Home Motorsport (Video) De la Paris și până în Texas – de serie, conceptual sau pentru târg

(Video) De la Paris și până în Texas – de serie, conceptual sau pentru târg

de Aurel Niculescu

Honda a decis că Salonul Auto de la Paris este locul perfect pentru a dezvălui varianta de serie CR-V Hybrid, Infiniti gândește viitorul electrizant cu ajutorul tehnologiei hibride din F1 prin Project Black S, Smart celebrează 20 de ani de existență… iar peste ocean noutățile abundă și ele din plin.

Mai este un pic până când fanii automobilului vor invada capitala Franței – Paris – pentru spectacolul reprezentat de ediția 2018 a Salonului Auto de la Paris, astfel încât noutățile continuă să ni se dezvăluie puțin câte puțin. Honda spre exemplu, la un an de la Salonul Auto de la Frankfurt când a prezentat versiunea „prototip”, ne arată în sfârșit versiunea de serie a SUV-ului CR-V în versiune hibridă. Nici o surpriză, deoarece designul este virtual neschimbat, iar în plus avem și detaliile tehnice cu privire la varianta comercializată în Europa.


Noul CR-V Hybrid va fi disponibil cu tracțiune față sau integrală, sub capotă fiind amplasat un i-VTEC pe benzină de 2 litri ce lucrează în combinație cu un singur motor electric pentru un total combinat de 184 CP / 315 Nm – consumul NEDC fiind de 5,3 / 5,5 litri per 100 km în funcție de sistemul de tracțiune ales.


Infiniti este un pic în urmă cu electrificarea – va începe din 2021, cu spectaculosul Q Inspiration Concept servind drept bază pentru o nouă platformă electrificată. Până atunci, ne mai arată în mod conceptual viziunea sa – cu ajutorul Project Black S, care împrumută tehnologie hibridă din F1. Drept urmare, conceptul are parte de un sistem unicat de recuperare a energiei, ce include trei MGU (unitate motoare/generatoare): un MGU-K pentru recuperarea energiei cinetice din timpul frânării și două MGU-H care recuperează energie de pe urma căldurii produse de gazele evacuate. Astfel, constructorul spune că este posibilă producerea energiei electrice și la frânare și în timpul accelerării – puterea totală fiind de 565 CP (și cu ajutorul unui propulsor VR30 3.0 turbo V6) pentru un sprint la 100 km/h în mai puțin de 4 secunde.


Smart – marcă ce anul acesta aniversează două decade de existență – a pregătit pentru Paris un concept aniversar foarte special. Smart Forease calcă pe urmele înaintașilor săi – Crossblade din 2001 și Forspeed din 2011 – fiind un „speedster” minuscul, dotat cu propulsie electrică. Influența modelelor de serie este evidentă, însă Forease adoptă o parte superioară absolut minimalistă – parbrizul este foarte scund, plafon nu există, iar în spate nu este nici urmă de lunetă sau de acoperiș. Forease nu este doar un design adorabil – ci și un demonstrator al viziunii Smart. Este bazat pe modelul standard EQ ForTwo Cabrio, deci poate fi condus fără probleme – fiind în același timp complet electric. Iar Smart ne aduce aminte că deja ei au pornit pe calea electrificării – în SUA, Canada sau Norvegia doar modelele EV mai sunt disponibile, cu Europa gata să adopte aceeași strategie din 2020.Peste ocean se întâmplă tot felul de lucruri – spre exemplu Porsche și-a luat viza de SUA pentru a participa la Porsche Rennsport Reunion VI (27-30 septembrie) și a aduce în atenția fanilor americani, dar și globali… noul Porsche 935. Dacă numele vă sună cunoscut este pentru că suntem puși în fața unui clasic instant – un fel de Mona Lisa cu adresă de domiciliu la Stuttgart: spre sfârșitul anilor ’70 modelul 935 avea o carieră de succes în motorsport. Acesta era afectuos poreclit „Moby Dick” – nu neapărat datorită personalității, cât mai ales datorită adopției soluție tehnice „long-tail”.


Acum Porsche a decis că este timpul ca modelul 935 să renască și să înnebunească fanii Porsche cu disponibilitatea sa… stelar de absentă: 77 de exemplare vor fi construite, fiecare costând €700.000. După cum vedeți, totul se învârte în jurul cifrei 7 – aniversarea de 70 de ani a mărcii, sistem de propulsie de 700 CP… Noul 935 nu este legal, ci un model dedicat circuitelor, bazat pe spectaculosul 911 GT2 RS și modificat pentru a fi mai puternic și mai ușor – greutatea totală fiind de 1379 kg.


Pentru că astăzi avem o abundență de noutăți cu aromă americană, truck-urile nu aveau cum să lipsească din peisaj. Spre exemplu, Chevrolet a decis că este timpul să arate polivalența inerentă a noului Silverado cu ajutorul a nu mai puțin de patru concepte, toate menite să atragă atenția asupra gamei de accesorii disponibile ca dotări din fabrică. Cele patru concepte – High Country, LTZ Concept, RST Off Road și RST Street – au fost gândite drept oportunitatea perfectă de a vizualiza noul catalog de accesorii pentru Silverado, fiind prezentate la cunoscutul „State Fair of Texas”.


Tot la același „târg” devenit un show extravagant în cunoscutul stil debordant american, a sosit și Ram cu a sa nouă serie specială 2500/3500 Heavy Duty Longhorn “Ram Rodeo” Edition. Noul pickup își merită din plin renumele de „truck – camion” deoarece va putea căra/tracta aproape orice, oferind în același timp un nivel maxim de confort și lux celor aflați la bord. Ram Rodeo este bazat pe deja foarte luxoasa variantă Longhorn și adaugă elemente care ar face invidios chiar și un posesor de Rolls (dacă acesta a fost cowboy într-o viață anterioară) – piele Black/Cattle Tan, jante de 20 inch (17 inch pentru versiunile cu punte dublă), suspensie pneumatică spate, cameră pentru benă, etc.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.