Home Auto util Discuri frână – totul despre alegerea şi înlocuirea acestora

Discuri frână – totul despre alegerea şi înlocuirea acestora

de Doinita Stanciu
discuri frână

Siguranța șoferului, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic depinde de starea sistemului de frânare, în special a discurilor. Frânarea de urgență, oprirea pe o pantă – situații în care frânele trebuie să funcționeze fără cea mai mică perturbare.

Conform normelor rutiere, șoferul nu are dreptul de a conduce vehiculul dacă frânele sunt în stare defectuoasă. Pe scurt, este extrem de important să verificați vehiculul la timp, să diagnosticați orice problemă legată de discurile de frână și să o remediați.

Setul de discuri de frână face parte din ansamblul frânelor hidraulice.

Discul în sine este fabricat din metal. În timpul conducerii, se rotește paralel cu roata la aceeași viteză, iar atunci când șoferul apasă frâna, acesta se presează pe plăcuțele de frână.

Plăcuțele pot fi instalate în discuri cu etriere mobile sau fixe. Primele sunt mai populare, deoarece previn uzura neuniformă a plăcuțelor, care sunt în contact strâns cu discurile și reprezintă procesul de frânare. Efectul de apariție a frecării în momentul opririi vehiculului este însoțit de eliberarea de căldură și gaze. Discurile perforate sau crestate nu sunt necesare doar pentru frecare, ci și pentru evacuarea gazelor care pot cauza murdărirea mecanismului de frânare.

Setul de discuri de frână trebuie să aibă o bună conductibilitate termică și capacitate termică, să fie rigide și să poată rezista la impactul plăcuțelor. Produsele variază în funcție de dimensiuni, ceea ce afectează în cele din urmă dimensiunea roții potrivite. Evident, trebuie să selectați componentele potrivite pentru fiecare mașină.

Discurile de frână se uzează din următoarele motive:

 1. Caracteristici de conducere.
 2. Calitatea drumurilor.
 3. Intensitatea și timpul de funcționare.

Necesitatea de a înlocui discul este indicată de o piesă deteriorată, de creșterea distanței de frânare, de scăderea nivelului lichidului de frână și de oscilația discului în timpul frânării.

Discurile de frână pot fi înlocuite numai în perechi pe puntea față sau spate. Chiar și șoferii care conduc foarte lin trebuie să își verifice regulat discurile de frână. Pe acestea pot apărea deteriorări mecanice, așa că diagnosticul trebuie efectuat fără greș.

Experiența arată că setul de discuri de frână față sunt cel mai des înlocuite. Acest lucru se datorează faptului că partea din față este supusă unei sarcini mai mari, astfel încât discurile de pe puntea față se uzează mai des.

Procedura de înlocuire a discurilor spate și față este similară.

La majoritatea mașinilor, demontarea și instalarea acestor elemente este aproape aceeași, așa că vom lua în considerare recomandările generale.

 1. Asigurați mașina.
 2. Ridicați o parte a mașinii cu un cric și scoateți roata.
 3. Înainte de a scoate discul de frână, este foarte important să strângeți pistonul cilindrului de acționare.
 4. Scăpați de orice murdărie prezentă pe suprafața etrierului și a butucului, pentru că altfel va trebui să instalați un rulment nou.
 5. Asistentul trebuie să apese pedala de frână în timp ce ține volanul. În acest moment trebuie să deșurubați șuruburile care țin discul de frână de butuc. În cele mai multe cazuri este foarte dificil să faceți acest lucru, veți avea nevoie de un lichid numit WD-40.
 6. Îndepărtați suportul de frână și fixați-l, cu o sârmă.
 7. Scoateți plăcuțele de frână, îndepărtați elementele de prindere, precum și suportul etrierului.
 8. Fixați butucul, deșurubați complet șuruburile de fixare și scoateți discul de frână uzat.

După aceea, trebuie să instalați discul de frână, urmând toți pașii în ordine inversă. Asigurați-vă că instalați plăcuțe noi. După înlocuirea discurilor de frână, nu uitați să pompați corect frânele.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.