Home Știri Top 5 sancțiuni propuse în noul Cod Rutier

Top 5 sancțiuni propuse în noul Cod Rutier

de

Noul Cod Rutier ar putea aduce sancțiuni extrem de drastice și amenzi foarte mari. Am realizat o sinteză a celor mai importante modificări propuse.

Sanctiuni cod rutier

1. Dacă o amendă nu este plătită în termen de 30 de zile, poliția poate suspenda permisul conducătorului auto până ce șoferul va face dovada plății.

2. Pentru depășirea limitei de viteză vor exista șase clase de sancțiuni. Dacă noul proiect va fi adoptat, permisul unui conducător auto se suspendă pentru două luni în cazul în care se înregistrează o depășire a limitei de viteză cu 41–50 km/h. În prezent, suspendarea avea o durată de 90 de zile și se producea doar dacă limita de viteză era depășită cu peste 50 km/h.

Sancțiunile din noul Cod Rutier se îmblânzesc

Conform proiectului de modificare a Codului Rutier, amenzile pentru depășirea limitelor de viteză pot ajunge până la 9600 de lei, echivalentul a 120 puncte de amendă.

bani

3. La trecerea pe culoarea roșie a semaforului, șoferii pot primi între 125 și 200 de puncte de amendă, iar permisul poate fi suspendat până la 2 ani. Până acum, sancțiunea era suspendarea permisului pentru 30 de zile și 4–5 puncte de amendă.

Dacă un autovehicul care trece pe culoarea roșie a semaforului produce un accident, amenda pentru conducătorul auto merge tot până la 200 de puncte, însă permisul poate fi suspendat pe o perioadă de 3 ani. De asemenea, permisul poate fi suspendat până la 4 ani dacă șoferul produce un accident cu urmări grave.

Cum influențează folosirea luminilor siguranța traficului?

4. Cei care nu poartă centura de siguranță vor risca amenzi între 720 și 1600 de lei, față de maximum 240 de lei, în prezent. Pentru aceeași contravenție vor fi acordate șase puncte de penalizare (la cumularea a 15 se suspendă permisul de conducere), în creștere de la două în prezent. De asemenea, șoferii vor fi traşi la răspundere şi pentru copiii care îi însoţesc în maşini şi nu poartă centură de siguranţă sau nu călătoresc în scaune speciale. În prezent, sancţiunea este de două–trei puncte-amendă şi două puncte penalizare. Scaunele speciale, amplasate pe bancheta din spate, pot fi folosite numai dacă acele echipamente sunt omologate.

5. Conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice se pedepseşte cu 125200 puncte de amendă şi suspendarea permisului pentru o perioadă de până la 3 ani.  Această abatere se sancţiona, conform vechiului cod rutier, cu maximum 20 de puncte şi suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Un punct de amendă este echivalent cu 10% din salariul minim brut (800 de lei)

 

 

 

Articole similare

Comentarii închise.