Motorsport Știri

Toyota GR Super Sport și Subaru Viziv Performance STI, sportivitate totală la Tokyo

Începutul acestui an este un adevărat fief al iubitorului automobilismului – avem de la Raliul Dakar-ului la nu mai puțin de trei evenimente majore: CES în Las Vegas, NAIAS la Detroit și Tokyo Auto Salon din Japonia.

Cel din urmă este probabil cel mai puțin cunoscut dintre ele – chiar dacă de fapt Consumer Electronics Show în mod teoretic nici nu ar fi avut ce căuta în această listă. Însă nu trebuie să considerăm Tokyo Auto Salon (un fel de SEMA al Asiei) vreo secundă „ruda săracă” a salonului de toamnă Tokyo Motor Show, dovadă elocventă fiind noile concepte Toyota GR Super Sport și Subaru Viziv Performance STI.


Primul, sosit parcă direct de pe circuit – de altfel Gazoo Racing, divizia de performanță Toyota – ne și atrage atenția asupra acestui aspect, GR Super Sport ar putea sta foarte bine alături de proiectele inspirate din lumea Formulei 1 de la Mercedes-AMG (Project One) și Red Bull/Aston Martin (Valkyrie). În mod efectiv avem parte de un prototip al eforturilor constructorului din FIA World Endurance Championship (WEC), pregătit parcă pentru producția de serie. Nici un detaliu încă despre acest aspect, dar măcar știm că atât șeful Gazoo Racing cât și Akio Toyoda, președintele Toyota, au făcut aluzii destul de directe cu privire la intenția de a lansa un supercar hibrid în anii ce vin. GR Super Sport este o derivare directă a experienței din categoria LMP1, cu elemente și componente preluate direct de pe modelul de curse TS050 Hybrid. Propulsia este asigurată de un tren de rulare hibrid cu un V6 biturbo de 2,4 litri capabil în total de 986 CP/1000 PS.


Tot în cadrul ediției de anul acesta a Tokyo Auto Salon va debuta și noul concept Subaru Viziv Performance STI – o urmare directă a prototipului Subaru Viziv Performance prezentat anul trecut în octombrie în cadrul Salonului Auto de la Tokyo (citim Tokyo Motor Show, ca să nu ne încurcăm). Cu siguranță toată lumea se așteaptă de acum ca Subaru să intre în linie dreaptă cu pregătirile pentru noua generație a sportivei WRX STI, prototipul de la Tokyo servind drept un excelent aperitiv. Cele două concepte sunt de fapt extrem de asemănătoare, cu noua versiune având parte de modificări puține – dar elocvente, precum logo-urile Subaru Tecnica International și echiparea cu o aripă deportantă masivă în spate.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta