Home Teste Test comparativ Mercedes C 300 e vs BMW 330e

Test comparativ Mercedes C 300 e vs BMW 330e

de Răzvan Măgureanu
test comparativ Mercedes C 300 e vs BMW 330e

Mercedes promite recorduri de autonomie nu doar cu conceptul extrem EQXX, care ar trebui să parcurgă peste 1000 de kilometri în mod pur electric. Și noul hibrid plug-in Mercedes C 300 e este impresionant, deoarece promite o autonomie electrică de peste 100 km, aproximativ de două ori mai mult decât BMW 330e. Înseamnă asta că BMW e doar a doua opțiune? Ei bine, să aruncăm o privire.

Vremurile devin din ce în ce mai grele pentru hibrizii plug-in. Voci puternice cer retragerea subvențiilor, fiindcă există suspiciuni că șoferii nu utilizează beneficiile acestui tip de propulsie, neîncărcând bateriile, ci folosesc de obicei doar benzina decontată de angajator prin intermediul unui card de carburant și încasează beneficii fiscale pentru așa-zisa propulsie verde.
Neimpresionat de aceste voci și tendințe, Mercedes oferă noua Clasă C și în variantă hibridă plug-in și ia măsuri pentru a se asigura că deplasarea electrică nu degenerează într-o excepție, în funcție de configurație sedanul fiind capabil să parcurgă 110 km cu energie electrică, conform normelor WLTP. Acest lucru face ca motorul pe benzină cu patru cilindri să stea în repaus perioade mai lungi, deoarece, de obicei, această autonomie este suficientă pentru a face naveta de acasă la serviciu și înapoi. Apoi, seara, Mercedes C 300 e poate fi pur și simplu conectat la wallboxul de-acasă (dacă stai la casă), iar a doua zi,
e din nou în formă.
La temperaturi de iarnă, nu am reușit să parcurgem cei peste 100 km electrici promiși, dar cel puțin C 300 e a rulat 75 până când a pornit motorul turbo de 2 litri cu patru cilindri. În timpul verii, o autonomie de trei cifre este foarte posibilă cu un picior drept mai ușor pe pedala de accelerație, dar cei 75 km sunt, cu siguranță, suficienți pentru a face ca BMW să pară demodat.

test comparativ Mercedes C 300 e vs BMW 330e

Costul autonomiei

BMW-ul a rămas fără suflu electric după numai 46 km (sunt promiși până la 60). Desigur, aceste diferențe, destul de relevante în practică, nu se datorează faptului că Mercedes a construit un grup propulsor revoluționar de eficient, BMW 330e fiind mai bun atât la consumul hibrid, cât și la cel electric și consumând semnificativ mai puțină energie electrică în regim combinat, consumul de benzină fiind doar puțin mai mare.

test comparativ Mercedes C 300 e vs BMW 330e

Însă Mercedes a strecurat sub portbagaj un pachet de baterii mult mai mare decât BMW, astfel că, în timp ce unitatea de stocare de înaltă tensiune a modelului 330e, al cărei nivel de încărcare poate fi înghețat la o valoare dorită, are o capacitate brută de 12,0 kWh, C 300 e are o capacitate mai mult decât dublă, de 25,4 kWh. Cu toate că Mercedes dispune și de o recuperare mai energică și are și o rază de acțiune electrică mai mare, nu este scutit de efecte secundare, volumul portbagajului, de 315 litri, fiind mai redus decât cel de 455 al versiunii normale, adică la nivelul unui model de clasă mică. În schimb, portbagajul lui BMW înghite 375 de litri, iar sub podeaua sa este loc și pentru cablul de încărcare.

test BMW 330etest BMW 330etest BMW 330etest BMW 330etest BMW 330etest BMW 330etest BMW 330e

La Clasa C, acesta zace undeva în portbagaj, dar Mercedes face condusul electric mai practic, și nu doar datorită autonomiei mai mari, BMW încărcând la stații de curent alternativ doar cu jumătate din viteza Mercedesului, care are și alternativa alimentării mai rapide, la stații de curent continuu de până la 60 kW, pentru un preț de 595 de euro.
Dar bateria mai mare face din C 300 e un vehicul de două tone – 2070 kg la gol, față de 1834 în cazul BMW-ului.

Măsurătorile și impresia subiectivă demonstrează însă că kilogramele în plus nu reprezintă un dezavantaj pentru performanțele de conducere. La nevoie, ambele accelerează cu multă forță – fie cu puterea a două inimi (avantaj minuscul pentru BMW), fie pur electric (valori ușor mai bune pentru Mercedes, cu motorul său electric mai puternic). Puterea sistemului, de 292 CP (BMW) sau 313 (Mercedes), nu este tocmai mică, iar viteza maximă, de 230 km/h (BMW) sau 245 (Mercedes), nu este atinsă doar după o accelerare chinuitor de lungă. Așadar, avem de-a face cu mașini foarte rapide, ambele putând atinge 140 km/h în modul electric.

test Mercedes C 300 e

Cu toate acestea, diferențele sunt mai mari în privința caracteristicilor de condus decât a performanțelor, deoarece pachetul de baterii greu din spatele Clasei C este vizibil. La schimbarea direcției, pur și simplu pare mult mai puțin agilă decât BMW, care, chiar și ca hibrid plug-in, îți aduce bucuria dinamicii laterale, iar suplețea și precizia cu care parcurge virajele te fac să uiți de greutatea sa.

test Mercedes C 300 etest Mercedes C 300 etest Mercedes C 300 etest Mercedes C 300 etest Mercedes C 300 etest Mercedes C 300 etest Mercedes C 300 e

Agilă sau sedată?

Clasa C în versiunea hibridă plug-in întruchipează mai degrabă virtuțile clasice ale mărcii Mercedes, fiind o mașină care își lasă șoferul în pace și care vrea să fie lăsată în pace. Direcția este mai indirectă și necesită mai multă muncă, iar aproape de limită, spatele greu împinge spre exterior cu putere, până la supravirare clară, înainte ca ESP-ul să facă oarece corecții la fel de ușor ca al BMW-ului. În timp ce C 300 4Matic a parcurs probele de slalom și de schimbare dublă a benzii de rulare doar puțin mai lent decât BMW 330i xDrive (vezi ams 9/2021), versiunea hibridă plug-in C 300 e a absolvit proba schimbării duble de bandă cu aproape 11 km/h mai încet.

Diferențele pe drumurile publice nu sunt la fel de izbitoare ca în probele de evitare de pe circuit, unde Mercedes pare o mașină cu două clase mai mare, dar nu trebuie să ai prea multă imaginație pentru a realiza că un fan al mărcii BMW nu se va entuziasma cu adevărat la volanul lui Mercedes. De asemenea, va trece peste faptul că Mercedesul cu suspensie pneumatică standard pe puntea din spate (modelele cu propulsie convențională nu mai au așa ceva, dar greutatea mare a bateriei a impus prezența suspensiei pneumatice cu menținere fixă a gărzii la sol) rulează mai lin decât 330e și amortizează mai bine pe denivelările accentuate sau capacele de canalizare montate neglijent.

test comparativ Mercedes C 300 e vs BMW 330e

Amortizoarele adaptive opționale de la BMW (615 euro) țin mai bine sub control mișcările de ridicare a caroseriei pe unduirile lungi și conferă modelului 330e o configurație generală armonioasă, nu moale ca untul, dar nici pe departe incomodă.

În cazul mașinilor de test, BMW se impune chiar și în ceea ce privește confortul scaunelor. Cele sport ale modelului 330e M Sport pot părea la început un pic prea strâmte, dar impresionează rapid prin configurația bună, inclusiv prin suportul lateral foarte pronunțat. Mercedes a fost echipat standard cu scaune confortabile mai largi. Acestea nu fac o treabă rea, dar tetierele lor optimizate pentru impact apasă pe ceafa majorității șoferilor și afectează senzația de bunăstare.
Stimulare motorie? Ei bine, da.

„Bunăstare“ este un cuvânt-cheie bun. Nu cu mult timp în urmă, numerele 30 la BMW și 300 la Mercedes reprezentau nobile motoare cu șase cilindri. Acum, sub aceeași denumire se ascund propulsoare turbo cu numai patru cilindri. Ambele sună destul de banal, deși la Mercedes tonalitatea este asemănătoare cu a unui diesel cu antecameră de ardere de la seria W124, la turații mici.

test comparativ Mercedes C 300 e vs BMW 330e

Și ca și cum instrumentarul ar fi fost menit să arate și el despărțirea de motorul cu combustie pe care unii au decis să o facă, nu există niciun turometru în modul standard de afișare a indicatoarelor de bord (BMW) sau doar unul sub forma unei semiluni înguste (Mercedes). Informațiile clasice, esențiale pentru pasionații de benzină, sunt disponibile în formatul mare, familiar doar în modurile de condus suplimentare, iar în plus, instrumentele digitale de la Mercedes pot fi configurate în mai multe moduri decât cele de la BMW.

test comparativ Mercedes C 300 e vs BMW 330etest comparativ Mercedes C 300 e vs BMW 330eTest comparativ Mercedes C 300 e vs BMW 330eTest comparativ Mercedes C 300 e vs BMW 330e

Fără bâzâit și șuierat din față, dar ocazional cu ușoare zvâcniri la pornire sau la retrogradarea în trepte inferioare, ajungi în modul hibrid în absența stimulării acustice și activezi navigația chiar și pe rute cunoscute. Activând o destinație de navigație chiar dacă cunoști drumul, algoritmii decid unde propulsia să se realizeze doar electric (de exemplu, în oraș sau în zona de destinație) sau hibrid, inclusiv recuperarea fiind adaptată la tipologia drumului (poate fi dozată și manual la Mercedes, de la padelele din spatele volanului). Nimic nou în ceea ce privește funcționarea. Datorită lui iDrive, numeroaselor butoane de selecție directă de format mare și controlului vocal foarte atent și precis, BMW face o treabă mai bună decât Mercedes, care este prea concentrat pe ecranul tactil. Totuși, Mercedes este hibridul mai modern, mai versatil. Dar BMW? A pierdut ceva teren în acest domeniu. Însă rămâne o mașină foarte bună.

Verdict
1. Mercedes C 300 e   655 puncte
Cu autonomia electrică mare și talentul practic al încărcării rapide, C 300 e arată lucrurile de care sunt capabili astăzi hibrizii plug-in. Suspensie confortabilă, portbagaj mic.

2. BMW 330e MSport   652 puncte
Chiar și ca PHEV, Seria 3 rămâne o mașină activă, cu o manevrabilitate plăcut de alertă. Totuși, nu ajunge foarte departe cu propulsia electrică, iar încărcarea durează mult.

ModelBMW 330eMercedes
M SportC 300 e
Propulsie
Tip motor/nr. cilindriL/4L/4
Antrenare vilbrochen/supraalim.lanț/turbolanț/turbo
Cilindree cm319981999
Putere maximă kW (CP)/rpm135 (184)/5000150 (204)/6100
Cuplu maxim Nm/rpm300/1350320/2000
Putere/cuplu motor electric kW/Nm83/26595/440
Putere ansamblu kW (CP)215 (292)230 (313)
Cuplu ansamblu Nm420550
TransmisieTracțiune spate, cutie aut. 8 trepteTracțiune spate, cutie aut. 9 trepte
Pneuri în test
față spate
225/40 R 19 Y - 255/35 R 19 Y225/45 R 18 Y -255/40 R 18 Y
Michelin Pilot Sport 4 SPirelli P Zero
Mase și dimensiuni
Masă proprie/sarcină utilă/nr. locuri kg1834/466/52070/545/5
Masă remorcabilă/cu frâne kg750/1500750/1800
Sarcină plafon/cârlig remorcarekg75/75100/75
Lungime × lățime4709 × 18274751 × 1820
(cu oglinzi) × înălțime mm(2068) × 1444(2033) × 1437
Ampatamentmm28512865
Diametru de bracaj stg./dr.m11,4/11,410,9/10,9
Volum portbagaj l/VDA375315
Înălțime prag de încărcare mm660680
Lățime interioară față/spatemm1470/14701480/1480
Înălțime interioară față/spate mm1030/9351030/930
Spațiu de ședere standard mm730740
Înălțime poziție de condus mm450480
Consum/autonomie/CO2
Consum în test1) l/100 km2,3 l + 19,8 kWh2,1 l + 22,6 kWh
ams – eco/cotidian/sportiv hibrid5,7/8,8/10,7 l6,3/9,2/10,9 l
Consum mediu hibrid (15/70/15%)8,6 l9,0 l
Consum ams mers electric27,2 kWh29,5 kWh
Energie încărcată/timp încărcare2)12,5 kWh/3,6 h22,1 kWh/2,2 h
Emisii CO2 în test3)g/km134140
Consum WLTP total l/100 km1,5 l S + 17,2 kWh0,6 l S + 19,1 kWh
Emisii CO2 (WLTP)g/km3413
Capacitate rezervor/bateriel/kWh40/12,050/25,4
Autonomie electrică/totalăkm46/51175/630
Accelerații/viteză maximă
Accelerații electric/hibrid  s/
0–  50 km/h4,0/2,13,6/2,1/
0–  80 km/h8,9/4,18,3/4,1/
0–100 km/h13,9/5,612,9/5,9/
0–120 km/h25,1/7,819,1/8,1/
0–140 km/h-/10,4-/10,8/
0–160 km/h-/13,9-/14,0/
0–180 km/h -/18,5–/18,1/
0–200 km/h–/25,1–/23,3/
0–400 m-/13,9-/14,1
Reprize  s
60–100/80–120 km/h2,9/3,73,2/4,0
Viteză maximă km/h230245
Distanță de frânare
de la 100 km/h, rece
m
33,634,1
de la 130 km/h, cald/rece m57,7/57,156,9/57,4
Zgomot interior
la   80/100 km/h
ultima treaptă
64/6562/65
la 130/160/180 km/h dB(A)69/72/7568/72/75
Teste dinamice
Slalom 18 m TC/ESP on/off km/h66,0/66,162,4/62,6
Dublă schimbare de bandă km/h138,0/139,4127,3/128,2
Preț
Preț de bază euro56.63856.122
Preț cu Rabla Plus 4)
euro
52.63852.12

1) Pe baza unui consum mediu hibrid la un kilometraj anual de 15.000 km, din care 10.000 km pe rute scurte (max. 40 km); 2) măsurători inclusiv pierderi cu cablu tip 2 (max. 22 kW); 3) pe baza mixului de emisii din Germania, de 401 g CO2/kWh; 4) cu bonusul de 20.000 lei (4000 euro)

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.