foarte curat, virează direct și are întotdeauna o aderență optimă pe puntea din față. Subvirare? Nicio șansă. Agitat în linie dreaptă? Nici măcar asta. Mai degrabă, te tentează să glisezi spatele mai mult sau mai puțin obraznic în lateral. Este chiar mai vioi decât tolerantul Q6 e-tron, care nu poate fi configurat cu direcție integrală și nu are motor sincron de mare putere (175 kW) pe puntea din față. De aceea, nu e surprinzător faptul că Macan, care atinge o viteză maximă de 220 km/h, are valori mai bune la sprint și slalom. Politica mărcii, la urma urmei. Există însă aproape o egalitate la frânare.

Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4

În mod tradițional, Porsche se gândește mai puțin la modurile de recuperare, în stilul lui Audi sau Mercedes. Coastingul este la ordinea zilei, la fel și decelerarea moderată, cu 0,6 m/s², activată prin intermediul ecranului tactil, sau mai puternică, cu pilotul automat adaptiv, care poate fi acționat într-un mod similar cu maneta clasică de la Audi și, prin urmare, e ușor de utilizat. Important de știut: Există un mic buton pe acest levier, pentru a controla asistentul activ de bandă. Și mai important este butonul rotativ de pe volanul fabulos, pentru a activa diferitele moduri de condus. Modul Normal e recomandat pentru condusul de zi cu zi și pentru drumurile naționale mai deteriorate, care au făcut ca EQE să pară foarte neajutorat. În acest mod, electricul sportiv stăpânește astfel de trasee cu autoritatea cuvenită, mult mai calm decât Mercedes și cu un contact mai bun cu solul. Confortul suspensiei în oraș este la fel de acceptabil, deși nu se apropie de al lui EQE SUV și Q6 e-tron. Și nici nu ar trebui. Porsche rămâne Porsche.

Fin, dar și mic

Această afirmație devine și mai coerentă imediat ce parchezi Macanul și studiezi interiorul de înaltă calitate. Oricât de spațios ar fi SUV-ul, spațiul aerisit și un habitaclu potrivit pentru călătoriile pe distanțe lungi nu au fost în topul specificațiilor. În schimb, șoferul stă adânc înfipt în scaunul sport ferm, în fața instrumentelor rotunde tipice mărcii, privind în dreapta la un ecran tactil care nu este vizibil în mod ideal sau căutând compartimente mai mari. Pasagerii din spate trebuie să își ghemuiască picioarele, iar linia înclinată a acoperișului îngreunează transportul obiectelor voluminoase. Cu 1348 de litri, volumul maxim de încărcare nu e nici el generos. Cel puțin Porsche Macan marchează puncte cu un spătar din trei segmente, benzi de ancorare și plase în stilul lui Q6 e-tron.

Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4

Și ca întotdeauna la final, nota de plată. Cei care vor să conducă un Porsche Macan 4 și să se bucure de manevrabilitatea superbă vor trebui să aloce o sumă cu șase cifre. Cu 87.605 euro, Porsche are un preț de bază cu 11.000 mai mare decât Audi și cu aproape 10.000 mai mic decât Mercedes, însă, din cauza opționalelor scumpe, prețul mașinii de test ajunge la nivelul celui de la Mercedes. Cu 76.220 de euro, Audi este cel mai ieftin și, chiar dacă se bifează opționale aproape similare, nu sare de 100.000, fiind astfel cu 20.000 mai ieftin la preț comparat. Investiție sau economisire? Dificil. În orice caz, Porsche Macan  ocupă primul loc, urmat îndeaproape de Audi, în timp ce Mercedes este pe locul al treilea, dar neașteptat de departe.

Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4

Test încărcare
La temperaturi de iarnă, puterea de încărcare a lui Porsche Macan crește extrem de repede și rămâne la peste 150 kW mult timp. Aproape la fel este și la Q6 e-tron, dar fără acest vârf. Un aspect neplăcut la Mercedes e puterea de încărcare prea mică, până la 80% fiind nevoie de mult mai mult timp. Dar, surprinzător, se încarcă mai repede până la 100% decât rivalii pe platforma PPE. În plus, cu încărcare la AC cu 22 kW, este clar mai rapid, cu o durată de 5 ore.

Audi Mercedes Porsche
Capacitate baterie kWh100/95nc./96100/95
Timp 50/80/100% SoC
min.
15/28/7623/37/7115/26/74
Timp 10–80% SoC min.243322
Timp pt. autonomie 100/200/300 km min. 1)8/16/193314/27/469/17/2029
Putere încărcare DC 2)
max./medie 10–80% kW213/167144/131286/196
Putere încărcare AC 3)kW112211
Timp înc. AC 3)
0–100%h.min.
9.2559.25
1) După consum în test; 2) măsurători la stație de 300 kW; 3) măsurători la wallbox de 22 kW

Test comparativ Audi Q6 e-tron Quattro, Mercedes EQE 500 4Matic SUV, Porsche Macan 4

Verdict

Mai agil, Porsche Macan 4 câștigă în mod clar la caracteristicile principale și își păstrează un mic avans și la final. De ce? Q6 este mult mai ieftin, dar nu e la fel de agil și de incitant la condus. Confortabilul EQE nu poate ține pasul, iar puterea de încărcare este net inferioară.

Clasament final 
1. Porsche Macan 4 607 puncte 
Plusuri
●Confort ridicat al suspensiei
● Interior frumos
● Forță de împingere respectabilă
Minusuri
● Timpi de încărcare lungi la DC
● Vizibilitate generală slabă
● Preț ridicat

2. Audi Q6 e-Tron Performance  606 puncte
Plusuri
● Ținută de drum armonioasă
● O mulțime de spațiu pentru patru persoane și bagaje
● Preț mai mic decât al rivalilor
Minusuri
● Putere de încărcare mai mică decât la Macan
● Fără direcție integrală
● Ușoare vibrații în propulsie

3. Mercedes EQE 500 4Matic 564 puncte
Plusuri
● Foarte agil și sigur în același timp
● Timp de încărcare scurt
● Autonomie mare
Minusuri
● Confort mai redus la drum lung
● Mai înghesuit în spate
● Preț ridicat
ModelAudi Q6 e-tron QuattroMercedes EQE 500 4Matic SUVPorsche Macan 4
propulsie
Tip motormotor asincron cu magnet permanent față, motor sincron cu magnet permanent spatemotor sincron cu magnet permanent față și spatemotor sincron cu magnet permanent față și spate
Putere maximă față/spate kW140/280nc.175/280
Cuplu maxim față/spate Nm275/580nc.310/580
Putere maximă sistem
kW (CP)
285 (388)300 (408)300 (408)
Cuplu maxim sistem Nmnc.858650
Putere continuă sistem kW (CP)120 (163)135 (184)145 (197)
Tracțiuneintegralăintegralăintegrală
Cutie de vitezeautomată, cu raport fixautomată, cu raport fixautomată, cu raport fix
tren de rulare
Suspensie fațămultilink, arcurri pneumaticebrațe duble suprapuse,arcuri pneumaticemultilink, arcuri pneumatice
Suspensie spatemultilink, arcuri pneumatice multilink, arcuri pneumaticemultilink, arcuri pneumatice
arcuri pneumaticearcuri pneumaticearcuri pneumatice
Frâne față și spatediscuri ventilatediscuri ventilatediscuri ventilate
Pneuri față255/45 R 21 W265/40 R 21 H255/40 R 22 Y
Pneuri spate285/40 R 21 W265/40 R 21 H295/35 R 22 Y
Tip pneuriPirelli P Zero ElecGoodyear Eagle F1 Asymmetric 5Goodyear Eagle F1 SuperSport
Caroserie
Lungime × lățime x înălțime mm4771 × 1939 x 16854863 × 1931 x 16854784 × 1938 x 1622
Ampatament mm288930302893
Număr locuri555
Sarcină plafon/cârlig de remorcare kg75/100100/10075/80
Masă remorcabilă/cu frânare kg750/2400750/1800750/2000
Volum portbagaj l526–1529520–1675540–1348
Masă totală kg294031152920
Capacitate baterie, brută/netă/ kWh100/95nc./96100/95
CONSUM/CO2/modalități încărcare
Consum mediu WLTP
kWh/100 km
18,819,219,3
Putere de încărcare AC
kW
112211
Putere încărcare DC kW270170270
performanțe
0–100 km/hs5,95,05,2
Viteză maximăkm/h210210220
caroserie
Lățime interioară față/spate mm1540/15001530/14901510/1455
Înălțime interioară față/spate mm1060/1000990/9701065/975
Lungime șezut față/spate mm500/490500/490510/490
Spațiu standard pentru picioare spate mm730770700
Înălțime șezut față de carosabil mm650700580
Înălțime prag de încărcare mm760770750
Dimensiuni portbagaj mic L x l x h mm500 × 840 × 735470 × 810 × 680350 × 860 × 650
Dimensiuni portbagaj mare L × l × h mare mm1410 × 840 × 7351390 × 810 × 6801245 × 860 × 650
Masă proprie/sarcină utilă kg2451/4892652/4632434/486
Distribuție mase față/spate % 48,7/51,349,3/50,747,7/52,3
Diametru de bracaj stânga/dreapta m12,1/12,110,4/10,411,4/11,3
consum/autonomie/CO2
Consum în test
kWh/100 km
27,429,927,8
ams – eco/cotidian/sport (50/35/15%)22,7/29,2/39,025,0/32,3/40,522,1/30,9/39,6
Emisii CO2 în test1)g/km626863
Emisii CO2 în proba eco1)g/km525751
Încărcare la plin2)kWh100107101
Timp de încărcare AC2)h:min9:155:009:15
Încărcare DC pentru 100/200/300 km autonomie min8/16/193314/27/469/17/2029
Autonomie după consum ecokm440428456
Autonomie după consum în testkm364357363
performanțe
Accelerații s
0– 30 km/h1,41,01,3
0– 50 km/h2,51,82,3
0– 80 km/h4,33,43,8
0–100 km/h5,84,95,3
0–120 km/h7,66,87,1
0–130 km/h8,88,08,2
0–140 km/h10,09,29,3
0–160 km/h13,012,112,1
0–180 km/h16,815,815,7
0–200 km/h21,920,520,2
0–400 m14,013,313,5
Reprize s
60–100 km/h2,72,72,5
80–120 km/h3,33,43,3
rezistență la înaintare
Putere consumată la 130 km/h kW (CP)37 (50)39 (53)38 (52)
distanță de frânare
100–0 km/h recem34,035,434,4
100–0 km/h caldm33,834,933,9
zgomot interior
la 80 km/h dB(A)595962
la 100 km/h dB(A)626063
la 130 km/h dB(A)656467
la 160 km/h dB(A)686869
la 180 km/h dB(A)717172
teste dinamice
Slalom 18 m km/h64,562,067,4
Dublă schimbare de bandă km/h134,2129,4134,7
preț
Preț (euro cu TVA)76.22096.73087.605

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.