Știri Video

(Video) Ce se mai întâmplă prin Asia – Lexus ES, Nissan Armada și China „open”

Avem un preambul pentru noua generație Lexus ES, care arată fix precum un frate mai mic al limuzinei LS, un Nissan care vrea să facă „Armada” la vânătorii de munte și o China care într-o răsturnare de situație surprinzătoare, vrea să îmbrățișeze capitalismul auto din 2020.

Lexus se pregătește fără mare grijă de lansarea oficială a noii generații a sedanului de clasă medie ES, programată pentru 25 Aprilie în China la Salonul Auto de la Beijing – dacă ținem cont de faptul că cel mai nou set de poze „teaser” sunt de fapt cât se poate de grăitoare, nelăsând imaginației mai nimic, cel puțin în ceea ce privește designul exterior. Nu ne deranjează, deoarece ES este o picătură din fratele mai mare LS, care este una dintre cele mai „energice” limuzine din clasa mare. Desigur, toate detaliile le vom afla abia pe 25 aprilie, atunci când își deschide porțile Auto China 2018.


Este adevărat, Armada este de fapt versiunea americană a faimosului Patrol, însă este totuși corect să-l încadrăm la categoria „modele asiatice” datorită locației de producție – acasă în Japonia. Iar nostalgicii – care își aduc aminte de zilele când marele off-roader japonez patrula și prin regiunea europeană (nu doar prin America drept Armada, sau ca el însuși în Asia Pacific, Rusia sau Orientul Mijlociu) – ar putea avea câteva cuvinte de laudă pentru decizia celor de la Nissan de a construi Armada Mountain Patrol. Mai ales că pe parcursul a câteva săptămâni, marca japoneză acceptă voturile vizitatorilor conturilor sale de Instagram și mult-hulitul Facebook cu privire la elementele cu care să doteze acest SUV foarte special.


Și nu în ultimul rând ajungem și în China, unde autoritățile comuniste au anunțat decizia de a implementa un plan „capitalist” ce prevede liberalizarea industriei auto până în 2020. Guvernul central a oferit recent surpriza de a anunțat apropiata renunțare la regulile protecționiste ce guvernau din 1994 industria auto pe cea mai mare piață de automobile din lume. Momentan, pentru a comercializa automobile fără taxe de import extrem de mari, producătorii auto străini trebuie să inițieze o companie de tip joint venture cu un constructor auto local, iar în cadrul noii firme nu au dreptul să dețină mai mult de jumătate din acțiuni.


Restricțiile vor fi însă ridicate gradul, începând cu anul acesta, inițial doar pentru companiile care vând automobile electrice în China – țară care se confruntă cu o situație catastrofală pe partea de control a calității aerului. Cel mai probabil în afară de Tesla și Nissan, care au deja programe foarte bune în segmentul electric, alți producători nu vor profita imediat de noile reguli – datorită relațiilor extrem de bune pe care le au deja în cadrul joint-venture-urilor deja stabilite în China. Interesantă decizie totuși, dacă ținem cont de „războiul” comercial în curs de desfășurare dintre China și SUA…