Home Știri (Video) Ediții speciale, concepte și… Lego

(Video) Ediții speciale, concepte și… Lego

de Aurel Niculescu

Și managerii de la Google se bucură de trecere… pe lângă constructori de ultra-lux, însă noi am putea fi mai atrași de edițiile speciale propuse de Audi și Jeep în timp ce ne gândim la timpuri apuse datorită unui concept Lada și la întoarcerea la perioada copilăriei… mulțumită ideilor năstrușnice ale companiei Lego.

Pebble Beach Concours d’Elegance a marcat câteva premiere foarte interesante – una dintre ele fiind și foarte exclusivista versiune unicat a seriei speciale Rolls-Royce Dawn Black Badge, creată special pentru Benjamin Treynor Sloss. Dacă sunteți pasionați de ceea ce se întâmplă prin Silicon Valley veți recunoaște numele – dacă nu, nici o grijă, vă spunem noi: Sloss este VP al departamentului de inginerie de la… Google. Evident, nici o surpriză că își permite un model unicat – sau că a primit cheile personal de la Torsten Müller-Ötvös, CEO-ul Rolls-Royce. Culorile – galben și albastru marin – sunt realizate special (primul este denumit Superflare, iar al doilea Pikes Peak Blue în onoarea interesului pentru motorsport arătat de Sloss) și prezente peste tot, inclusiv la interior: piele albastru marin închis, cusături galbene și logo-uri RR.


Tot strict pentru America a fost realizată și ediția specială Audi A4 Ultra Sport – model care omagiază dispariția cutiei de viteze manuale de pe modelele A4 din SUA și care va fi disponibil în doar 40 de exemplare. Însă acest detaliu nu este totul – clienții vor avea parte și de amortizoare adaptive, de direcție sport, vopsea Quantum Gray la exterior cu inserții „titanium black”, elemente din fibră de carbon și jante de 19 inch cu finisare titanium. Interiorul are în schimb parte de inserții Alcantara, volan sport teșit, pedalier din oțel inoxidabil și elemente Audi Sport RS cu aspect de fibră de carbon.


Jeep este generos cu fanii săi – oferind doritorilor noul Wrangler Moab Edition ca pachet bonus pentru versiunea Sahara, iar diferențele față de varianta standard variază de la notabile la subtile: pneuri masive de 32 inch all-terrain, jante negre de 17 inch de pe Rubicon, dar și tratament „întunecat” pentru anumite elemente ale caroseriei. Și mai multe elemente de la Rubicon – capota sau parașocurile din oțel – sunt combinate elegant cu un hard top în culoarea caroseriei. Elementele mecanice adiționale demne de menționat includ sistemul Selec-Trac, diferențialul spate cu alunecare limitată și numeroase sisteme de asistență incluse în „Safety Group”. Habitaclul are parte de tapiserie din piele, sistem de infotainment Uconnect cu ecran tactil de 8,4 inch și navigație, precum și sistem audio de la Alpine – cu nouă incinte.


Înapoi în Europa – oarecum – descoperim la Moscow International Auto Salon din Rusia un interesant concept – 4×4 Vision. Denumirea este, desigur, cât se poate de generică – însă producătorul Lada ne duce automat cu gândul la faimosul SUV Niva, model care înainte de Dacia Duster (și înainte de „democrație”) era singurul automobil de teren cu adevărat accesibil pentru români. Servind drept un preambul pentru viitoarea generație Niva, 4×4 Vision ar putea avea mai multe decât credem în comun cu SUV-ul românesc – să nu uităm de faptul că proprietarul Lada, AvtoVAZ, este la rândul său „frate” de concern în cadrul Alianței Renault Nissan cu Dacia…


Studiul imaginat de șeful designer-ilor Steve Mattin și echipa sa este cât se poate de modern – similarități cu Niva fiind foarte greu de depistat (poate forma capotei și a aripilor spate), iar interiorul este cât se poate de ancorat în realitatea secolului XXI. Alura agresivă este ajutată de prezența jantelor de 21 inch sau a luminilor față/spate LED – în timp ce zona destinată șoferului este dominată de elemente high-tech: display pentru instrumentele de bord, un al doilea ecran pentru sistemul de infotainment, transmisie automată cu reductor și chiar sistem de climatizare cu două zone, pentru un confort sporit. Nici un detaliu nu a fost oferit despre partea tehnică – în afara faptului că prototipul beneficiază de propria „platformă specială”.Frumusețea intrinsecă a unui obiect se măsoară uneori în unități minuscule… argument pe care pasionații de creații din piese Lego îl cunosc foarte bine… Însă și compania este perfect conștientă de fascinația pe care o exercită asupra fanilor de toate vârstele. Pentru a demonstra veleitățile liniei Lego Technic – apărută încă din 1977 – compania a decis să transpună modelul propriu de Bugatti Chiron… în mărime naturală. Mai mult de atât – în ciuda faptului că nu au fost folosite alte piese decât cele Lego – această replică poate fi condusă! Secretul este că între cele un milion de piese Lego Technic se regăsesc și 2304 motorașe Lego Technic, care după ce a fost finalizată asamblarea – împreună cu procesul de dezvoltare a durat 13.438 ore (!) – oferă o putere totală de… 5,3 cai putere.


Interiorul și exteriorul recreează în detaliu un Chiron real – planșa de bord, volanul, scaunele, spoilerul spate, vitezometru, faruri și stopuri. Acum, să mai oferim ceva date pasionaților de cifre: 2304 motorașe, 4032 roți dințate, 2016 axe, o greutate totală de 1500 kg și 5,3 CP cu 92 Nm pentru o viteză teoretică… de doar 20 km/h. Lego a marcat premiere importante cu acest incredibil efort ingineresc – nu a fost folosit lipici pentru a ține la un loc cărămizile, este prima replică funcțională Lego Technic de dimensiuni conforme cu originalul, iar pilotul de curse Andy Wallace ne spune că de la câțiva metri distanță nici măcar nu îți poți da seama că ai de-a face cu un produs Lego…

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.