Home Teste Test: Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi

Test: Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi

de

_DSC2132

Privit la început ca o ciudățenie, Sandero Stepway și-a câștigat o mulțime de fani, iar acum, la a doua generație, putem spune că ajunge la maturitate.

Text: Alexandru Gugoașă. Foto: Radu Chindriș

Un mini-SUV, așa este privit de către oricine îl vede pentru prima oară. Sandero Stepway nu are însă tracțiune integrală, deci nu poate intra în această categorie, modelul fiind mai degrabă un crossover ce se adresează în special tinerilor care preferă, din când în când, și o ieșire în natură, dar nu prea departe de drumurile asfaltate. Alura de SUV îi conferă o imagine atractivă, modernă, departe de cea a unei mașini low-cost. De altfel, Sandero Stepway este un fel de vârf de gamă pentru familia Sandero, pentru că vine cu o listă completă de dotări, completă în sensul că are cam tot ce poate oferi Dacia în acest moment. Pentru 11.100 de euro, cât costă benzinarul turbo de 0,9 l, sau 12.500 de euro, cât costă dieselul din acest test, primești de la ESP și patru airbaguri până la vopsea metalizată și sistem de navigație. Contra cost rămâne doar harta Europei pentru GPS, deoarece sistemul vine din fabrică numai cu harta României. Deci, o Dacie complet echipată încă din standard, iată un concept nou, dar foarte atractiv pentru client.

Dieselul de 1,5 l se descurcă foarte bine sub capota mașinii, dar este relativ scump în comparație cu motorizarea pe benzină de putere similară.

Dieselul de 1,5 l se descurcă foarte bine sub capota mașinii, dar este relativ scump în comparație cu motorizarea pe benzină de putere similară.

Motorizarea diesel de 90 CP este cea mai potrivită pentru Dacia Sandero Stepway, deoarece oferă un raport foarte bun între putere și consum. Chiar și cu mai mulți oameni și bagaje în mașină, micul crossover se descurcă de minune pe drumurile de munte. Consumul extraurban e rezonabil, în jurul a 7 l/100 km, dar urcă la 8,5 în oraș. Deși relativ zgomotos, reprizele viguroase pe care le oferă încă de la turații joase fac uitat acest neajuns. Un minus important ar fi lipsa celei de-a șasea trepte din cutia de viteze, care, cu siguranță, ar fi contribuit la reducerea zgomotului și a consumului la viteze de croazieră pe autostradă.

Interiorul are o serie de elemente ce fac diferența față de restul gamei Sandero.

Interiorul are o serie de elemente ce fac diferența față de restul gamei Sandero.

Interiorul se deosebește de restul gamei în special datorită tapițeriei bicolore, de bună calitate. Plasticele sunt însă cele cu care ne-a obișnuit Dacia, adică rezistente, dar dure și mai puțin plăcute la atingere. Comenzile geamurilor electrice sunt amplasate tot pe consola centrală, iar claxonul, pe maneta ce acționează semnalizarea. Am putea spune că aceste soluții fac parte deja din tradiția mărcii, deși ergonomic nu sunt cea mai bună alegere.

Per total, Sandero Stepway e cea mai bună ofertă din gama Sandero datorită felului în care îmbină abilitățile urbane cu un look atractiv și cu dotări de serie complete.

Dacia Sandero obține un rezultat bun la EuroNCAP

Articole similare

Comentarii închise.