Home Știri (Video) Cross… over – de serie sau aftermarket

(Video) Cross… over – de serie sau aftermarket

de Aurel Niculescu

Industria auto este vizibil înamorată de curentul crossover, însă trebuie să recunoaștem că mai nou cam tot ce apare în multitudinea de nișe inventate de producători poate fi un „cross” în ceva… sau altceva.

Ca să dăm „Cezarului” ce este al său adică un „cross”, trebuie să vorbim înainte de toate despre noul Volvo V60 Cross Country. Nu de alta, dar suedezii pot fi creditați cu pionieratul în segmentul break-urilor pregătite de mici aventuri în teren accidentat, primul exemplar din seria Cross Country fiind lansat acum mai bine de două decade. Cel mai nou model din seria 60 și utilizator al platformei SPA, V60 Cross Country este evident o variantă ceva mai robustă a station wagon-ului compact. Avem gardă la sol cu un plus de până la 75 mm, precum și elemente specifice incursiunilor în afara drumurilor asfaltate – însă nu prea multe și toate foarte discrete, parcă pentru a nu afecta suavul stil de design scandinav.Standard, V60 Cross Country are AWD, mod de condus „Off-Road”, dar și sisteme avansate de asistență și siguranță. Am putea menționa sistemul „Active City Safety”, care recunoaște inclusiv animalele mari (culmea, într-un Cross Country chiar are logică!), dar și sistemul semi-autonom Pilot Assist. Momentan, singurele motorizări oferite sunt T5-ul pe benzină și D4 diesel, cu versiuni mild hibrid și plug in hibrid aflate în pregătire.


Peugeot nu sunt singurii care vor vizita Salonul Auto de la Paris în modul plug in hibrid. Colegii de concern de la DS Automobiles au pregătit propriul meniu de eficiență electrificată – DS 7 Crossback E-Tense. Aceasta este varianta de serie a conceptului prezentat nu cu mult timp în urmă și se inspiră direct din trenul de rulare pregătit de Peugeot pentru 3008 Hybrid 4, oferind astfel tracțiune integrală și un total de 300 CP. Estetic, E-Tense nu diferă foarte mult – jante de 19 inch, emblemă „E” pe schimbătorul de viteze și o nouă culoare, Crystal Grey.


Ascunse sub caroserie se află propulsorul de 1.6 litri PureTech pe benzină de 200 CP, dublat de câte un motor electric pentru fiecare punte, de câte 110 CP – împreună livrează un maxim de 300 CP și 450 Nm pentru o performanță foarte bună pentru un SUV: 100 km/h în doar 6,5 secunde. În plus, fără a răpi din spațiul alocat pasagerilor sau portbagajului, sub planșeu se află acumulatorii de 13.2 kWh care oferă o autonomie maximă EV de 50 km WLTP, la viteze de până la 135 km/h. Datorită experienței acumulate în Formula E, DS 7 E-Tense are parte și de un sistem unicat de recuperare a energiei. Reîncărcarea variază între 8 și 2 ore în funcție de soluția aleasă – o priză standard sau „wallbox” de 6.6 kW.


https://youtu.be/vjZxV0eo1Ak
Deja prezent pe piață, Hyundai i30 Fastback deja nu mai este chiar atât de extravagant penru publicul larg – astfel încât sud-coreenii par să fi decis să condimenteze oferta. Astfel a luat naștere noul vârf de gamă i30 Fastback N, un model considerat drept „primul coupé hot în cinci uși din segmentul C”. Dincolo de categorisirea absolut aiuristică, iată cum Hyundai a reușit un „cross” între zona hot hatch și a sedan-urilor de performanță, i30 Fastback N fiind frate bun cu i30 N.Astfel, sub capotă respiră propulsorul de 2 litri turbo pe benzină, livrat în două versiuni – Standard Package de 250 sau Performance Package de 275 CP. Ambele produc același cuplu maxim – 353 Nm (378 cu overboost) și ating aceeași viteză de top, de 250 km/h. Desigur, versiunea Performance va accelera ceva mai rapid la 100 km/h – 6,1 versus 6,4 secunde pentru Standard Package. Cu un portbagaj de 450 / 1351 litri și aceleași caracteristici practice întâlnite la versiunea clasică, i30 Fastback N rămâne utilizabil zilnic. Este însă și pregătit de câteva ture de circuit – cu ajutorul sistemului N Grip Control, care oferă modurile Eco, Normal, Sport, N și N Custom.


Italienii știu foarte bine să iasă din tipare – iar astăzi avem nu unul, ci două exemple concludente. La timp pentru apropiatul Halloween, Maserati a decis să adopte un look întunecat pentru sedan-ul Ghibli, anunțând pentru octombrie lansarea în Europa a seriei speciale Ribelle. Doar 200 de exemplare vor fi construite, dotate la exterior cu noua nuanță Nero Ribelle, dar și jante de 19 inch negre cu inserții și etriere de culoare roșie. Interiorul adoptă nuanța sângerie drept temă principală – iar consola centrală are parte de inserții din lemn Piano Black – clienții putând opta pentru oricare dintre motorizările modelului în combinație cu Ribelle.


Fiat a decis să ne reamintească – de parcă mai există cineva pe planetă care nu are cunoștință de inspirația vintage – cât de retro este modelul 500. Avem astfel noua serie specială Fiat 500 1957 Edition, de fapt o reeditare a ediției cu același nume vândută cu câțiva ani în urmă și reiterată în urma presiunii publicului. Noul model va fi disponibil în SUA din această toamnă, pe versiunea standard și convertible, oferind clienților o multitudine de elemente care evocă timpurile de mult apuse – detalii dual tone, culori vintage Celeste Blue, Chiaro sau Bianco, jante de 16 inch asortate și elemente de sonoritate italiană la interior, precum inserțiile de piele Marrone sau Avorio.Să facem acum o trecere (to cross în engleză înseamnă a traversa) în zona aftermarket. Iar acolo ne reîntâlnim cu vechile cunoștințe de la Brabus, tunerul german fiind foarte prompt în a satisface dorința clienților de a avea noul Mercedes-AMG G63… în versiunea de pe altă planetă! Brabus 700 Widestar și-a făcut cunoscută prezența la Monaco Yacht Show, unde a impresionat audiența multimiliardară cu aspectul exterior dur și interiorul… pur. Adică pur și simplu impresionant, dar mai ales dezlănțuit.


Astfel, propulsorul twin turbo V8 de 4 litri de la AMG a trecut prin furcile caudine ale antrenamentului Brabus pentru a dezvolta de acum fix 700 CP și 950 Nm – suficient pentru a atinge 100 km/h în 4,3 secunde și o viteză maximă de 240 CP. Dacă un G de la Brabus tot nu este suficient de impresionant, înseamnă că aveți nevoie de ceva dincolo de limita bunului simț a curentului hardcore. Așadar, v-ar putea impresiona măcar unul din cele trei modele de la Mil-Spec, Hennessey sau Roshel. Mil-Spec le propune nostalgicilor o reinterpretare a Hummer-ului H1 sub forma unui monstru – H1 Track Titan este însă un monstru dedicat… curselor.


Modificat pentru a-l transforma dintr-un off-roader aparent capabil să depășească în greutate un avion de pasageri, Track Titan arată pregătit de o cursă pe asfalt… în Marele Canion american. Și da, pare o „șaorma” de curse cu de toate: AWD cu diferențial blocabil, suspensie coilover, frâne Wilwood și un diesel Duramx de 6,6 litri de 800 CP… Dacă vreți totuși capabilități off-road impresionante, ar fi bine să vă reorientați către Hennessey Goliath 6X6. Ce avem noi aici este tot o creație de tip „savantul nebun” – noul Chevrolet Silverado Trailboss, în versiune 6×6 și dotat cu un kit HPE700. Asta înseamnă 705 CP și 915 Nm – suficient pentru un sprint la 100 km/h în aproximativ 5 secunde… pe șase roți!


Dacă nici măcar așa nu vă declarați mulțumiți mai avem un singur as în mânecă – Roshel Defence Solutions Senator APC – un model destinat… cel mai probabil apocalipsei. Lăsând gluma deoparte, acest „SUV” civil este în mod efectiv un „armored personnel carrier” de nivel militar – pe românește echivalentul unui TAB – transportor auto blindat. Iar destinația sa războinică este cât se poate de evidentă – armură, turelă, sistem CBRN (protecție împotriva atacurilor de tip chimic, biologic, radiologic și nuclear)…

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.