Home Știri (Video) Corsa-e plus Citigoᵉ iV, sau puterea SUV cu M50i

(Video) Corsa-e plus Citigoᵉ iV, sau puterea SUV cu M50i

de Aurel Niculescu
(Video) Corsa-e plus Citigoᵉ iV, sau puterea SUV cu M50i

Opel a prezentat a șasea generație a subcompactei în versiunea Corsa-e, în timp ce Skoda este EV și mai mic cu noul Citigoᵉ iV. Fanii segmentului SUV pot merge în Rusia pentru noul Renault Arkana sau prin teritoriile teutonice cu noile X5 M50i şi X7 M50i.

Opel a decis să pună în prim plan strategia sa de electrificare, iar după Grandland X PHEV au adus pe covorul roșu ce-a de-a șasea generație Corsa în varianta complet electrică, denumită cât se poate de simplu Corsa-e. De altfel, eficiența pare cuvântul de ordine – noul stil este cât se poate de exact în păstrarea tradiției, însă în același timp suficient de proaspăt pentru a nu intra în veșnica dezbatere a teoriei evoluție versus cea a revoluției. Corsa alege fix calea de mijloc – nimeni nu va confunda generațiile, însă în același timp majoritatea fanilor o vor recunoaște ca parte din familie instantaneu.Liniile moderne sunt mai accentuat sportive – de remarcat tratamentul dual-tone al nuanțelor caroseriei – iar caroseria este cu siguranță mai ușoară datorită trecerii la noua platformă CMP (e-CMP în cazul Corsa-e). Detalii precise nu avem încă – Opel va prezenta mai multe date tehnice odată cu apariția restului versiunilor de propulsie, cel mai probabil. Știm că lungimea a rămas aceeași – 4,06 metri, însă înălțimea a coborât cu 48 de mm. Corsa-e are parte de toate deliciile tehnologice prezente în clasele superioare – faruri IntelliLux LED cu funcție matrix apar pentru prima oară în clasa mică, tempomat adaptiv, funcție „flank-guard”, asistență la parcare, sistem de recunoaștere a semnelor, etc. În plus, în habitaclu, Corsa-E oferă standard un sistem de infotainment cu ecran de 7 inch – sau opțional Multimedia Navi Pro cu display de 10 inch, plus serviciile telematice „Opel Connect” și acces din aplicația „myOpel” la funcțiile EV.


La fel ca recentele DS 3 Crossback E-Tense și Peugeot e-208, noua Corsa-e primește pentru prima oară un sistem de propulsie integral electric. Motorul electric are tot 136 CP / 260 Nm și acumulatorii tot 50 kWh – o capacitate care depășește anumiți rivali din clasa compactă și oferă o autonomie WLTP de 330 km. Modurile de condus sunt Normal, Eco și Sport, iar hatchback-ul electric poate atinge 50 km/h în 2,8 secunde și 100 km/h în 8,1 secunde. Și încărcarea este rapidă – la stațiile DC se poate ajunge la 80% din capacitatea baterii în 30 de minute.


A trecut ceva vreme de când Volkswagen a prezentat e-up! – însă Seat cu e-Mii și de acum și Skoda cu Citigoᵉ iV au reîntregit familia de citadine. Cea mai îndrăzneață abordare pare cea a denumirii neobișnuite (însă presupunem că iV reprezintă apartenența la familia EV Skoda, la fel cum este ID. la VW). Altfel, noua citadină electrică arată aproape identic cu versiunile clasice, doar că în locul motorului cu combustie internă apare unul electric de 82 CP și 210 Nm. Suficient pentru citadina de 3597 mm lungime, care poate atinge 100 km/h în 12,5 secunde și rezolvă repriza 60-100 km/h în 7,6 secunde, cu viteza maximă stabilită la 130 km/h.Există însă un detaliu care îl deosebește pe Citigoᵉ iV de fratele electric e-Up! – acumulatorii Li-Ion cu 168 de celule au o capacitate de 36,8 kWh, mult peste cei 18,7 kWh ai fratelui teuton (autonomie 160 km NEDC). Drept urmare, modelul ceh poate parcurge până la 265 km (WLTP) – iar reîncărcarea rapidă la 80% durează 60 de minute la un încărcător CCS DC de 40 kW. Un wallbox de 7,2 kW va avea nevoie de 4 ore și 8 minute pentru o încărcare completă, în timp ce o priză domestică se va întinde pe parcursul a peste 12 ore și jumătate. Skoda oferă Citigoᵉ iV doar în versiunea cu cinci portiere, nuanțele Sunflower Yellow, Tornado Red, și Candy White fiindu-i rezervate în exclusivitate.Renault a prezentat anul trecut în Rusia prima sa încercare din segmentul coupé-SUV – conceptul Arkana. Acesta s-a metamorfozat de acum într-un produs de serie, disponibil inițial în Rusia drept o alternativă mai accesibilă la modele compacte precum BMW X4 sau Mercedes-Benz GLC Coupé. Versiunea de serie este aproape identică cu prototipul de la Salonul Auto de la Moscova din 2018, iar interiorul ne atrage atenția în mod special – datorită împrumutului de tehnologie de la Dacia. Poate că Arkana nu va ajunge și la noi, însă cu siguranță nu ne-ar deranja ca interiorul său să servească drept sursă de inspirație pentru viitorul facelift al Daciei Duster.


BMW are grijă să le ofere fanilor săi motive pentru a se înscrie în trendul pasiunii pentru modele SUV – constructorul bavarez a prezentat recent un nou vârf al gamei de motorizări pentru modelele X5 și X7 – M50i. Tehnologia TwinPower Turbo de pe motorul V8 livrează un total de 530 CP și 750 Nm, suficient pentru ca X5 M50i să demareze de la 0 la 100 km/h în 4,3 secunde, iar X7 M50i să rezolve sprintul în 4,7 secunde. Pentru un plus de M GmbH, noile SUV-uri au sistem de evacuare sport M standard, diferențial sport M și tehnologie a suspensiei specifică.

(Video) Corsa-e plus Citigoᵉ iV, sau puterea SUV cu M50i

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?