Tocmai am condus cel mai nou model electric francez. Renault 4, un SUV de clasă mică, cu platformă deja cunoscută, dar cu avantaje familiale.
Este cunoscut de anul trecut, l-am văzut și cercetat într-o prezentare statică, dar acum l-am și condus. Nu oriunde, ci pe malul european al Atlanticului, în condiții ideale de temperatură și în cea mai puternică formă a sa. După primii kilometri, concluzia e clară: Renault 4 este altceva decât R5 și are toate șansele să atragă un alt gen de clienți. Unii orientați către prioritățile familiei. Sunt, însă, diferite nuanțe.
Încă de la debutul planului Renaulution, acum patru ani, Renault a mers constant pe două paliere: cel al modelelor cu motoare termice, dar electrificate dincolo de un simplu mild-hybrid și zona strict electrică, care a debutat cu Megane E-Tech, a continuat cu Scenic și apoi a coborât la clasa mini, cu Renault 5. Dar acesta din urmă a fost dezvoltat în paralel cu un alt model, Renault 4. Un EV inspirat de modelul cu același nume, produs din anii ’60, până în 1992, unul foarte important pentru producătorul francez, pentru că, în cei 30 de ani de producție, R4 s-a vândut în peste 8 milioane de exemplare.
Ce a făcut însă Renault cu această reinterpretare modernă merită aprecierea tuturor și asta pentru că francezii nu au căzut în capcana unei imitații obsesive, ci au lucrat cu foarte mare atenție pentru a crea o mașină cu propria personalitate. Știm că și Renault 5 este o reiterare modernă a modelului inițial, din anii ’70, dar noul R4 este clar mai bine adaptat liniilor originale. Și sunt multe: în primul rând farurile rotunde, cu LED, plasate la extremități. Apoi conturul grilei, care era din crom acum 30 de ani, acesta fiind înlocuit cu LED-uri – o bandă continuă, de 1,45 metri lungime, încadrează farurile și sticla care acoperă grila frontală. Nu e bine să spargi această sticlă, așa că în bară au fost stilizate ceea ce erau niște tampoane din cauciuc la modelul in inițial. Pe laterale arată foarte bine jantele de 18 inchi (standard), dar și al treilea geam lateral, în timp ce spatele are stopuri LED dispuse pe înălțime și un hayon interesant. De ce? Pentru că aduce aminte de cel al bunicului R4, în timp ce combină acest aspect cu un prag de încărcare foarte jos, la doar 61 cm deasupra asfaltului, iar asta, susține Renault, este cu 10 cm mai jos decât media concurenței. Poți sta lejer pe marginea portbagajului, ca să admiri valurile.
Mai mult, Renault spune că Renault 4 ar putea fi singura mașină a unei familii, deși are aceleași caracteristici ca fratele mai mic, R5, recomandat ca o a doua mașină și parcurs preponderent urban. Diferența ar veni din faptul că R4 este mai spațios, mai modulabil și are unele echipamente în plus, pentru că, altfel, cifrele sunt aproape aceleași cu ale lui Renault 5.
Accent pe familie
Nici o surpriză la interior, unde planșa de bord este identică cu cea a lui Renault 5, dar asta nu are de ce să te deranjeze. Ai aceleași display-uri, același excelent Android Automotive și desigur același asistent vocal Reno, care se trezește prea des, în timp ce te conversezi cu pasagerul. Dar face lucruri interesante și răspunde la întrebări complexe cu ajutorul AI. Renault mizează pe Android Automotive pentru toate modelele noi și partea bună este că și sistemul evoluează: la Renault 4 suportă cam 100 de aplicații pe care le poți descărca din magazinul Play (inclusiv player video). Ceva ce nu mi-a plăcut deloc? Da, rezoluția foarte slabă a camerei video pentru marșarier. Și, cu toate că Renault spune că te obișnuiești repede, nu apreciez lipsa poziției P de pe selectorul transmisiei. Teoretic, te obișnuiești repede, mai ales că există tot felul de precauții: dacă selectezi frâna electrică, mașina este imobilizată. La fel cum este și dacă deschizi o ușă în timp ce transmisia este cuplată.
Poziția la volan este mai înaltă, era normal, dar nu cu mult, iar scaunele tot cu profil în forma litere H sunt comode și nu exagerat de moi. Mai mult, pot fi tapițate în mai multe materiale, chiar în combinații de culori. De exemplu, mașina pe care am condus-o are tapițeria stil jeans, la fel ca inserția din același material de pe planșa de bord. Spațiul este vizibil mai mare, R4 are 22 cm în plus la lungime și 8,4 la ampatament. Nu vă imaginați însă minuni, spațiul la genunchi este limitat în spate, iar dacă ai 1,9 metri ești la limită și cu spațiul la cap. În schimb ai două porturi USB-C și, spre deosebire de R5, buzunare (mici) pe portierele spate. Portbagajul de 420 litri este cu 143 litri peste cel al lui R5, iar sub planșeu ai spațiu pentru depozitarea cablurilor, Evident, bancheta este rabatabilă, chiar mai mult, spătarul scaunului din dreapta față este rabatabil, așa că poți transporta obiecte lungi de până la 2,2 metri. O placă de surf, așa ne-a prezentat-o Renault, având în vedere locația testului. Și încă o diferență: Renault 4 este disponibil cu hayon acționat electric, inclusiv prin mișcarea piciorului sub spoiler, iar acest echipament nu poate fi comandat pe R5, cu care Renault 4 împarte 65% din componente.
Dinamica nu exclude confortul
Două versiuni tehnice sunt disponibile la acest moment. Bateria mică (urban range) de 40 kWh, în combinație cu motorul de 120 CP (motorul de 95 CP de pe R5 nu este disponibil și pe R4) și cea mai mare, de 52 kWh, doar cu motorul de 150 CP. Această baterie mai mare este formată din patru module, iar pentru a o obține pe cea mai mică este eliminat modulul de sub scaunul șoferului. Francezii s-au ocupat de echilibrarea maselor, nici o problemă, spun ei, din acest punct de vedere.
La testul internațional din Portugalia conducem doar modelul de top, la o temperatură ideală, cam 23 de grade Celsius. SUV-ul francez se mișcă alert și nu simți vreo diferență față de Renault 5 la capitolul accelerație. Până la urmă, doar 0,2 secunde sunt în favoarea lui 5 pentru sprintul 0 – 100 km/h. Pe virajele de pe coasta Atlanticului observi însă niște diferențe. În timp ce SUV-ul este bine echilibrat și poate fi condus relativ sportiv, este și puțin mai confortabil decât fratele lui hatch. Suspensiile sunt puțin mai relaxate și copiază mai bine denivelările (dar nu se împacă bine cu cele mai pronunțate), în timp ce direcția este foarte puțin mai largă, tot din motive de confort. Jumătate de metru este diferența dintre diametrul de întoarcere a lui R4 și R5. SUV-ul francez arată că nu trebuie domolit foarte mult, chiar dacă profilul lui este unul mai familial. Revin la diferențele față de hatch-ul R5, cu un aspect foarte important: autonomia este aproape aceeași între cele două mașini, 409 km, și asta se datorează și sistemului One Pedal. Renault 4 are padele în spatele volanului, de unde poți seta două niveluri de recuperare, iar la o altă apăsare a padelei din stânga treci in modul One Pedal. Plăcut, eficient, dar nu perfect: la reducerea vitezei, frânarea este cam slabă exact pe ultimii metri dinaintea opririi complete. Se oprește, dar parcă ezitant. Oricum este un plus față de R5, care are doar un mod B pe transmisie. Diferența este acum, pentru că, din 2026, acest sistem va fi implementat și pe Renault 5, dar și pe Megane și Scenic E-Tech. Nu este o simplă operațiune OTA, ci depinde și de hardware – este absolut necesară prezența podelelor de pe coloana de direcție.
Modurile de condus sunt aceleași: Eco, Comfort, Personal și Sport. Dar, dacă plătești 300 euro pentru pachetul Extended Grip, mai poți avea două: Snow și All-Terrain. Bănuiți deja, setări adaptate ale electronicii pentru o mai bună motricitate pe zăpadă sau off-road ușor. Consumul a fost, iarăși, excelent: am rulat mulți kilometri cu 14 kWh/100 km, sub cifra oficială, este adevărat, în regim Eco și fără autostradă, la o temperatură aproape ideală pentru baterie. Dacă ajungi pe autostradă, consumul crește mult, normal, așa este la orice mașină electrică.
Renault 4 putea fi deja comandat în România înainte de acest test, iar de acum va putea să fie și livrat clienților. Prețul pornește de la 28.890 euro pentru motorul de 120 CP și bateria de 40 kWh, iar asta înseamnă cu exact 2.000 euro în plus față de R5 în aceeași configurație tehnică. La nivelul motorizărilor de 150 CP, cu baterie mare, diferența scade la 1.740 euro, dar existe diferențe semnificative de echipare. Având în vedere bonusul de circa 7.500 euro acordat prin intermediul programului Rabla Plus 2025, ajungi să fii tentat de acest model cu o sută atât de nostalgică.
Date tehnice
Caroserie: SUV cu 5 locuri. L × l × h: 4144 × 1808 × 1552 mm. Ampatament: 2624 mm. Portbagaj: 420 l. Masă proprie: 1537 kg
Tren de rulare: Suspensie tip MacPherson față/spate, frâne față cu discuri ventilate, spate cu discuri, pneuri 195/60 R18
Transmisie: Tracțiune față, raport de transmisie fix.
Propulsie: Un motor electric, putere maximă 110 kW (150 CP), cuplu maxim 245 Nm, baterie litiu-ion, capacitate netă 52kWh.
Performanțe: 0–100 km/h, 8,2 s, Viteză maximă 150 km/h, Consum mediu (WLTP) 15,6 kWh/100 km, Autonomie (WLTP) 409 km
Preț de bază: Renault 4 Comfort Range Iconic 34.750 euro