Știri Tehnologie Video

(Video) Seria 1 e Superb iV sau poate Scout

(Video) Seria 1 e Superb iV sau poate Scout

A treia generație BMW Seria 1 este complet regândită din punct de vedere tehnic. Skoda a decisă că este timpul pentru un plus de plug in pentru faceliftul modelului de vârf Superb. Iar aventurierii primesc ce nici nu au visat – un Superb Scout.

Constructorul german începe de la baza „piramidei” de modele o nouă eră – cea de-a treia generație Seria 1 se metamorfozează precum Seria 2 într-un model dotat cu arhitectura cu tracțiune față a grupului BMW. Sportiv, cool, sigur şi elegant, cu un design împrospătat şi noutăți de conectivitate, noul Seria 1 aduce cu sine și o creștere semnificativă a spațiului interior. Există și un detaliu – nu toate modelele vor fi oferite cu FWD, deoarece BMW pune la dispoziție și sistemul de tracțiune integrală xDrive.BMW Seria 1 va apărea în fața publicului la toamnă, la IAA de la Frankfurt am Main, în septembrie, cu lansarea de piață programată rapid, pentru 28 septembrie 2019. Primele două generații Seria 1, cu tracțiune spate, au fost produse în mai mult de 1,3 milioane de exemplare. De acum, a treia generație va fi disponibilă doar ca model cu cinci uşi, dimensiunile fiind asemănătoare cu ale modelului precedent – mai scurt cu cinci milimetri, la o lungime de 4319 milimetri și cu un ampatament redus cu 20 mm la 2670 de milimetri, în timp ce lăţimea a crescut cu 34 de milimetri la 1799 mm iar înălțimea cu 13 mm la 1434 mm. Totuși, în habitaclu există semnificativ mai mult spaţiu – locurile din spate și portbagajul sunt principalii beneficiari.La fel ca în cazul modelelor din clasele superioare, la Seria 1 cei doi „rinichi” ai grilei radiatorului se unesc în mijloc, dimensiunile acesteia fiind și ele extinse – iar varianta sportivă M135i xDrive adoptă un design mesh tridimensional, în locul clasicelor bare ale grilei. Farurile, opțional integral cu tehnologie LED, sunt de acum înclinate, în timp ce linia laterală este dotată cu suprafețe sculptate de forță – nu lipsește nici deja tradițională curbă Hofmeister a montantului C. Jantele variază între 16 și 19 inch, în premieră, iar în spate principalele noutăți au legătură cu ansamblul stopurilor, acum de dimensiuni sporite și opțional cu tehnologie full-LED.


Noul acoperiș panoramic electric lasă mai multă lumină să intre în interior, unde seara utilizatorii se pot juca cu noile benzi decorative luminoase opționale – care in în trei stiluri diferite, cu şase culori ce pot fi schimbate. În versiunea de vârf, noul cockpit este dotat cu sistemul BMW Live Cockpit Professional, dotat cu două ecrane de câte 10,25 inch – precum și, pentru prima dată, cu Head-Up Display, color integral şi cu diagonală de 9,2 inch. Cel mai important, interiorul de pe Seria 1 este mult mai spaţios: pasagerii din spate primesc 33 mm pentru picioare, 19 mm la nivelul capului, 13 milimetri la la nivelul coatelor, în timp ce șoferul și pasagerul din dreapta au un spaţiu mai mare cu 42 de milimetri la acest capitol. Capacitatea portbagajului este de acum de 380 de litri – plus 20 litri, cu un total de 1200 litri.


Seria 1 sosește cu patru linii de echipare – Advantage, Luxury Line, Sport Line sau M Sport, în timp ce M135i xDrive se află în propria ligă. BMW a acumulat experiență cu tracțiunea față, iar Seria 1 preia elemente de la alte modele, precum tehnologia ARB (control continuu pentru limitarea patinării roţii) de la i3s. Își mai face apariția și tehnologia BMW Performance Control, iar suspensia standard poate fi înlocuită cu cea M Sport cu o gardă la sol redusă cu 10 mm, sau adaptivă cu VDC (control variabil al amortizoarelor). Cei care își doresc altceva decât tracțiune față pot alege versiunile 120d xDrive sau M135i xDrive – standard cel din urmă este dotat și cu nou dezvoltatul diferenţial mecanic Torsen cu patinare limitată dedicat roților față. Modelul de vârf primește, în plus, transmisia Steptronic Sport cu opt rapoarte, un mod Launch Control (tot cuplul de 450 Nm oferit din primele două trepte), direcţie M Sport sau frânele M Sport (cele două, opționale și pe alte modele Seria 1).


La startul comercializării, noua generație va fi disponibilă cu motorizări cu trei şi cu patru cilindri – trei versiuni diesel și două pe benzină. Puterea variază între 116 CP la BMW 116d şi 306 CP la M135i. Cel din urmă sprintează la 100 km/h în 4,8 secunde (4,7 secunde cu pachetul M Performance, disponibil din noiembrie 2019), ajungând la o viteză maximă limitată la 250 km/h. Transmisiile oferite sunt în număr de trei – manuală cu șase rapoarte, Steptronic cu dublu ambreiaj, cu şapte trepte (118d şi 120d xDrive) sau Steptronic Sport cu opt de pe M135i.Skoda a decis că este timpul pentru o binemeritată înnoire a modelului vârf de gamă Superb, alternativa cehă la tradiționalistul VW Passat. Deoarece schimbările foarte discrete la nivel stilistic sunt deja norma la mărcile grupului VAG, Skoda plusează prin prezentarea noilor versiuni plug in hybrid și Scout. La nivelul designului, grila radiatorului a fost restilizată, farurile au fost modificate și adoptă tehnologie full-LED matrix, în timp ce bara schimbată aduce un plus de 8 mm la sedan și 6 mm la wagon la capitolul lungime. Culorile noi includ nuanțele Race Blue și Crystal Black, avem noi jante de 18 sau 19 inch, iar stopurile LED sunt acum străbătute de o bară cromată ce ne distrage atenția de la literele „SKODA” de pe hayon.În interior modificările sunt și mai subtile, în timp ce sub capotă avem o atmosferă familiară – 1.5 TSI de 150 CP, 2.0 TSI cu DSG și 190 sau 272 CP. Există în continuare și TDI – de 1,6 litri (120 CP) și 2.0 Evo cu 150 sau 190 CP. Versiunile superioare sunt oferite cu AWD. Cea mai mare noutate este însă reprezentată de introducerea primului sistem plug in hybrid. Acesta combină un 1.4 TSI de 156 CP cu un motor electric de 115 CP și o transmisie DSG cu șase rapoarte – o structură în oglindă cu a modelului Passat GTE. Superb iV are un total de 218 CP și acumulatori de 13 kWh ce îi permit o autonomie complet electrică de maxim 55 km conform WLTP. Versiunea iV are și un impact negativ – asupra volumului cargo: de la 625 la 485 litri pentru sedan și de la 660 la 510 litri pentru Combi.

Aceeași problemă nu se va manifesta și la Superb Scout, un demn urmaș în ale aventurilor pentru vechiul Superb Outdoor de pe generația anterioară. Pentru prima oară Superb primește și o versiune Scout, un Superb Combi transformat într-o adevărată alternativă la panoplia de SUV-uri de pe piață. Avem AWD, o mulțime de protecții de caroserie din plastic, precum și o suspensie regândită și înălțată cu 15 mm, alături de protecții pentru părțile inferioare ale caroseriei și chiar și un mod off-road dedicat. Printre exclusivități numărăm nuanța de caroserie Tangerine Orange, sau jantele standard de 18 inch și cele opționale de 19 inch cu finisare în două culori. La fel ca în cazul modelelor Octavia, Karoq și Kodiaq Scout, și Superb Scout este disponibil doar cu motorizările de vârf – TSI de 272 și TDI de 190 CP.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE