Home Teste Test: Toyota Auris

Test: Toyota Auris

de

8

Ruptura de trecut este cât se poate de evidentă în cazul noii generații a Toyotei Auris. Aceasta poate fi remarcată încă de la prima vedere, dar îmbunătățirile nu se opresc la designul exterior.

Text: Alexandru Gugoașă

 

Vechiul Auris a fost criticat – pe bună dreptate, am spune noi – pentru lipsa de personalitate. Toyota a luat în serios aceste critici și și-a pus serios la treabă proiectanții și designerii pentru a realiza o schimbare notabilă odată cu transferul de generații. Este ușor de observat că japonezii au mizat pe o imagine mult mai dinamică și pe linii îndrăznețe, lucru de admirat într-o clasă în care competitorii cei mai importanți se feresc să inoveze – chiar dacă posteriorul mașinii aduce întrucâtva cu Hyundai i30. Noul Auris are darul de a atrage priviri pe stradă, după cum am putut constata în Portugalia, unde a fost realizat primul test, și aceasta ar putea fi prima piatră pusă la temelia unui succes viitor.

Spatele înalt afectează vizibilitatea prin lunetă, dar pentru un look atractiv trebuie făcute și sacrificii.

Spatele înalt afectează vizibilitatea prin lunetă, dar pentru un look atractiv trebuie făcute și sacrificii.

Așa cum ziceam în debutul materialului, schimbările importante nu se limitează doar la ce poate fi observat cu ochiul liber. Auris a fost prima mașină din segmentul compact (Prius se plasează undeva între clase) care adoptă un sistem de propulsie hibrid, în fapt chiar cel de la Prius. Cu o putere totală de 136 CP, acesta promite și chiar livrează o economie considerabilă de carburant și emisii reduse. Pe traseul de test, preponderent extraurban, cu o lungime de 150 km, am obținut fără probleme un consum de 5,8 litri/100 km, chiar mai mic decât al unui diesel, după cum aveam să constatăm ulterior. Sistemul de propulsie își arată însă limitele atunci când vine vorba de performanțe. Deși pe hârtie accelerația de la 0 la 100 km/h se realizează în 10.9 secunde, mulțumitor pentru o compactă, în practică reprizele sunt penalizate de cutia E-CVT care reacționează cu întârziere și turează inutil de mult motorul. Probabil că aceste probleme vor fi însă remediate cu ocazia faceliftului.

360 de litri are portbagajul lui Auris, inclusiv cel al versiunii hibride, care are bateriile sub banchetă.

360 de litri are portbagajul lui Auris, inclusiv cel al versiunii hibride, care are bateriile sub banchetă.

Dieselului de 2,0 litri, în schimb, nu am avut ce să-i reproșăm la capitolul performanțe. Propulsorul de 124 CP oferă reprize viguroase și, în ciuda faptului că devine zgomotos la peste 2700 de rotații, e foarte plăcut în utilizarea de zi cu zi. Consumul s-a situat în jurul valorii de 7,0 litri/100 km, cu mențiunea că nu am me­najat absolut deloc mașina. Cutia de viteze ma­nuală și cu șase rapoarte are o etajare corectă și o timonerie precisă.

Test: Seat León FR 1.4 TSI (122 CP)

Trenul de rulare este confortabil, dar Auris nu se înclină prea mult pe viraje, asta și datorită centrului de greutate mai coborât față de pre­ce­denta generație. Pentru motorizările de peste 100 CP – deci, cu excepția celor de 1,33 l pe benzină și a dieselului de 1,4 l –, suspensia spate este independentă, ceea ce ajută la manevrabilitate. Direcția este precisă, dar prea ușoară în cazul hibridului, din cauza distribuției maselor, fața fiind mai ușoară decât în cazul dieselului, unde această deficiență nu e atât de evidentă. În ciuda faptului că are un hibrid avansat tehnologic în gamă, lipsesc cutiile cu dublu ambreiaj, suspensiile adaptive și motorizările mici, turbo, pe benzină, ceea ce ar putea să pună Auris într-o oarecare dificultate în Europa.

Planșa de bord masivă s-ar putea să nu fie pe placul tuturor.

Planșa de bord masivă s-ar putea să nu fie pe placul tuturor.

La interior, Toyota a mizat pe calitatea percepută, materialele folosite fiind plăcute atât vizual, cât și la atingere. Planșa de bord are un design care ar putea să nu le placă tuturor, dar ergonomia este impecabilă, comenzile clare găsindu-se grupate logic, cele pentru climatizare și infotainment fiind clar individualizate. Senzația de spațiu este foarte bună și în față, și în spate, iar portbagajul (360 l) se situează în limitele clasei, cu mențiunea notabilă că și hibridul are același volum de încărcare pentru bagaje, datorită amplasării bateriilor sub banchetă.

ams 01/2013

Test comparativ clasa compactă: Focus, Civic, i30, Astra, 308, Golf

 

Spatele înalt afectează vizibilitatea prin lunetă, dar pentru un look atractiv trebuie făcute și sacrificii.

Date tehnice

Articole similare

Comentarii închise.